Μέτρα και ανησυχία στην Κάσο για τον κορωνοιό - Ιδιαίτερη έμφαση σε λιμάνι και αεροδρόμιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΘΕΜΑ : Διαπιστώσεις της επιτροπής υγείας και του συντονικού οργάνου πολιτικής προστασίας του νησιού .

- Συνήλθε η Επιτροπή Υγείας του Δήμου με τη συμμετοχή των Σωμάτων Ασφαλείας που αποτελούν το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του νησιού. Μετά τις σχετικές ενημερώσεις από τον Δήμαρχο Μιχάλη Ερωτόκριτο και τον γιατρό του Π.Π.Ι. Μιχάλη Παπαδάκη ακολούθησε συζήτηση με θέσεις και προτάσεις από τους παριστάμενους και καταλήξαμε ομόφωνα σε μια σειρά μέτρων.

       

      Το βασικότερο θέμα που απασχόλησε τους παριστάμενους είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών μας με επιμονή και υπομονή ώστε να μην επιτρέψουμε να περάσει το κατώφλι του νησιού μας η μάστιγα που ταλανίζει το τελευταίο διάστημα τον πλανήτη . Το πρόβλημα με τις μικρές κοινωνίες όπως η δική μας είναι η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση πως τίποτα δεν θα μας συμβεί αφού  μπορούμε να ελέγχουμε ευκολότερα τα πράγματα. Αυτό ισχύει ως ένα βαθμό όχι όμως χωρίς να γνωρίζουμε τους κινδύνους που καιροφυλακτούν την κάθε στιγμή και χωρίς να πειθαρχούμε στα εκάστοτε μέτρα. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε πως ο κίνδυνος δεν είναι κάτι μακρινό αλλά ο κορονοϊός COVID-19, ενδέχεται να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να του βάλουμε φραγή χωρίς φόβο αλλά με γνώση και ψυχραιμία. Γι’ αυτό το λόγο ας  κατανοήσουμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης και ας μην επαναπαυόμαστε ούτε στιγμή, πως αφού είμαστε ένα απομακρυσμένο νησί, άρα είμαστε και πιο ασφαλείς.                                                                                                   

 

     Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε τόσο τον πληθυσμό των μόνιμων κατοίκων όσο και τους Κασιώτες της διασποράς που υποθετικά θα ήθελαν να βρίσκονται κοντά μας.                                              Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως τα μέτρα που παίρνουν κάθε φορά οι αρμόδιες αρχές δεν αφορούν μόνο τις ευπαθείς ομάδες αλλά όλους μας που δυνητικά είμαστε ανά πάσα στιγμή υποψήφιοι φορείς και καταληκτικά ίσως και υποψήφιοι ασθενείς. Θέλουμε λοιπόν να σας μεταφέρουμε με γνώμονα την ευθύνη που μας βαρύνει τούτες τις δύσκολες ώρες πως η γνώση και η πειθαρχεία στα μέτρα που κάθε φορά εξαγγέλλονται είναι ο κύριος παράγοντας για ένα θετικό αποτέλεσμα. Η περιφρούρηση λοιπόν των εισόδων (Λιμάνι, Αεροδρόμιο) είναι ο βασικότερος μοχλός αναχαίτισης της Πανδημίας.

Το μέτρο για την είσοδο μόνο των μόνιμων κατοίκων είναι θετικό αλλά χρειάζεται συντονισμός έτσι ώστε με ψυχραιμία οι νεοαφιχθέντες θα ενημερώνονται από σχετικό έντυπο του Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών που είναι επιφορτισμένοι να τους οδηγούν με ασφάλεια σπίτια τους.  Θέλουμε  και την αρωγή  των τοπικών  υπηρεσιών , των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τι προχθές (Σάββατο ) παρατηρήθηκε  η άφιξη δυο ατόμων  που καμία σχέση  δεν είχαν  με το νησί και  περιφέρονταν χωρίς προφυλάξεις   .                                                                                                               

        

          Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα αφορά τους επιχειρηματίες των καταναλωτικών ειδών (τρόφιμα, είδη υγιεινής. κλπ) και είναι η διατήρηση του κύκλου ασηψίας αντισηψίας καθώς και η διεκπεραίωση της οικονομικής συναλλαγής με τον καταναλωτή. Για την ενημέρωσή τους θα τους δοθούν αντίστοιχες οδηγίες.                                                                                                             Από επίσημη ενημέρωση, ενδέχεται το τσιγάρο εκτός των ήδη γνωστών συνεπειών να ευθύνεται για την ταχύτερη έκβαση της νόσου. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε έκκληση στους καπνιστές τουλάχιστον να περιορίσουν το κάπνισμα αν είναι αδύνατη η παντελής διακοπή του.

 

        Τέλος θέλουμε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στον καταγγελτικό λόγο και στην αναπαραγωγή ανεύθυνων μη διασταυρούμενων ειδήσεων ειδικά από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον ανθρωπισμό μας ούτε στιγμή ιδιαίτερα με τη στοχοποίηση προσώπων ή οικογενειών. Ίσως να ζήσουμε και δυσκολότερες καταστάσεις. Γι΄αυτό σας καλούμε να μετατρέψουμε το φόβο σε γενναιότητα. Και γενναίοι σήμερα δεν είναι αυτοί που αντιδρούν με υπέρμετρη αυτοπεποίθηση και επιπόλαιες συμπεριφορές αλλά αυτοί που πειθαρχούν αθόρυβα στα εκάστοτε μέτρα διδάσκοντας τα παιδιά τους την Αλληλεγγύη και την Ομοψυχία.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...