ΚΚΕ: Έκθετα παραμένουν τα δάση μας σε πυρκαγιές

Δελτίο τύπου-Έκθετα παραμένουν τα δάση μας σε πυρκαγιές, αν δεν αλλάξει ριζικά με αγωνιστικές διεκδικήσεις, η πολιτική στην πρόληψη και την προστασία.

Αυτό το συμπέρασμα βγήκε μέσα από την πλούσια συζήτηση στην εκδήλωση που έγινε στη Σορωνή την Κυριακή «ΔΑΣΗ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», με ομιλητές τον Γραμματέα της Τ.Ε. Νότιας Δωδεκανήσου Κώστα Γιαννόπουλο, Τάκη Πότσο δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Τ.Ε. και τον Βασίλη Μάκο, πολιτικό μηχανικό, στέλεχος του ΚΚΕ. Παρέμβαση έκανε και ο Κώστας Παπαδόπουλος, Δασολόγος, μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, εργαζόμενος στη Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Χωρικός Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Καμείρου Σάββας Χριστοδούλου,ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σορωνής Μανώλης Μπονιάτης και η περιφερειακή σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Μαρία Χατζηγιάννη.

Στο περιβόητο «Πράσινο New Deal», δηλαδή της πολιτικής, που αποτελεί την κυρίαρχη ατζέντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, διεθνώς αναφέρθηκε ο Κ. Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι αποτελεί και τον άξονα που διατρέχει τόσο την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» όσο και την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων στη χώρα μας. Ο πραγματικός στόχος της «πράσινης μετάβασης» υπονομεύει την ισόρροπη σχέση ανάμεσα στην παραγωγική δραστηριότητα και στο περιβάλλον,τόνισε ο ομιλητής αναφερόμενος αναλυτικά και σε παραδείγματα.

            Το περιβάλλον αντιμετωπίζεται από το κεφάλαιο,  άλλοτε σαν «χαβούζα» για ρύπους και απόβλητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη πρόταση της Ιαπωνίας να ρίξει εκατομμύρια τόνους ραδιενεργών αποβλήτων στη θάλασσα και  άλλοτε ως έδαφος για επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή.

Δάση, δασικές εκτάσεις και περιοχές Natura σε ολόκληρη τη χώρα καταστρέφονται, για να κατασκευαστούν γιγαντιαία αιολικά πάρκα, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες περιοχές, στη βιοποικιλότητα που καταστρέφεται από τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων.

Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, είπε καταλήγοντας, απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, όπου η γη σταματά να είναι εμπόρευμα και αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία. Και η εργατική τάξη, η κοινωνία, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Ο δημοτικός σύμβουλος Τ.Πότσος, αναφέρθηκε αναλυτικά και χρονολογικά στις πυρκαγιές της Ρόδου. Από το 1976  έως σήμερα στη Ρόδο 351.926 στρέμματα δάσους. Δηλαδή πάνω από το 25% της έκτασης της Ρόδου. Ορισμένες περιοχές έχουν καεί περισσότερες από μία φορές. Για τη συντήρηση όλου του δασικού δικτύου της Ρόδου κατήγγειλε ότι διαθέτουν μόνο 90.000 ευρώ, ενώ στη Δασική Υπηρεσία είναι ζήτημα αν θα δοθούν όπως και άλλες χρονιές μόνο 24.000 ευρώ από τα 3.865.000 που ζήτησε φέτος. Παράλληλα το προσωπικό της δεν φτάνει ούτε για τη συγκρότηση των επιτροπών για έργα. Υποστελεχωμένη παραμένει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου.

Αναφέρθηκε στην ανυπαρξία έργων πρόληψης στα δάση της Ρόδου. Ιδιαίτερα για την περιοχή του πρώην Δήμου Καμείρου  όπως του Αγίου Σουλά, εξακολουθούν να μην υπάρχει συντήρηση των  αντιπυρικών ζωνών και των δρόμων πρόσβασης. Τα συστήματα πυρόσβεσης του άλσους του Αγ. Σουλά χωρίς τους απαραίτητους τακτικούς ελέγχους και τη φροντίδα για την επάρκεια του νερού και της πίεσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Τόνισε, ότι πρέπει για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών του νησιού να γίνουν άμεσα μελέτη διαχείρισής τους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών και  σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

Στη συνέχεια ο Β.Μάκος έκανε εκτενή αναφορά για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, αντιπυρική-αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν ουσιαστικά την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού απ’ όλους τους κινδύνους, φυσικούς και μη και υποβαθμίζονται απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

Διαψεύδονται, είπε χαρακτηριστικά σε κάθε φυσική καταστροφή οι διαβεβαιώσεις από κυβερνητικούς παράγοντες περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού». Η περσινή μεγάλη πυρκαγιά ανέδειξε περίτρανα την ανυπαρξία έργων πρόληψης, τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα πυρόσβεσης, την προχειρότητα των σχεδίων εκκένωσης οικισμών και όχι μόνο. Μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί η παρουσίαση του μηνύματος από το 112 ως το υπέρτατο όπλο που σώζει ζωές, ενώ στην ουσία πρόκειται για υπο-αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας μόνο και μόνο για να φωνάξει το κράτος στο λαό «τρέξε να σωθείς», ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το που θα πάει, πώς, ενώ δεν υπάρχει και μέριμνα  για μεταφορά αρρώστων και ηλικιωμένων. Αλλά εδώ έχει βρεθεί το φάρμακο της ατομικής ευθύνης που πάει με όλα.

Η ίδια πολιτική ακολουθείται στην αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση. Δίνουν προτεραιότητα σε έργα βιτρίνας και ξεχνιούνται έργα υποδομής για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η προώθηση με διθυράμβους της αισθητικής αναβάθμισης της Νέας Αγοράς στην πόλη της Ρόδου με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια ώρα που ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των σχολείων του νησιού με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό μένει χρόνια στα αζήτητα.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του λαϊκού παράγοντα, «που πρέπει να ενεργοποιηθεί για να σώσει ό,τι μπορεί και να διεκδικήσει λύσεις σήμερα, στρέφοντας όμως το βλέμμα και στο αύριο, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, το γκρέμισμα του σάπιου αυτού αστικού κράτους και τη διαμόρφωση ενός λαϊκού κράτους που θα φέρει στο προσκήνιο τον άνθρωπο, τις κοινωνικές ανάγκες και θα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ολοκληρωμένα και το καθήκον της πολιτικής προστασίας του λαού». Άλλωστε, όπως ανέδειξαν και οι μεγάλες πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού σε όλη τη χώρα, «σωτήρες δεν υπάρχουν, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ»!

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...