Η ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλη Γ. Μαρκόπουλου στη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δελτίο Τύπου

- 07 / 08 / 2020

- Η ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Κου Μανώλη Γ. Μαρκόπουλου, κατά την σημερινή Σύσκεψη των Φορέων Τουρισμού υπό τον Πρωθυπουργό Κο Κυριάκο Μητσοτάκη:  

 

Κε Πρωθυπουργέ

 

Καλώς ήρθατε στο Νησί μας ! Σε ένα τόπο που είναι τόσο συνυφασμένος όσο κανένας άλλος με τον Ελληνικό Τουρισμό εδώ και 70 πλέον χρόνια. Σε ένα τόπο ακριτικό, που με την επιχειρηματική νοοτροπία των κατοίκων του, συμβάλλει με πολλαπλάσια μεγέθη στην Εθνική οικονομία σε σχέση με του πόρους που η πολιτεία διαχρονικά του επιστρέφει. 

 

Επιτρέψτε μας να σας συγχαρούμε ειλικρινώς και θερμά για το έργο σας και για την διαχείρισή σας, αφού πέρα από την προστασία της Δημόσιας Υγείας πετύχατε αυτό που καμία άλλη Χώρα δεν πέτυχε, να μιλάμε σήμερα για Τουρισμό και να συγκρίνουμε επιδόσεις αφίξεων. Υπήρχαν άραγε στα μέσα Μαρτίου πολλοί συμπατριώτες μας που προέβλεπαν μια τέτοια θετική εξέλιξη;

 

        Σήμερα τα Ξενοδοχεία της Ρόδου είναι ανοικτά. Λειτουργούν όλα όσα οι συνθήκες τους το επιτρέπουν! Ισορροπούν με γενναιότητα σε τεντωμένο σχοινί επιτελώντας το πατριωτικό τους καθήκον, υπό τον φόβο μιας μεγάλης οικονομικής ζημίας. Έχουν πίστη ότι θα περάσουν τη δοκιμασία και στο τέλος η πολιτεία οφείλει να τους δικαιώσει και να επαναφέρει την Γη κάτω από τα πόδια τους, ώστε ΜΑΖΙ να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

 

Η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της διαμονής σε υπό-κατώτατο ποσοστό είναι το σπουδαιότερο μέτρο τόνωσης του ξενοδοχειακού κλάδου. Κανένα ημίμετρο δεν μπορεί να αντισταθμίσει την συσταλτική αυτή δημοσιονομική πολιτική που μειώνει την ανταγωνιστικότητα του κατ’ ουσία εξαγωγικού μας κλάδου.

 

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε την ανάγκη μείωσης του εργατικού κόστους. Πριν λίγους μόλις μήνες η Ένωση μας υπέγραψε με το Τοπικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων μια γενναιόδωρη Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το πράξαμε  όχι γιατί  μας περισσεύουν…. αλλά γιατί πιστεύουμε ότι ο Ξενοδοχοϋπάλληλος πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά, αφού είναι αυτός που αναδεικνύει την Τουριστική Υπηρεσία με τα μέσα που του παρέχουμε. Το εργατικό μας κόστος είναι υψηλό, όχι από τα χρήματα που δίνουμε στον εργαζόμενο για να ζήσει την οικογένεια του, αλλά από τις υπέρογκες εργοδοτικές εισφορές. Η μείωση είναι απαραίτητη. Το πράξατε ΗΔΗ για την φετινή σαιζόν και σας ευχαριστούμε για αυτό, όμως σε ένα βαθμό είναι απαραίτητο να συνεχιστεί.

 

Η Ρόδος έχει κάθε δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου (καιρικές συνθήκες, αξιοθέατα, Ξενοδοχειακές υποδομές). Άλλωστε για δεκαετίες η σαιζόν ήταν Φεβρουάριος – Νοέμβριος!! Μαζί με την Κρήτη δεν υστερεί σε τίποτα από όλους τους άλλους, ανοιχτούς το Χειμώνα, Ευρωπαϊκούς προορισμούς. Είστε ο πολιτικός που θα αλλάξει τη Χώρα!  Μήπως αυτή η αλλαγή προϋποθέτει την επέκταση της Τουριστικής Περιόδου με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται; Μήπως ένα μικρό κομμάτι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αναγκαίο να προσανατολιστεί σε αυτό το σκοπό;  

 

Κε Πρωθυπουργέ,

 

Οι Ξενοδόχοι της Ρόδου δεν είμαστε μεγάλες,  «άκαρδες» και «ψυχρές» πολυεθνικές. Είμαστε άνθρωποι που μοχθούμε για το Νησί μας και την Χώρα μας! Υπολογίστε σε εμάς, και δώστε μας την ευκαιρία να συνεχίσουμε να προσφέρουμε άοκνα στην Ελληνική κοινωνία.   

 

 

 

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε αναφορά ειδικά στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου:

 

«Ειδικά εδώ στη Ρόδο θέλω να χαιρετήσω την πολύ αρμονική συνεργασία μεταξύ των Ξενοδόχων και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Έχετε δημιουργήσει ένα παράδειγμα προς μίμηση σε ότι αφορά αυτό το οποίο αποκαλούμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και ότι μπορούν τελικά να λειτουργήσουν προς όφελος και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Δεν θα κουραστώ να το λέω, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, δεν γίνεται να έχουμε ικανοποιημένους ξενοδόχους και δυσαρεστημένους υπαλλήλους. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Εδώ στη Ρόδο, δεν έχει συμβεί. Είναι κάτι το οποίο θέλω να το χαιρετήσω, διότι αντιλαμβάνεστε όλοι, ότι σε μια δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε στέρεο το κοινό μας σπίτι. Και αυτό είναι κάτι που εδώ στη Ρόδο το κάνετε.»   

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...