Θ. Μαστρομηνάς: "Για αρκετούς Καρπάθιους είμαι γραφικός, γιατί προτείνω αγώνες και δράσεις στο πεζοδρόμιο" - Του Μανώλη Δημελλά

Υπάρχουν, τελικά επιβίωσαν στην Κάρπαθο, οι "ενεργοί πολίτες" ; ή μήπως ήταν η πρώτη αντίδραση, εκείνης της δύσκολης περιόδου, στην αρχή της κρίσης μας, όπως το "κίνημα της πλατείας", που αδυνάτισε και στο τέλος εγκατέλειψε; Μήπως πιο δυνατή από την διαφωνία και τον αγώνα είναι η συνήθεια;

Με ένα εντυπωσιακά ψηλό ποσοστό, που ξεπέρασε το 8%, οι ενεργοί πολίτες μπήκαν με την πρώτη εμφάνιση τους στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Καρπάθου, όμως από τότε η παρουσία τους στα κοινά, με εξαίρεση την πετυχημένη κινητοποίηση για το κέντρο υγείας το 2012, δεν παρουσιάζει σχεδόν καμμιά δράση. Αρκετές κασσάνδρες είχαν προβλέψει ότι όσο "ενεργοί" και να είναι οι συγκεκριμένοι Καρπάθιοι πολίτες, δίχως κοινή και σταθερή πολιτική βάση, κάποιο μανιφέστο αρχών, δεν πρόκειται να περπατήσουν στο χρόνο. Είναι τελικά έτσι ή το κίνημα θα ξεναφουντώσει λίγο πριν της εκλογές, και θα διεκδικήσει ψήφους από τους διαφωνούντες, τους απογοητευμένους ή εκείνους που βλέπουν στους "ενεργούς" κάτι ελπιδοφόρο;

Σε μια προσπάθεια να έχουμε απαντήσεις, από τα σπλάχνα αυτού του κινήματος, μιλήσαμε με τον μοναδικό δημοτικό σύμβουλο των "ενεργών πολιτών", κ. Θεοδόση Μαστρομηνά. Ο ίδιος είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση Καρπάθιου, είναι και αυτός παθιασμένος, διαρκώς ερωτευμένος με το τόπο του. Εργάστηκε στην καρδιά της Ευρωπαϊκή κοινότητα με κύριο αντικείμενο τα θέματα πολιτισμού. Είκοσι χρόνια τριγυρνούσε σε όλη την Ευρώπη, όμως μετά και με την αποχώρηση από την εργασία του, δεν στάθηκε λεπτό, παρότι η σύζυγο του, η Ντενίζ, έχει καταγωγή από την Μεγάλη Βρετανία. Επέστρεψαν και επέλεξαν να αγοράσουν χωράφι και να χτίσουν το σπίτι τους, περίπου 12 χιλιόμετρα έξω από τα Πηγάδια, στην άκρη του Αφιάρτη.

Πάντα δήλωνε πολιτικοποιημένος. Πίστευε στο ΠΑΣΟΚ, όμως δεν ήταν ποτέ στέλεχος του. Τα τελευταία χρόνια,και πριν τις εκλογές του 2012, τάσσεται στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, και θέλει να διεκδικήσει, να έχει φωνή και άποψη, μέσα στην κοινωνία. Απαντά με σκεπτικισμό στις ερωτήσεις και βοηθά να ξεκαθαρίσουμε το ακόμη θολό τοπίο, για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο κ. Μαστρομηνάς δεν θεωρεί τους "ενεργούς πολιτές" μια σβησμένη υπόθεση.

