Κάρπαθος. Ένα φυλακισμένο σκυλί ματώνει τη χαρά των εκλογών, του Μανώλη Δημελλά

 

Ξεκίνησα να γράφω μια ερμηνεία για τα εκλογικά αποτελέσματα της Καρπάθου, για την ελάχιστη παρουσία των γυναικών στο νέο δημοτικό συμβούλιο (μόλις δυο εκλεγμένες στους 21) που φανερώνει τον διαχωρισμό που ζουν οι γυναίκες. Αλλά και για τους πρωτοεμφανιζόμενους, στον δύσκολο «στίβο» των ανοιχτών θεμάτων του νησιού.  

Σκεπτόμουν να παλέψω μια πρώτη εκτίμηση για το Δήμο, τις μυστικές διεργασίες και την αγωνία των υποψηφίων μπροστά στον δεύτερο γύρο. Άλλωστε μου κάνουν αλγεινή εντύπωση οι «ανεξάρτητοι»  τοπικοί υποψήφιοι της περασμένης βδομάδας, που σήμερα, όντας εκλεγμένοι, γυρνούν τα καφενεία και υποστηρίζουν με θέρμη έναν από τους δυο υποψήφιους Δημάρχους. 

Κι όμως ένας κόμπος στο λαιμό και μια βασανιστικά βουβή πίκρα, αφενός για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν κάποιοι συντοπίτες τα ζώα συντροφιάς και αφετέρου για το κλείσιμο των ματιών από την κοινωνία σε ένα ακόμη περιστατικό, με κάνουν να βλέπω ασπρόμαυρη την εικόνα της γλυκιάς Καρπάθου.

Μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια, με τις πετυχημένες φαμίλιες να σκορπούν ελπίδες για την επόμενη μέρα του νησιού κι όμως φτάνει ένα τόσο δα αλυσοδεμένο πλασματάκι, για να λουφάξουν όλα τα δίποδα στις γωνιές τους, να σφυρίζουν αδιάφορα, να αποφεύγουν και την πιο μικρή εμπλοκή με το θέμα. Άραγε μονάχα το ατομικό συμφέρον μας μετρά;

Πρόκειται για την ιστορία ενός βραχόσκυλου, για κείνους που δε γνωρίζουν, ένα μικρόσωμο σκυλί βρίσκεται δεμένο ανάμεσα σε δυο βράχια, κάπου στη μέση της Καρπάθου! 

Στο χωματόδρομο, ανάμεσα στο Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο  Μηνά, στην περιοχή των Σπόων. Πριν λίγες μέρες το είδαν τουρίστες, το φωτογράφησαν και έκαναν έκκληση, από το facebook, για τη σωτηρία του. 

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, χθες το πρωί ειδοποιήθηκε ο υπεύθυνος του Δήμου Καρπάθου, ο κ. Γιάννης Λαχανάς έτρεξε μαζί με την εθελόντρια κ. Σεβαστή Χήρα και βρήκαν το σκυλί δεμένο με μια αλυσίδα κάτω από έναν βράχο. 

Όπως μαθαίνουμε το σκυλάκι έχει κάποιο ντόπιο ιδιοκτήτη, ο οποίος το έχει δεμένο για να αποτρέπει το κοπάδι με τα ζώα του να περνούν από εκεί!

Στην αυτοψία είδαν ότι υπήρχε νερό και φαγητό, ακριβώς δίπλα  πρόσεξαν και τα περιττώματα του σκύλου,  πράγμα που φανερώνει ότι το ζώο βρίσκεται  δεμένο, ουσιαστικά «φυλακισμένο» αρκετό καιρό κάτω από τον βράχο. 

Ο υπεύθυνος από τον Δήμο κ. Λαχανάς μας ενημέρωσε, ήδη κάνει τα αυτονόητα, στέλνει επιστολή στον ιδιοκτήτη και να του ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις του. Η ευζωία του σκύλου προβλέπεται από τους ελληνικούς νόμους! Και δεν μιλάμε για καλοπέραση αλλά τα αυτονόητα, που για μας τα δίποδα είναι δεδομένα.  

Αν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί τότε έχει ρόλο η Αστυνομία, που είναι ήδη ενημερωμένη, έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα και αν χρειαστεί θα παρέμβει για το σώσει.

Στις σύγχρονες πολύβουες ανθρώπινες κοινωνίες αυτά τα πλάσματα δεν έχουν φωνή, εμείς είμαστε η φωνή, η γλώσσα  κι ελπίδα τους κι όσο τα θεωρούμε σύγχρονους σκλάβους, τόσο θα κάνουμε χειρότερο το ήδη μίζερο και θλιβερό είδος μας.  

Αλήθεια γιατί δεν βοηθούν το δύστυχο σκυλί όλοι εκείνοι που έκαναν δηλώσεις, έβγαζαν προγράμματα για τα αδέσποτα της Καρπάθου και έτρεχαν να φωτογραφηθούν δίπλα στους φιλόζωους του νησιού;

φωτογραφίες από τη Σεβαστή Χήρα

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...