Κάρπαθος, φόλες και μια ίωση ξεπαστρεύουν τα ανυπεράσπιστα ζωάκια, του Μανώλη Δημελλά

Τελειωμό δεν έχουν τα κρούσματα νεκρών αδέσποτων τετράποδων σε διάφορες γειτονιές της Νότιας Καρπάθου και ειδικότερα σε περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα Πηγάδια.

Φόλες αλλά και μια ίωση, που ταλαιπωρεί τις γάτες, αυτές είναι οι αιτίες σύμφωνα με κτηνίατρο του νησιού, όμως κανείς δεν γνωρίζει τη συμβαίνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασυνείδητοι "μαγειρεύουν" τροφές φορτωμένες δηλητήρια και έχουν σκοπό να ταϊσουν τα “ενοχλητικά” για αυτούς αδέσποτα ζωάκια.

Οι νόμοι είναι ξεκάθαροι, όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα (Νόμος 1197/1981).

Ας θυμήσουμε και τον Νόμο 3617 (1992): “Κανείς δε μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του”.

Αλλά και η Αστυνομία, βέβαια μετά από καταγγελία, είναι υποχρεωμένη αφενός να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα και αφετέρου να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιατρικές υπηρεσίες και αρμόδια εργαστήρια,

αυτό ισχύει τόσο για το φονικό γεύμα όσο και για την ανάλυση στα σπλάχνα των νεκρών ζώων.

Ο Δήμος Καρπάθου, αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ευζωία των αδέσποτων του νησιού, αν και πλήρως ενήμερος, μέχρι τώρα έχει κάνει μόνο μια ανάρτηση στο Facebook, και περιμένει καταγγελίες, για να προχωρήσει σε μήνυση κατ΄ αγνώστων, αλλά μέχρι τότε οι ψυχανώμαλοι και οι φόλες τους θα έχουν κάμει την Ανοιξιάτικη δουλειά τους.

Έχει περάσει ήδη ένα 10ημερο από τα πρώτα κρούσματα, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμμοπής ακούστηκαν δεκάδες περιστατικά για νεκρές γάτες (60;) αλλά και σκύλους, επίσης στο Πλατύολο, μέσα στην πόλη των Πηγαδίων και στη Σίσαμο, παρόλα αυτά κανείς δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία ούτε φαίνεται να έχει μαζέψει κάποια φόλα, έτσι είναι άγνωστα τα δηλητήρια που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους υπανθρώπους.

Φιλόζωοι κάτοικοι του νησιού, αγανακτούν ακόμη μια φορά με την ανήκουστη συμπεριφορά, δείχνουν με θλίψη τα νεκρά πλασματάκια και αναρωτιούνται:

“Θα γίνει έρευνα στα μαγαζιά που πωλούν δηλητήρια;

Θα γίνει μια εξτρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ζώων;

Άραγε πότε επιτέλους ο Δήμος Καρπάθου θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του;”

Αν και το αυτί των δολοφόνων δεν ιδρώνει να υπενθυμίζουμε ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν νόμοι!

Η κακοποίηση ζώου διώκεται ποινικά με 1 έως 5 χρόνια φυλακή, 5.000 έως 15.000 ευρώ χρηματική ποινή και 30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο που δηλητηριάζεται ή δολοφονείται”.

Την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αναγνωρίζουν τα δικαιώματα όλων των υπόλοιπων ζώων στην Κάρπαθο, προκαλεί θλίψη και αγανάκτιση, εξακολουθούν να θανατώνουν τα αναγνωρισμένα ως ζωάκια συντροφιάς!

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...