Θ. Μαστρομηνάς:"Είναι οι ενεργοί πολίτες που την Άνοιξη του 2013, έκαναν πρόταση στις άλλες τρείς παρατάξεις, για να κατέβουμε όλοι μαζί, μέσα σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο για το Δήμο Καρπάθου. Έγιναν μερικές διμερείς συναντήσεις και μία όλων μαζί.. Έβλεπαν το θέμα θετικά και με ενδιαφέρον, τόσο ο σημερινός δήμαρχος, Μιχάλης Χανιώτης όσο και ο επικεφαλής της μείζωνος μειοψηφίας Ηλίας Λάμπρος. Μόνο ο Γ. Μηνατσής είχε αρκετές επιφυλάξεις. Πέσαμε πάνω και στους μήνες που θα άλλαζε ο εκλογικός νόμος και δεν βρέθηκε ο κοινός τόπος, για να δουλέψει η πρόταση μας. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία. Οι ενεργοί πολίτες λοιπόν παραμένουν ενεργοί.. Αν και μερικοί εκτιμούν ότι δεν φαινόμαστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατεβήκαμε στις τοπικές εκλογές σαν δημοτική παράταξη και σαν τέτοια θα μπορούσα να πώ ότι ισως είμαστε η πιο ενεργή. Οι θέσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα αυτά τα τρία χρόνια συζητιούνται και αποφασίζονται συλλογικά και δημοκρατικά στις τακτικές μας συναντήσεις/συνεδριάσεις. Σαφώς είμαστε λιγότεροι, η εποχή δεν θέλει και δεν επιτρέπει στους Καρπάθιους, όπως και σε όλους τους Έλληνες, να ασχολούνται και με την πολιτική. Παρόλα αυτά, συνεδριάσαμε και αποφασίσαμε να κατεβούμε στις προσεχείς εκλογές και να διεκδικήσουμε περισσότερες φωνές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο".

Ερ: Κατά τη γνώμη σας, ποιά είναι τα πέντε μεγαλύτερα θέματα, στην καθημερινότητα του πολίτη πάνω στο νησί;

Θ. Μαστρομηνάς: "Δεν πρόκειται για σειρά προτεραιότητας, και τα πέντε παρακάτω θέματα έχουν ίδιο βάρος, θα ξεκινήσω από το περισσότερο "πονεμένο":

Τα χρόνια προβλήματα υγείας, που δεν είναι θέμα ή αποτέλεσμα μόνο της κρίσης. Η Κάρπαθος σπάνιες φορές ήταν στα καλά της σε αυτό το θέμα. Μέχρι να γίνει το νοσοκομείο, που κι εκεί δεν τα βλέπω καλά, μια και οι πρόσφατοι άγονοι διαγωνισμοί/δημοπρασίες απέβησαν άγονοι και το θέμα μετακυλίεται χρονικά, θα ζούμε διαρκώς μέσα στην αγωνία. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε δυναμικά τη σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας που τα προβλήματα του τα γνωρίζουμε όλοι μας και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.

Τα θέματα ύδρευσης. Στο θέμα του νερού δεν χωρούν τοπικιστικές θεωρίες. Δεν ανήκουν τα νερά στα μετόχια και τα χωριά που πηγάζουν. Το νερό είναι της Καρπάθου και θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον προχωρήσει, να ήταν στα σκαριά, ένα ενιαίο δίκτυο ύδρευσης. Οι ελπίδες μας είναι στο φράγμα που φαίνεται να ξεμπλέκει αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Πρέπει να το παρακολουθούμε και να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Τίποτε δεν χαρίζεται! Όλα κατακτώνται με συνεχείς αγώνες και διεκδικήσεις!

Οι συγκοινωνίες. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά: αν και τα τελευταία νέα είναι  ενθαρρυντικά με τη παράταση των υπαρχόντων δρομολογίων μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, δεν πρέπει να καθησυχάζουμε διότι ήταν φανερό ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν σκοπό, όπως το απέδειξε και ο τελευταίος διαγωνισμός, να μας αποκόψουν από την κεντρική Ελλάδα, από τον Πειραιά. Αν βρεθούν τα κονδύλια (3 εκ. Ευρώ περίπου) μας λένε, θα προκυρήξουν μόνο το ένα από τα δύο παρόντα δρομολόγια από και προς Πειραιά. Η σύνδεση του νησιού μας με το κέντρο και την λοιπή κεντρική Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για το νησί μας και για την επιβίωση των κατοίκων του αλλά και για αυτή τη πολυπόθητη ανάπτυξη που όλοι επαγγέλλονται. Ελπίζω να μην είναι οι συνήθεις προεκλογικές υποσχέσεις και να μην επαληθευθεί ο φόβος μου ότι σύντομα, φυσικά μετά τις δημοτικές εκλογές θα μας πετάξουν στα βράχια. Ας μην ξεχνάμε ότι η μοναδική άγονη γραμμή, δίχως προσφορές στον διαγωνισμό του περασμένου Νοέμβρη, ήταν η γραμμή Κάσου-Καρπάθου! Αλλά δεν πρέπει να αρκεστούμε σ’αυτά που μας ‘‘δίνουν’’. Είναι δυνατόν να φτάσουμε στο σημείο να τους ευχαριστούμε ακόμη και αν διατηρήσουν ένα δρομολόγιο; Μερικά χρονια πριν είχαμε 3, μετά έγιναν δύο, τώρα θα γίνει ένα και σε λίγο ίσως κανένα! Αν δεν ανήκουμε σ’αυτή τη χώρα ας μας το πούν να το γνωρίζουμε και να πράξουμε αναλόγως!!!Για δείτε πόσο πονηρά μας άδειασαν με το κλείσιμο του παραρτήματος του ΙΚΑ.

