Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν.Αιγαίου για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

-Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν.Αιγαίου για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό

Καταψήφισαν την πρόταση της Λ.Σ. όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης με γραπτό τους αίτημα από 13/10/19, ζήτησαν να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με δύο αποκλειστικά –λόγω της σοβαρότητάς τους- θέματα συζήτησης, 1)«τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» και 2) το «προσφυγικό – μεταναστευτικό». Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να τα προγραμματίσει για τις 26/11/19 μαζί με τον προϋπολογισμό και άλλα θέματα υποβαθμίζοντάς τα. Τελικά λόγω των γεγονότων της 25ης – 26ης/11/19 η συζήτηση περιορίστηκε μόνο στο δεύτερο.

Ο επικεφαλής της Λ.Σ. Γιάννης Ντουνιαδάκης αναλύοντας τη θέση της παράταξης για το θέμα αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε:

… «Μιλώντας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα νομίζουμε  είναι σωστό να προσδιορίσουμε πρώτα απ’ όλα τις αιτίες που το προκαλούν. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που κάποιος φεύγει από την πατρίδα του. Φεύγει:

είτε για να γλυτώσει από τον πόλεμο και το θάνατο οπότε και αποκαλείται πρόσφυγας,

είτε για να γλυτώσει από τη φτώχεια και την εξαθλίωση οπότε και αποκαλείται μετανάστης.» .....

Βέβαια, ο διαχωρισμός μεταξύ του πρόσφυγα που φεύγει από ανάγκη, και του μετανάστη που φεύγει δήθεν από επιλογή γίνεται, εκ του πονηρού. Στην πράξη και οι δυο δεν έχουν δυνατότητα επιλογής. …..

Τι είναι αυτό που προκαλεί τόσο τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο εσωτερικό μιας χώρας, όσο και τις επεμβάσεις και τον πόλεμο; Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και έχει όνομα. Λέγεται καπιταλισμός - ιμπεριαλισμός, και έχει ένα και μοναδικό στόχο, τη μεγιστοποίηση του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο κεφάλαιο προέρχεται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Είναι το σύστημα αυτό που οι ανταγωνισμοί μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου προκαλούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, τις νέες αγορές, που τελικά συνοψίζονται στον υπέρτατο στόχο του καπιταλισμού, το κέρδος .

 …. Η Ελλάδα είναι συμμέτοχος και συνυπεύθυνη στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, συνεπώς και στις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, αφού διαθέτει στους εισβολείς στρατιωτικές βάσεις εφόρμησης, αλλά και ελληνικές μονάδες σε διάφορες ευρωΝΑΤΟικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έφερε τον FRONTEX και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δηλαδή τους δημιουργούς του προβλήματος, που περιέπλεξαν και όξυναν το πρόβλημα τελικά, όπως αποδείχθηκε. Η ΝΔ επιμένει και έκανε εκ νέου κάλεσμα σε FRONTEX και ΝΑΤΟ να συνδράμουν αποτρεπτικά στο Αιγαίο.

Από τη χρονιά της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, το 2015, ο λαός, η νεολαία και οι φορείς του λαϊκού κινήματος των νησιών αλλά και όλης της Ελλάδας, πλην εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους αυτούς, δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς.

Από την άλλη μεριά ήταν και συνεχίζουν να είναι οι διάφορες ΜΚΟ, που η ίδια η ΕΕ χρηματοδοτεί άμεσα» και οι ιδιοκτήτες τους «… στην καλύτερη περίπτωση ιδιωτικοποιούν την πρόνοια. Στη χειρότερη δε περίπτωση ξεπλένουν χρήμα, και λειτουργούν ως πράκτορες.

Βέβαια παρουσιάζονται ότι ενεργούν στο πλαίσιο της  φιλανθρωπίας,  που ναι μεν, αλλά είναι κάτι διαφορετικό από την αλληλεγγύη! Γιατί η φιλανθρωπία είναι προσφορά των πλούσιων προς φτωχούς, δηλαδή μεταξύ άνισων και δεν έχει καμιά σχέση με την αλληλεγγύη που αναπτύσσεται μεταξύ ίσων.

