Κρητικός προς Σοκορέλλο: Ακολουθείστε το παράδειγμα του δήμου Αθηναίων για τις συνεδριάσεις του συμβουλίου Δήμου Ρόδου

Ρόδος 22 Οκτωβρίου 2021

- Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κον ΣΟΚΟΡΕΛΟ ΜΙΧΑΗΛ

Κοιν: Δημοτικούς Συμβούλους και Τοπικά Συμβούλια.

 

Θεμα: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 Αξιότιμε  Κε Πρόεδρε,

Έλαβα την πρωτοβουλία να σας επισκεφθώ επίσημα και θεσμικά, εκπροσωπώντας και τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για να σας εκθέσω τους προβληματισμούς μας αλλά και την πρόταση μας όσον αφορά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση μας προφανώς λόγω φόρτου εργασίας σας, δια τούτο σας καταθέτω την ακόλουθη επιστολή αναμένοντας τις αποφάσεις σας.

Όπως γνωρίζετε στο προηγούμενο ΔΣ απείχαμε οι παρατάξεις ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ, διαμαρτυρόμενες για την δια τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Συμβουλίου στηριζόμενοι στις  ΚΥΑ Δ1α/Γπ.οικ.58531(ΦΕΚ Β4441/25-09-2021) και Δ1α/Γπ.οικ.52666/2021(ΦΕΚ 3958/Β/27-08-2021), οι οποίες προβλέπουν τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων και με φυσική παρουσία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, με την τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας.

Κε Πρόεδρε

Είναι παράλογο και βαθύτατα αντιδημοκρατικό, ενώ έχουν αρθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί σχετικά με τις συγκεντρώσεις πολιτών σε εστίαση, λιανεμπόριο, μέσα μαζικής μεταφοράς   με πληρότητα πλοίων 80% κινηματογράφου με 75% κ.α. οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να συνεχίζουν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη και όχι με τη φυσική παρουσία των  δημοτικών συμβούλων , τηρουμένων βεβαίως των υγειονομικών μέτρων.

Το ήδη εγκλωβισμένο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ Οικονομικής Επιτροπής, αναπτυξιακής εταιρείας και λοιπών νομικών προσώπων του Δήμου, υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο όταν Δήμαρχος και  αντιδήμαρχοι  αποφασίζουν χωρίς την δημοκρατική αντιπαράθεση και τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβούλων που θα τις κατέθεταν με την φυσική τους παρουσία, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να καταστρατηγούνται οι πλειοψηφίες, διότι πολλές φορές η συμμετοχή των συμβούλων είναι εικονική.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να επανέλθουμε στην κανονικότητα με την φυσική παρουσία των συμβούλων. 

Σύμφωνα  με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ 169/18.09.2021 τεύχος Α') σε συνδυασμό με τη με αριθ. 643/69472/24.09.2021 (ΑΔΑ: ΨΕ3846ΜΤΛ6-OP5) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται και η δια μεικτού τύπου συνεδρίαση (με την φυσική παρουσία των εμβολιασμένων και νοσησάντων και με τηλεδιάσκεψη των μη  εμβολιασθέντων) την οποίαν και προτείνουμε.

 

Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων προχώρησε περισσότερο εγκρίνοντας ομόφωνα ψήφισμα της αντιπολίτευσης    με το οποίο ζητείται η δυνατότητα της δια ζώσης συμμετοχής στις συνεδριάσεις του Σώματος όλων των δημοτικών συμβούλων και δημοτών που διαθέτουν ράπιντ τεστ, ενώ  με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, με μέτρα και αποστάσεις και με περίπου τα δύο τρίτα των δημοτικών συμβούλων ξεκίνησε  την 20/09/2021 το πρώτο δια ζώσης αλλά και με τηλεδιάσκεψη Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά από ενάμιση χρόνο.

Η πρόταση μας λοιπόν είναι η μεικτού τύπου συνεδρίαση και είμαστε ανοιχτοί σε οποιανδήποτε άλλη πρόταση σας, φτάνει να διασφαλίζει την δια ζώσης παρουσία τουλάχιστον των εμβολιασθέντων – νοσησάντων συμβούλων, αλλά και των εκπροσώπων των ΜΜΕ, και Δημοτών.

Άλλωστε σαν γιατροί και οι δυο γνωρίζουμε ότι και τώρα και στο μέλλον θα ζούμε με τον κορωνοϊό και θα πρέπει να προσαρμοστούμε με την πραγματικότητα ασκώντας με τον καλύτερο και δημοκρατικότερο τρόπο τα θεσμικά μας καθήκοντα προς όφελος του τόπου μας.

Σε αντίθετη περίπτωση εμμένουμε στην απόφαση της αποχής από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών έως ότου αυτές  συγκληθούν δια ζώσης.

 

 

 

 

Με εκτίμηση και συναδελφικούς

Χαιρετισμούς 

 

 

Δημήτρης Γ Κρητικός

Πνευμονολόγος

Επικ Δημ παράταξης ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ

πρ Δήμαρχος Καμείρου

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...