ΚΚΕ: Να σταματήσουν τώρα οι κατεδαφίσεις των λαϊκών περιουσιών

Δελτίο τύπου

 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωράει στο νησί της Ρόδου σε κατεδαφίσεις λαϊκών κατοικιών και καταστημάτων, με την αιτιολογία ότι είναι «αυθαίρετα» και «παράνομα».

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ακίνητα, τα οποία τα έχτισαν εργαζόμενοι με πολύ κόπο και στερήσεις, τα οποία για δεκαετίες το κράτος τα αναγνώριζε δίνοντας νερό,ρεύμα, φορολογώντας τους ιδιοκτήτες με ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα στις περιπτώσεις επαγγελματικών χώρων έχουν δοθεί, από τις κρατικές υπηρεσίες, οι απαραίτητες άδειες λειτουργίας και εισπράττονταν κανονικά  οι φόροι από την λειτουργία αυτών των μικρών επιχειρήσεων.

Προκύπτουν λοιπόν σοβαρά ερωτηματικά, γιατίσήμερα η κυβέρνηση, μετά από τόσες δεκαετίες που το κράτος αναγνώριζε αυτά τα ακίνητα ως νόμιμα, τα χαρακτηρίζει σήμερα παράνομα και προχωράει σε κατεδαφίσεις. Μήπως βρίσκονται από πίσω συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που απαιτούν παραλίες, αιγιαλό, δάση για τουριστικές και πράσινες μπίζνες για τις οποίες θα βρεθεί «νόμιμος» τρόπος να στηθούν;.

Οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των δασών και την αλλαγή της προστατευτικής νομοθεσίας για τα 12 μέτρα του αιγιαλού στη Ρόδο, εξυπηρετούν τέτοιους σχεδιασμούς.

Την ίδια ώρα, όταν παραβιάζεται η νομοθεσία από  μεγάλα ξενοδοχεία και διάφορους άλλους επιχειρηματίες που καταπατούν σήμερα παραλίες, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τους νόμους, αλλά κάνει κυριολεκτικά τα στραβά μάτια. Μάλιστα σε αυτές τις αυθαιρεσίες των μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού, η κυβέρνηση νομοθετεί διατάξεις με τις οποίες νομιμοποιεί ή δίνει χρόνο να υλοποιηθούν τα σχέδια του τουριστικού κεφαλαίου.

Πριν από μερικούς μήνες κάτοικοι της Αρχαγγέλου με την οργανωμένη κινητοποίηση τους εμπόδισαν, να προχωρήσει εμβαδομέτρηση κρατικών υπηρεσιών για κατεδαφίσεις στην περιοχή των Στεγνών. Κατάφεραν με τον αγώνα τους,παρά την παρέμβαση αστυνομίας και εισαγγελέα, να χαλάσουν τασχέδια της κυβέρνησης. Σχέδια που άρχισαν να εφαρμόζονται στο νησί της Ρόδου με προκλητικό τρόπο, κατεδαφίζοντας σπίτι οικογένειας με πέντε παιδιά!

Σήμερα φαίνεται πως με εντολές των υπουργείων  έρχονται να προχωρήσουν το σχεδιασμό τους για κατεδαφίσεις πιο οργανωμένα.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των Στεγνών για να μην γκρεμιστούν οι περιουσίες τους και να μπορέσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες ώστε ναενταχθεί η περιοχή σε συγκεκριμένο πολεοδομικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των κατοίκων για αναστολή των κατεδαφίσεων, αντί να σχεδιάζει βίαια καταστολή των κινητοποιήσεων.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...