Η Πάτμος αλλάζει πρόσωπο με νέα έργα και δράσεις

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Η Πάτμος αλλάζει πρόσωπο με νέα έργα και δράσεις

- Πολλά νέα έργα υλοποιούνται στον Δήμο Πάτμου για τον τουρισμό,  την οικογένεια, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, καλύπτοντας κενά δεκαετιών.

 

Σημαντική βελτίωση στην προσβασιμότητα του προορισμού και την κρουαζιέρα θα επιφέρει η ολοκλήρωση του έργου του νέου μώλου στον λιμένα της Σκάλας. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση του έργου του προσήνεμου μώλου στην περιοχή της μαρίνας, νέα έργα δρομολογούνται για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, μελέτες αξίας ενός εκατομμυρίου για εμπορικό λιμένα, μώλο ανεφοδιασμόυ της ΔΕΗ και ζώνη Σένγκεν με προβλήτα. Έπειτα από πολλά έτη, το αίτημα για την αισθητική αναβάθμιση της πλατείας γίνεται πραγματικότητα μέσα από την εκτέλεση, του μεγαλύτερου μέρους, του έργου της πλακόστρωσης χαρίζοντας μία νέα εμπειρία σε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ έγινε παρέμβαση στο λιθόστρωτο της Χώρας  για την καλύτερη συντήρηση και αναβάθμιση του οικισμού και μνημείου της Unesco.

 

«Δίνουμε καθημερινό αγώνα για τα αυτονόητα. Μέσα σε δύο χρόνια πανδημίας έχουν γίνει δράσεις που ήταν διαχρονικά αναγκαίες. Στόχος μας είναι το ευ ζην στην Πάτμο, για το παιδί, την οικογένεια, τον τουρισμό και την καθημερινότητα», δηλώνει ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες. Στο πνεύμα αυτό, δρομολογούνται πολλές μελέτες όπως της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης του Κάμπου και της αποκατάστασης  του ΧΑΔΑ. Επίσης, καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια για τη συντήρηση του δημοτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και προωθούνται ο τηλεχειρισμός του δικτύου ύδρευσης, η ανακύκλωση και καθαριότητα,  ο εκσυγχρονισμός και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, η κατασκευή γηπέδων, η αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, η προμήθεια μηχανημάτων και απορριμματοφόρων, διαπλατύνσεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων, κ.α.

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά δημιουργήθηκε και λειτουργεί ο  πρώτος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, ενώ αντικαταστάθηκαν και επανασχεδιαστήκαν όλες οι Παιδικές Χαρές και συντηρήθηκαν ριζικά οι σχολικές υποδομές. Παράλληλα, ξεκίνησε η λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας για ηλικιωμένους, οικογένειες και ασθενείς. Σε χρόνο ρεκόρ και μετά από συντονισμένες ενέργειες, οι κάτοικοι αποζημιώθηκαν για φθορές των νοικοκυριών  που προκλήθηκαν ύστερα από έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, η παρούσα δημοτική αρχή  διεκδικεί άλλη μία πρωτιά μεριμνώντας για τα αδέσποτα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο δημότης μπορεί πλέον να δημιουργήσει λογαριασμό στην ιστοσελίδα του Δήμου, να βλέπει online τις οφειλές, να δηλώνει βλάβες, να αιτείται πιστοποιητικά και να υποβάλλει προτάσεις. Για πρώτη φορά τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ψηφίζονται κανονιστικές διατάξεις όπως ο κανονισμός κοινόχρηστων χώρων και ο κανονισμός καθαριότητας και γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης ώστε να οριοθετηθούν εκ νέου πεζόδρομοι και μονοδρομήσεις.

 

Με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, καταρτίστηκε νέο τοπικό σχέδιο που δίνει έμφαση στη μείωση παραγωγής αποβλήτων, ενώ παράλληλα ο Δήμος εντάσσεται σε προγράμματα  ενεργειακής μετάβασης και ηλεκτροκίνησης. Τα νησάκια Μαράθι και Αρκιοί μπαίνουν σε νέα τροχιά λειτουργίας, καθώς για πρώτη φορά επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση με τη μεταφορά απορριμμάτων και ταυτόχρονα υλοποιείται αφαλάτωση και έργο υδροδότησης για το Μαράθι.

 

Σημειώνεται πως μέσα από  προγράμματα, ο Δήμος Πάτμου θα απορροφήσει ποσό άνω των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για την πραγματοποίηση έργων πνοής και βελτίωσης βασικών υποδομών. 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...