«Φτάσαμε, κατεβείτε! Εκεί απέναντι! Να, κοιτάξτε, εκεί που βλέπετε είναι η Ιταλία»!Αυτό φώναξαν οι «έμποροι» που ανάλαβαν τη μεταφορά των 28 ταλαίπωρων, δυστυχισμένων μετανάστων και το ξημέρωμα της περασμένης Πέμπτης, 18 Αυγούστου 2016, τους πέταξαν από το ιστιοφόρο σε μια βάρκα και εκείνοι βγήκαν στην παραλία της Αμμοπής στην Κάρπαθο!
9 γυναίκες, 4 παιδιά και 15 άντρες, όλοι τους ξέφυγαν, πλήρωσαν για να γλύτωσουν. Μάλιστα τα σημάδια του πολέμου είναι φανερά πάνω στα κορμιά τους, ένας νεαρός άντρας δεν έχει τα πόδια του.
Το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Δήμος του νησιού, αλλά και η τοπική Μητρόπολη της Καρπάθου, έτρεξαν και βρέθηκαν δίπλα τους από την πρώτη στιγμή.
Τελικά οι απελπισμένοι Σύροι ταξιδιώτες, αντί για την Ιταλία, μετά από πολλές κουβέντες, που δεν είναι η ώρα να αναπτύξουμε, κατέληξαν να μένουν στο Αστυνομικό τμήμα της Καρπάθου.
Η φιλοξενία και η φροντίδα τους είναι το σημερινό, μα και το αυριανό μέλημα της Καρπάθου, αφού όπως μαθαίνουμε θα παραμείνουν για λίγες μέρες στο νησί. Γιατροί από το ΚΥ της Καρπάθου ήδη εξέτασαν του ανθρώπους και δεν διαπίστωσαν κανένα ιατρικό θέμα.
Ο Γιώργος Βασιλαράκης, από την πλευρά του ΚΟΠΑΠ, κάνει έκκληση στους κατοίκους να συντονιστούν και να βοηθήσουν, όπως μπορεί ο καθένας, τους 28 Σύρους που αναγκαστικά βρέθηκαν στο νησί.
Χρειάζονται φαγητό, νερό, χυμούς, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.
Ο πρόεδρος του ΚΟΠΑΠ, Γ. Βασιλαράκης, δίνει ένα στίγμα για τις οικογένειες από τη Συρία που φιλοξενούνται στο Αστυνομικό Τμήμα της Καρπάθου: «πρόκειται για ήσυχους ανθρώπους, φροντίζουν το χώρο που τους δόθηκε και περιμένουν, έχουν την ελπίδα τους σε εμάς. Ας μην φοβόμαστε, ας σταθούμε κοντά τους.
Άλλωστε έτσι δεν επιβάλλει η καρπάθικη φιλοξενία;».
Καρπάθικη φιλοξενία για 28 μετανάστες, του Μανώλη Δημελλά