Αφού όμως οι χώρες της «δημοκρατικής» και «ανθρωπιστικής» ΕΕ πήραν όσα φτηνά εργατικά χέρια ήθελαν, έπρεπε να κλείσει τη στρόφιγγα. Έτσι έγινε η απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, την οποία στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αλλά και όλα τα αστικά κόμματα. Μια συμφωνία που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες έχοντας μετατρέψει την Κω, την Λέρο, την Σύμη και τα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ολόκληρη τη χώρα σε αποθήκη βασανισμένων ψυχών – θυμάτων της  ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση θα είναι πάλι ένα παζάρι της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, αλλά και μεταξύ τουρκικής και ελληνικής άρχουσας τάξης. Ένα παζάρι ενδεχομένως ακόμη πιο περίπλοκο και επικίνδυνο σήμερα, αφού θα πρόκειται για μια συμφωνία που εμπλέκει το Προσφυγικό στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ανταλλάγματα.

Κατά την κυβέρνηση και άλλους μόνο οι προερχόμενοι από την Συρία έχουν κατ’ αρχήν το προσφυγικό προφίλ. Όμως σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Παλαιστίνη έχουμε καθημερινά νεκρούς, άρα όσοι προέρχονται από εκεί, δεν έχουν προσφυγικό προφίλ; ….. Τώρα η ΝΔ με το νέο νόμο στοχεύει στον περιορισμό όσων δικαιούνται άσυλο, ενώ επίσης προχωρά σε κλιμάκωση της καταστολής και με στρατιωτικά μέσα, στο όνομα της αποτροπής.

Μ' αυτόν τον τρόπο, ελπίζει η κυβέρνηση, θα δοθεί και ένα μήνυμα αυστηρότητας που θα αποτρέψει νέες αφίξεις.

Εμείς προειδοποιούμε ότι, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, τέτοιου είδους μέτρα αυξάνουν μόνο τους θανάτους στα σύνορα και τις «ταρίφες» των διακινητών.

Προειδοποιούμε: Στο τέλος της ημέρας, θα έχει γεμίσει η χώρα φυλακές, ανθρώπους χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Την ίδια στιγμή θα έχουν αυξηθεί τα ρατσιστικά, τα ξενοφοβικά ένστικτα, όπως διαφαίνεται ήδη και από την υποκίνηση περιστατικών σε συγκεκριμένες περιοχές, που η κυβέρνηση προόριζε για εγκατάσταση προσφύγων.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τα απαράδεκτα γεγονότα σε βάρος προσφύγων, τα οποία καθοδηγούνται έντεχνα και ύπουλα από αντιδραστικά κόμματα και οργανώσεις. Καταδικάζουμε για παράδειγμα την προ ημερών δράση του δημάρχου της Κω, ….

Τα υπαρκτά ζητήματα στην κατανομή και διαχείριση της στέγασης πρέπει να αντιμετωπιστούν με κριτήριο τη διασφάλιση ανθρώπινων, αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης, με ευθύνη κρατικών υπηρεσιών, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ.

Ο σχεδιασμός θα πρέπει να παίρνει υπόψη τις ανάγκες κατανομής και τα προβλήματα των κατοίκων.

Εμείς καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα, αλλά και για να γίνει πράξη το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

…. Η οριστική του λύση απαιτεί το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, που προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τη μετανάστευση,  τους  πολέμους  και  την  προσφυγιά.  Κάτι  που  ως  ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση» το θεωρούμε όχι μόνο επιθυμητό, αλλά και απόλυτα εφικτό, και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Σήμερα όμως ο συσχετισμός δύναμης είναι αρνητικός, και γι’ αυτό ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα.

Για το σήμερα όμως λέμε

  • Όχι στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά
  • και απαιτούμε:
  • να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά. Καμιά δημιουργία νέων στα νησιά
  • να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη στην Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ. Να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα μένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού υγείας
  • να προχωρήσουν όλες οι οικογενειακές επανενώσεις χωρίς καθυστέρηση.
  • να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα - φυλακές.
  • να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.
  • Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές.»

Αυτό το πλαίσιο και η πρόταση ψηφίσματος της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που σέβεται τόσο τα δικαιώματα των προσφύγων – μεταναστών, όσο και τα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών, αλλά και όλης της χώρας, καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με τη στάση τους αυτή αποκαλύπτεται η συμμόρφωση όλων των πολιτικών αυτών δυνάμεων με τις αποφάσεις που λαμβάνονται κεντρικά και αφορά στην εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-Ελλάδας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και σε όλη τη χώρα.

2/12/2019

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...