Κάρπαθος, καταδίκη για το φόνο σκύλου, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Ήταν πρωινό, περίπου 08.30, της 17ης  Φλεβάρη 2014, όπως μας περιγράφει  αυτόπτης μάρτυρας, στην περιοχή της Δαματρίας, λίγο έξω από τα Πηγάδια Καρπάθου, ακούστηκαν 5 πυροβολισμοί. 

Η γυναίκα βγήκε αλαφιασμένη από το σπίτι της και, όπως μας είπε, είδε έναν άντρα να απομακρύνεται και να κρατά στο ένα χέρι όπλο, ενώ στο άλλο κάτι που έμοιαζε με ζωάκι. Η γυναίκα ανησύχησε, μαζί με μια γειτόνισσα αναζήτησαν τα δυο μικρόσωμα σκυλάκια τους, τη Σάλια και την Ούρα. Λίγο παραπέρα αντίκρυσαν το ένα από τα δυο πυροβολημένο και νεκρό. Το άλλο σκυλάκι δεν βρέθηκε ποτέ. 

Οι δυο γυναίκες αρχικά επικοινώνησαν με την Αστυνομία Καρπάθου και λίγο μετά  έτρεξαν εκεί, όπου και κατέθεσαν μήνυση κατά του άνδρα που είδαν να απομακρύνεται. Έχει ενδιαφέρον ότι δεν βρήκαν κτηνίατρο και απευθύνθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Ένας γιατρός, είδε το νεκρό ζώο, έγραψε λοιπόν αναφορά ότι σκυλί ήταν σκοτωμένο από όπλο. Όλα τα στοιχεία παραδόθηκαν στην Φιλοζωική οργάνωση Ρόδου η οποία και ασχολήθηκε με το θέμα και έτσι η υπόθεση πήρε το δρόμο για τη δικαιοσύνη. 

Την περασμένη Δευτέρα, 23 Σεπτέμβρη 2019, είχε τον αριθμό 16, στο Ειρηνοδικείο της Καρπάθου. Εκεί ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, δεν κρατούσε όπλο αλλά ένα ξύλο, όμως δεν έπεισε το δικαστήριο και κρίθηκε ένοχος.  Επιβλήθηκε ποινή έξι μηνών και χρηματική πρόστιμο 5.000 ευρώ για το σκυλί που βρέθηκε νεκρό, επίσης 300 ευρώ πρόστιμο, για το σκυλί που δεν βρέθηκε. 

Στη  Κάρπαθο το τελευταίο διάστημα  όλο και περισσότερες περιπτώσεις κακοποιήσεις σκύλων έρχονται στο φως. Κυρίως το facebookδίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να ανεβάζουν φωτογραφίες από ζώα δεμένα και παρατημένα σε βουνά, γκρεμισμένους στάβλους ή στη μέση του πουθενά. Επίσης ένας αρκετά μεγάλος αριθμός από εγκαταλείψεις ζώων έρχονται να πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και εδώ έχουμε να κάνουμε με ασυνείδητους ιδιοκτήτες που δεν φροντίζουν τη στείρωση των ζώων τους. 

Ο κύριος υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς του νησιού, ο Δήμος Καρπάθου, το μόνο που έχει προσφέρει είναι το πολύ πρόσφατα εγκεκριμένο κονδύλι των 20.000 ευρώ, για στειρώσεις και φροντίδα. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τον αριθμό αυτών των ζώων, ούτε και υπάρχει κάποιο μητρώο των περιπτώσεων που βρίσκονται κακοποιημένα. Ευτυχώς η όλο και μεγαλύτερη αναφορά που γίνεται για αυτό το θέμα έχει ευαισθητοποιήσει αρκετούς από τους μόνιμους κατοίκους, ιδιαίτερα τη νέα γενιά και έτσι  σήμερα υπάρχουν αρκετές καταγγελίες στην Αστυνομία. 

Να επισημάνουμε ότι ο καθηγητής της Κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κτηνιατροδικαστής κ. Δημήτρης Δούκας, δίνοντας την άποψη του για το θέμα κακοποίησεις ζώων, ανέφερε στην lifo.gr :    

«Η συμπεριφορά του να βλάπτει κανείς ζώα, είτε είναι παιδί είτε είναι ενήλικας, αποτελεί κλινικό σύμπτωμα συγκεκριμένων ψυχικών διαταραχών…Αυτό που χρειάζεται να καταλάβουμε όταν είμαστε μάρτυρες σε τέτοια περιστατικά, είναι ότι αυτός που βλάπτει τους σκύλους και τις γάτες μπορεί ταυτόχρονα να είναι βίαιος στα παιδιά του, στη σύντροφό του, στους ηλικιωμένους, να είναι δηλαδή ένας άνθρωπος που συνιστά απειλή για τις αρμονικές κοινωνικές και διαπροσωπικές  σχέσεις».

Ο φόβος και η σιωπή δεν λύνουν τα προβλήματα, αντίθετα τα διογκώνουν, τα ζώα παλεύουν για την επιβίωση τους και εμείς με την καθημερινή συμπεριφορά μας αποδεικνύουμε αν είμαστε στα αλήθεια το εκλεκτό είδος του Θεού.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...