ΚΚΕ: Ο πρωτογενής τομέας της Ρόδου με ευθύνη των κυβερνήσεων και της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου οδηγείται σε καταστροφή

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου

 

Γραφεία: Μεγ. Κωνσταντίνου 39, Ρόδος

Τηλ.: 22410.35460 | Φαξ: 22410.35900

Ε-Mail: te@kke12.gr

 

 

 

Ρόδος, 6  Δεκεμβρίου 2019

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 

Άλλο ένα χτύπημα δέχονται  φέτος οι αγρότες του νησιού μας, λόγω του γνωστού προβλήματος που προέκυψε με την λειτουργεία του πυρηνελαιουργείου. Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, κινδυνεύουν να σαπίσουν δεκάδες τόνοι μαζεμένης ελιάς, ενώ κανένας αρμόδιος δεν ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς τι μέλει γενέσθαι και αν πρέπει η όχι να συνεχίσουν τη συλλογή του καρπού. Την ίδια ώρα στα ελαιοτριβεία παλιάς τεχνολογίας που παραμένουν ανοικτά, επικρατεί το αδιαχώρητο με αναμονές πάνω από δώδεκα ώρες! 

 

Όμως αυτό το πολύ  σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ελαιοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει και στο νησί μας μια σειρά πολύ σοβαρά προβλήματα.

 

Φέτος, μετά από τρία χρόνια, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών έχουμε μία πολύ καλή παραγωγή λαδιού στο νησί μας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα που την περίμεναν πως και πως όλοι οι αγρότες. Αυτή την «ευκαιρία» εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εμπορίας και τυποποίησης ελαιόλαδου, πληρώνοντας πολύ χαμηλές τιμές οι οποίες δεν καλύπτουν το υψηλό κόστος παραγωγής.

 

Ταυτόχρονα, άλλη μια χρονιά στην Ρόδο δεν υπήρξε από το κράτος και την περιφέρεια  αποτελεσματική και έγκαιρη δακοκτονία, ούτε επιστημονική παρακολούθηση άλλων σημαντικών εχθρών της ελιάς όπως τα έντομα  ρυγχίτη, του πυρηνοτρήτη αλλά και ενός μύκητα που χτύπησε την κορωνέικη ποικιλία, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική πτώση καρπού. Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ούτε έγινε κάποια ενημέρωση στους παραγωγούς για το τι πρέπει να κάνουν. Επιπλέον σε ορισμένες περιοχές του νησιού ο καρπός έχει πληγεί και από χαλαζοπτώσεις, ενώ λόγω της πρόσφατης πλυμμήρας πολλοί αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί.

 

Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα αθροίζονται οι εκτεταμένες καταστροφές που προκαλούν στα ελαιόδεντρα τα ελάφια οι οποίες σε συνδυασμό με την ανομβρία των προηγούμενων χρόνων οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια σε μηδαμινή παραγωγή.

 

Ωστόσο ενώ όλοι οι παραγωγοί πληρώνουν κάθε χρόνο κανονικά την ασφαλιστική εισφορά τους στον ΕΛΓΑ, ο οργανισμός δεν αποζημιώνει ούτε για τις ζημιές από έντομα και μύκητες, ούτε από την ανομβρία, ούτε από τα ελάφια, ούτε από άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες.

 

Ουσιαστικά ποτέ δεν αποζημιώνονται οι ελαιοπαραγωγοί!

Αυτό που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι ότι ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας με ευθύνη των κυβερνήσεων και της περιφερειακής αρχής οδηγείται σε καταστροφή. Αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές σε μερικά χρόνια δεν θα μείνει ούτε ένας αγρότης στα χωριά μας, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

 

Ζητάμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση και η περιφέρεια να δώσουν λύση για το πρόβλημα που προέκυψε με την λειτουργεία του πυρηνελαιουργείου καθώς και να υπάρξει ενημέρωση στους παραγωγούς.

 

 

Επίσης διεκδικούμε:

 

  1. Το κράτος να ορίσει κατώτατη εγγυημένη τιμή για το ελαιόλαδο που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα στους παραγωγούς
  2. Επιστημονική παρακολούθηση των εχθρών της ελιάς όλο τον χρόνο από τους γεωπόνους της περιφέρειας, αποτελεσματική και έγκαιρη δακοκτονία, ενημέρωση και κατάλληλες οδηγίες στους παραγωγούς. Πρόσληψη γεωπόνων από την περιφέρεια,  στην διεύθυνση αγροτικής οικονομίας νομού Δωδεκανήσου, μια υπηρεσία που έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.
  3. Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Ρόδου από τον ΕΛΓΑ για την μεγάλη ζημιά που υπέστησαν άλλη μια χρονιά.
  4. Αντιμετώπιση από το κράτος του σοβαρού προβλήματος που έχει προκύψει με τα ελάφια τα τελευταία χρόνια που προκαλούν σοβαρές ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες.
  5. Να αποκατασταθούν άμεσα οι αγροτικοί δρόμοι
  6. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές (φράγματα, λιμνοδεξαμενές και δίκτυα), ώστε να αυξηθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις της ελιάς αλλά και των άλλων καλλιεργειών, καθώς σύγχρονη και αποδοτική αγροτική παραγωγή  χωρίς άρδευση δεν μπορεί να υπάρξει.

Καλούμε τους αγρότες της Ρόδου να υιοθετήσουν τα παραπάνω αιτήματα που είναι αιτήματα επιβίωσης και να οργανωθούν παίρνοντας την  κατάσταση στα χέρια τους, βγαίνοντας στους δρόμους ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη χώρα που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις.

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...