Κορυφαίο είναι επίσης το θέμα της Παιδείας. Μέχρι σήμερα ίσως δικαιολογημένα έκλεισαν κάποια σχολεία, αφού οι γονείς έστελναν τα παιδιά τους στα Πηγάδια και έτσι οι αίθουσες στα σχολεία των χωριών έμειναν άδειες, δίχως μαθητές. Όμως τα δύσκολα είναι μπροστά. Όπως φαίνεται έρχονται νέες περικοπές και μειώσεις. Tι θα γίνει αύριο στα σχολεία της Καρπάθου; Tώρα θα πηγαίνουμε στην Ρόδο ή την Κρήτη;

Το μέγα ζήτημα της τουριστικής προβολής Καρπάθου. Από τις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, που υπήρχαν στον προυπολογισμό του δήμου μέχρι το φθινόπωρο του 2013, είχαν ξοδευτεί ελάχιστα από κωδικούς μετακινήσεων αιρετών σε εκθεσιακές συμμετοχές και απολύτως τίποτε σε άλλους βασικούς κωδικούς για τη τουριστική προβολή και ανάπτυξη του νησιού. Είναι ενδεικτικό ότι η αρμόδια επιτροπή τουρισμού του δήμου, που είμαι και μέλος, δεν είχε καταφέρει να συνεδριάσει για ένα χρόνο! Η ολιγορία και η αδιαφορία κυριαρχεί μέσα στον Δήμο Καρπάθου που ισχυρίζεται ότι είναι κυρίως θέμα αρμοδιότηταςτης Περιφέρειας. Αυτό δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Φυσικά, η Περιφέρεια έχει σημαντικές αρμοδιότητες στο θέμα αλλά αν οι βασικές δράσεις για την πολιτιστική και τουριστική προβολή του νησιού μας δεν γίνουν από τη Δημοτική Αρχή να μην περιμένουμε άλλους να τα κάνουν για μας! Εξάλλου αν ήταν έτσι ως προς τι τα κονδύλια που γράφονται στον Προϋπολογισμό του Δήμου;"

Ερ:Παρακολουθείτε τα Δημοτικά συμβούλια από την αρχή και είστε δημοτικός σύμβουλος 18 μήνες. Αρκετοί σας χαρακτηρίζουν "λαϊκιστή", "γραφικό" και 'οξύθυμο", τι γίνεται εκεί μέσα; σας ακούμε από το karpathosfm, δώσε μας τη δική σου εικόνα.

Θ. Μαστρομηνάς: "Έχω χαρακτηρίσει την πλειοψηφία του δήμου σαν "ανεπαρκείς και λίγους"σε αρκετούς ζωτικούς τομείς. Άλλωστε δεν ψήφισα τον προυπολογισμό του 2014 μια και ήταν απλώς μια επανάληψη του προηγούμενου! Πρόκειται για μια ομάδα που έχει χαμηλό ενδιαφέρον. Αν και φαίνεται να υπάρχει καλή θέληση, δεν μπορούν να διαχειριστούν την καθημερινότητα και δεν έχουν αληθινό όραμα για το μέλλον. Φυσικά και εμείς στην μειοψηφία, έχουμε τις ευθύνες μας αφού δεν έχουμε καταφέρει να συνενοηθούμε και δεν έχουμε κατεβάσει ούτε μια πρόταση όλοι μαζί! Η αντιπολίτευση είναι στο περιθώριο και πολλές φορές είμαστε μόνο για μονολεκτικές συμφωνίες και διαφωνίες. Είμαστε για ένα ναι ή όχι. Αρκετές φορές γίνονται προφορικές προτάσεις και συνήθως στις προ-ημερησίας διάταξης συζητήσεις αλλά η πλειοψηφία κωφεύει! Ακόμη και όταν συνάδελφοι της συμπολίτευσης κουνούν καταφατικά το κεφάλι τους, όταν φτάνει ή ώρα, επικρατεί η παραταξιακή πειθαρχία! Κάποιες φορές βγάζουμε ( συμπολίτευση και αντιπολίτευση)"πύρινους" όμως εντελώς αδιάφορους λόγους και μακρόσυρτες κορώνες. Φυσικά το όλο κλίμα χειροτερεύουν οι συνεχείς διακοπές από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που δεν αφήνει άνθρωπο να μιλήσει και η "δασκαλίστικη" στάση του δημάρχου, που αρκετές στιγμές θεωρεί ότι είμαστε μαθητές στην τάξη του.

