Κάθετα αντίθετο στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το Ε.Κ.Ρ - Δεν λείπουν ώρες για ψώνια, αλλά εισοδήματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προς
Τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου
Κον Φώτη Χατζηδιάκο
Θέμα: «Οι θέσεις του Ε.Κ.Ρ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές»
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Η Κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, των σωματείων μας, αλλά και του εμπορικού κόσμου, προχώρησε τελικά μέσα στο καλοκαίρι στην ψήφιση του Ν. 4177/13 (ΦΕΚ Α 8/8/2013), με τον οποίο ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια γενικευμένης κατάργησης της Κυριακής – Αργίας και επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έως και 52 Κυριακές το χρόνο.
Ενόψει της διαβούλευσης που πραγματοποιείται με ευθύνη σας για την έκδοση της σχετικής απόφασης που ορίζει το άρθρο 16 του Ν. 4177/13, προκειμένου να καθοριστεί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις περιοχές – δήμους της αρμοδιότητάς σας, σας καταθέτουμε υπόμνημα με τις θέσεις του ΕΚΡ.

 

 

1.        Επισημαίνουμε κατ’ αρχάς, ότι τα βασικά σημεία του Ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και ιδίως η απαγόρευση της λειτουργίας τους κατά της Κυριακές, είναι προϊόν Κοινής Συμφωνίας μεταξύ των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών του Εμπορίου ήδη από το 1996.

2.        Επισημαίνουμε ακόμα, ότι  καμία οργάνωση ή κανένας εμπλεκόμενος φορέας στο χώρο του Εμπορίου όχι μόνο δεν έχει θέσει σχετικό θέμα, αλλά αντίθετα η πλειοψηφία τους έχει ταχθεί δημόσια ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής – Αργίας.

3.        Το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έχει τεθεί παρασκηνιακά από ορισμένες γνωστές πολυεθνικές επιχειρήσεις και μεγάλα εμπορικά συμφέροντα, τα οποία χρησιμοποιούν το προσχηματικό επιχείρημα ότι  η απελευθέρωση του Ωραρίου θα φέρει δήθεν ανάπτυξη, θα μειώσει τις τιμές  και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στις μικρές, μεσαίες, αλλά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις του Εμπορίου οδηγώντας τες σε κλείσιμο.

4.        Στην ουσία τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα επιδιώκουν να ανακατανεμηθεί ο εμπορικός τζίρος προς όφελός τους (ο οποίος σημειωτέον στη σημερινή συγκυρία της ύφεσης βαίνει συνεχώς μειούμενος), να μονοπωληθεί η αγορά από ελάχιστες πολυεθνικές, οι οποίες θα μπορούν απερίσπαστα και χωρίς κανέναν έλεγχο να χειραγωγούν τόσο την ποιότητα όσο και τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών.

5.        Η κυβέρνηση με τις επιλογές της για το Ωράριο οδηγεί στην κυριαρχία των πολυεθνικών ομίλων, η οποία με τη σειρά της θα έχει ως αποτέλεσμα τον  αφελληνισμό όχι μόνο του Εμπορίου, αλλά και της ελληνικής παραγωγής με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.

6.        Το ίδιο δε ισχύει και για τους αυτο-απασχολούμενους εμπόρους, οι οποίοι ειδικά στον  κλάδο του Εμπορίου εκπροσωπούν το 30% της απασχόλησης.

 

Με λίγα λόγια: Για την ανάπτυξη και την Απασχόληση δεν λείπουν ώρες για ψώνια, αλλά εισοδήματα από εργαζόμενους και καταναλωτές, που εξαθλιώνονται από τις πολιτικές της λιτότητας.

 

Συνοπτικά εκτιμούμε ότι από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές:

 

·         Δεν θα αυξηθεί ο τζίρος, απλώς θα ανακατανεμηθεί σε όφελος των μεγάλων.

·         Δεν θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων.

·         Δεν θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, αντίθετα θα αυξηθεί περαιτέρω η ανεργία.

 

 

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η  τυχόν λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και αργίες θα είχε πρόσθετες αρνητικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών, με χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και γενικευμένη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως ως προς το σκέλος της υποχρέωσης των εργοδοτών να αμείβουν τους εργαζόμενους με την προσαύξηση του 75%.

 

·         Είναι φανερό ότι σχεδόν καμία μικρομεσαία αλλά και μεγάλη επιχείρηση – στην περίπτωση που επιχειρήσει να λειτουργήσει τις Κυριακές – δεν θα τηρήσει την προσαυξημένη αμοιβή κατά 75%, επειδή κάτι τέτοιο θα αύξανε ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας. Αποτέλεσμα θα είναι μετά την πενθήμερη εργασία να καταργηθεί και η εξαήμερη εργασία και οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο να εξαναγκάζονται τελικώς να απασχολούνται 7 ημέρες!

·         Παράπλευρη αρνητική συνέπεια θα είναι και η χειροτέρευση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα  θα γιγαντωθεί και το φαινόμενο της μαύρης  - ανασφάλιστης εργασίας με ατομικές συμφωνίες, χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην αγορά εργασίας.  

·         Η  κατάργηση της Κυριακής – Αργίας θα έχει τελικά τέτοιο αποτέλεσμα, ώστε  οι ήδη εργαζόμενοι να γίνουν «λάστιχο» και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων. Οι εργαζόμενοι θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στη κοινωνική δράση.

 

Με βάση τα παραπάνω, το ΕΚΡ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την εφαρμογή αυτού του νόμου, αφού με κοινή συμφωνία των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, δώσαμε λύση για τη λειτουργία των καταστημάτων που εξυπηρετούν τον τουρισμό κατά τη θερινή περίοδο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σας ζητούμε η απόφασή σας να απαγορεύει με σαφήνεια  και συνολικά  τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε όλες τις περιοχές – Δήμους της αρμοδιότητας σας, χωρίς καμία εξαίρεση.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση, το ΕΚΡ θα στηρίξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και των Σωματείων για να καταργηθεί στην πράξη το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τόσο τις 7 που προβλέπονται εκ του νόμου, όσο και τυχόν πρόσθετες Κυριακές οι οποίες αποφασιστούν από τους Αντιπεριφεριάρχες.

 

Σας γνωρίζουμε επιπλέον ότι αν υπάρξει μια τέτοια απόφαση από τη μεριά σας, το ΕΚΡ θα επανεξετάσει τη στάση του και θα αποσύρει τη σύμφωνη γνώμη του για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων κατά τη θερινή περίοδο.

 

 

 

Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ.

 

Ο  Πρόεδρος

 

 

 
    

Ο Γεν. Γραμματέας

Σάββας Χατζησάββας
    

Νίκος Τριπολίτης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...