Η ψευδαίσθηση της λύσης - του Θάνου Ζέλκα

Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ-Ένα ύψιστο εθνικό θέμα κατάφερε να μας διχάσει ως λαό, πράγμα καθόλου πρωτότυπο σύμφωνα με την παράδοση και το εκρηκτικό μας ταμπεραμέντο. Την ευθύνη, βαρύτατη και αποκλειστική, φέρουν οι πολιτικοί ταγοί μας που αντί να ζυγίσουν τη σοβαρότητα της στιγμής και να αναζητήσουν μια οδό που δεν θα ζημιώνει τη χώρα, προτίμησαν να κάνουν τα γνωστά θεατρικά τους παιχνίδια προς τέρψιν του κομματικού τους ακροατηρίου.

-Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα “αγκάθι” αρκετών δεκαετιών. Αν κάποιος υπεύθυνος πολιτικός είχε ασχοληθεί σοβαρά και έπαιρνε πρωτοβουλίες για την επίλυσή του την ώρα που είχε δημιουργηθεί, τώρα θα τους έλεγαν Βαρντάσκα και δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης. Αντ’ αυτού προτιμήσαμε τη γνωστή φοβική μας στάση. Να μην αγγίξουμε το ζήτημα γιατί θα υπήρχαν συνέπειες και θα βάζαμε τη χώρα σε κίνδυνο. Αυτή η παθητική εώς ένοχη στάση είναι που άνδρωσε τον αλυτρωτισμό στη γείτονα χώρα και τροφοδότησε τις εθνικιστικές τους ονειρώξεις με το Μέγα Αλέξανδρο και τους αυθεντικούς Μακεδόνες που έζησαν στα εδάφη τους. Με αυτές τις ψευδαισθήσεις γαλουχήθηκαν ήδη δυο γενιές και δεν μπορούν να αλλάξουν όσο κι αν η ιστορική αλήθεια αποδεικνύει τα αντίθετα.

 

Πριν φθάσουμε στα “βαφτίσια των Πρεσπών” με νονούς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατορθώσαμε και “βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας” όταν η διπλωματία της χώρας μας έμεινε επικεντρωμένη στις υψηλού επιπέδου αναζητήσεις της και δεν έκανε τίποτα για τον “πόλεμο της καθημερινότητας”. Οι Σκοπιανοί αγκάλιασαν τις ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας Γη και Ύδωρ, με μια μόνο προϋπόθεση. Να τους αναγνωρίσουν με τη συνταγματική τους ονομασία. Όπερ και εγένετο. FYROM στα γκαλά και στις διεθνείς διασκέψεις, Μακεδονία στην καθημερινότητα, στις συναλλαγές, στο Internet.

 

Γνωρίζοντας αυτά τα “όρνια” που πετούν πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ότι ο λαός δεν αντέχει άλλη ανέχεια και εξευτελισμό, την κατάλληλη ευκαιρία χτύπησαν. Αναγνωρίστε τους παραχαράκτες της Ιστορίας γείτονες σας με ένα κοντινό όνομα στο συνταγματικό τους και η χρηματική ροή θα ξαναξεκινήσει προς τη χώρα σας. Κι όμως το όνομα αποδεικνύεται ως το πιο ανώδυνο κομμάτι, διότι η γλώσσα και η εθνότητα που αποκτούν είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια τους.

 

Ποσώς μας ενδιαφέρει εμάς αν άλλαξαν Σύνταγμα κι αν στις διπλωματικές νότες τους μας διαβεβαιώνουν ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική και η εθνότητα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ήδη οι Τούρκοι που κάνουν πραγματική εξωτερική πολιτική και κατάλαβαν τι θα γίνει, έσπευσαν να δηλώσουν φίλοι τους χωρίς ψιλά γράμματα αποκαλώντας τους Μακεδονία. Η χώρας έχει ζωστεί από φίδια που τροφοδοτούνται από τους εχθρούς του έθνους.

 

Κάποιοι μπορεί να τα θεωρούν όλα αυτά θεωρίες συνωμοσίας και ανυπόστατα σενάρια. Αν όντως είναι έτσι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και ως συνωμοσιολόγοι παρά αδύναμοι και γυμνοί πραγματιστές. Η περιοχή μας μυρίζει και πάλι μπαρούτι και μόνο εμείς δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Τα Σκόπια θα είναι μόνο η αρχή. Έπονται πολλά περισσότερα.

 

Στην πραγματικότητα για την Ελλάδα το συμφέρον ήταν το Σκοπιανό να μείνει άλυτο. Το γεγονός ότι είχαν αναγνωριστεί με τη συνταγματική τους ονομασία από δεκάδες χώρες δεν τους αρκούσε για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κι εφόσον διακαώς θέλουν να ενταχθούν εκεί, γιατί έπρεπε να είμαστε και πάλι τα “καλά παιδιά”; Θέλετε να μπείτε θα λέγεστε οτιδήποτε άλλο εκτός από παράγωγα του όρου Μακεδονία. Δεν θέλετε; Πορευτείτε εν ειρήνη.

 

Αυτή τη στιγμή όχι απλά δεν λύθηκε ένα πρόβλημα, αλλά δημιουργήθηκαν πολλαπλά πίσω μας, διχάστηκε ο λαό μας και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αλυτρωτικές διεκδικήσεις και σε άλλους παραχαράκτες της Ιστορίας. Ένα σύγχρονο “διαίρει και βασίλευε” επιχειρείται για άλλη μια φορά στην περιοχή μας και κανείς δε γνωρίζει που θα οδηγήσει.


 

 

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...