Μόνιμη πρόταση μου είναι η αξιοποίηση όλων των ικανών στελεχών, σε όποια παράταξη κι αν βρίσκονται, δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλεισμού για κανέναν Καρπάθιο. Αυτό είναι ένα πάγιο προσωπικό μου στοίχημα".

Επαναλαμβάνεται τακτικά στα δημοτικά συμβούλια το θέμα των δυναμικών αντιδράσεων- κινητοποιήσεων για τα διάφορα καυτά θέματα του νησιού. Από την άλλη ο σημερινός δήμαρχος του νησιού, κος Χανιώτης, τονίζει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να εξασφαλίζεται η συντεταγμένη, ομαδική συμμετοχή και να επιλέγεται η κατάλληλη στιγμή, διαφορετικά πάμε σε αποτυχίες που προσφέρουν απογοήτευση και παράγουν αδράνεια. Τελικά ποιός έχει δίκιο;

Θ. Μαστρομηνάς:Εμείς προσπαθούμε. Οργανώσαμε το 2012, μαζί με πολλούς φορείς και συλλόγους του νησιού την σπουδαία κινητοποίηση για το Κέντρο Υγείας, αν και διάφοροι ξεπετάγονται και θέλουν να γίνουν οι πατέρες τις προσπάθειας.

Πράγματι ο κόσμος δεν θέλει να ανακατευτεί, έχει πολλές σκοτούρες στο κεφάλι του. Όμως είναι απαράδεκτη εικόνα να μην συμμετέχουν ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα έπρεπε να είναι οι μπροστάρηδες, τα παραδείγματα στις αγωνιστικές προσπάθειες. Για δείτε τι έγινε στην τελευταία κινητοποίηση πέρυσι, όταν έκλειναν την ΔΟΥ. Μόναχα ο Δήμαρχος, ο κος Χανιώτης, ο κος Μηνατσής, εγώ και ακόμη δύο, τρία άτομα ήταν παρόντα. Που ήταν ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο; Θα ξαναπώ ότι στο σύνολο τους οι σημερινοί εκλεγμένοι, παρά την καλή θέληση, δεν είναι για ψηλά πετάγματα.

Φυσικά, όπως συχνά το παραδεχόμαστε όλοι, υπάρχει και το θέμα της γενικής νοοτροπίας στο νησί μας. Αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αλλά και να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα στις νέες γεννεές, τότε ίσως θα μιλάμε για ακριβώς τα ίδια θέματα και προβλήματα σε 10. 20. 30 και χρόνια,περιμένοντας πάντα κάποιον άλλο να μας υποσχεθεί και κάνει αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε μόνοι μας.

Με λίγα λόγια, Πρέπει να Βγούμε από τα προσωπικά ή οικογενειακά μας στεγανά….για να μπορούμε να κυττάμε τα παιδιά μας και την κοινωνία κατάματα και χωρίς ενοχές!!!

Έχετε πρόθεση να ξανακατεβείτε και να αγωνιστείτε ξανά μέσα στις τάξεις του δήμου;

Θ. Μαστρομηνάς:Πρόθεση μου είναι είναι διεκδικήσουμε αξιόμαχα την ψήφο των Καρπάθιων με σημαία των Ένεργών Πολιτών. Δεν το κρύβω, ναι, θα ήθελα να είμαι μπροστά, εκπροσωπώντας τους Ενεργούς Πολίτες. Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν 60 περίπου άνθρωποι (για κατάρτιση συνδυασμού) με αγωνιστική διάθεση για συμμετοχή στα κοινά, όμως πρόκειται για μονόδρομο, αν δεν προσπαθήσουμε θα μείνουμε ουραγοί, τελευταίοι σε έναν αγώνα που είναι ταυτισμένος με την ζωή. Όχι μόνο τη δική μας, αλλά των παιδιών και των εγγονιών μας.

 Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...