Η επόμενη μέρα μετά το ΝΑΙ; Του Γιώργου Κρητικού

Πολλοί μιλάνε για την επόμενη μέρα μετά το ΟΧΙ. Μετά τον καταιγισμό ενημερώσεων/προειδοποιήσεων/εκβιασμών για τις δραματικές επιπτώσεις του ΟΧΙ, είπα να αναφερθώ στην επόμενη μέρα μετά το ΝΑΙ. Προσπάθησα να φανταστώ πώς θα είναι μία τέτοια μέρα και την αποτύπωσα σε ένα κολλάζ. Μοιάζει με τρέιλερ παρωδίας!

Μετά το ΝΑΙ…
- Η τρόικα εξωτερικού (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα πανηγυρίζει τη νίκη της εναντίον της «αριστερής παρένθεσης».
- Η τρόικα εσωτερικού (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) θα αναλάβει τα ηνία της χώρας. Ο Άδωνις θα ενθρονιστεί και πάλι υπουργός!
- Θα επέλθει επιτέλους η ομαλότητα, καθώς οι δύο τρόικες θα καταλήξουν σε συμφωνία. Όχι στη συμφωνία που είχαν προτείνει στον ξεροκέφαλο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν μία ήπια συμφωνία μήπως και τη δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το ΝΑΙ θα ανοίξει ο ομαλός δρόμος για βαθιές «αναπτυξιακές» τομές. Άραγε, πόσο βαθιές θα είναι οι τομές; Μου έρχεται η εικόνα ενός χασάπη εν δράσει! Θα (ξανα)απολυθούν οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι σχολικοί φύλακες και οι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων. Θα (ξανα)κλείσει η ΕΡΤ… και αυτά θα είναι μόνο για το ξεκίνημα της αποκατάστασης της «ομαλότητας».
- Η τρόικα εξωτερικού θα έχει απέναντί της (ή πιο σωστά δίπλα της) την τρόικα εσωτερικού.Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ολάντ, ο Ντάισελμπλουμ, ο Ντράγκι, ο Τουσκ, ο Γιούνκερ, ο Σουλτς και η Λαγκάρντ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν (ή πιο σωστά να συμβουλεύσουν) τον Σαμαρά, τονΆδωνι, τον Βορίδη, τον Θεοδωράκη, τον Θεοχάρη, τον Ψαριανό, την Φώφη, τον Λοβέρδο και τον Βενιζέλο! Στο πλευρό τους (μιλάω και για τις δύο τρόικες) θα είναι ο Πρετεντέρης, η Όλγα, ο Ευαγγελάτος, ο Μπάμπης και ο Τσίμας! Σε χρόνο μηδέν, η συμφωνία θα είναι γεγονός.
- Ο Άδωνις θα παλέψει σκληρά για να κερδίσει τη δόξα του εμπνευστή των νέων μέτρων. Δεν θα αφήσει τους δανειστές να περηφανεύονται για το μαστίγωμα της χώρας, τη στιγμή που αυτός θα κρατάειτο μαστίγιο!

Παρεμπιπτόντως, οφείλω να αναφερθώ και στην πορεία του Ποταμιού. Ξεκίνησε ως ένα ισορροπημένα πολυφωνικό κίνημα με φρέσκιες ιδέες (αρκετές εξ’ αυτών εξακολουθούν να είναι προοδευτικές), που αποτελούσε πόλο έλξης για τους προβληματισμένους και απογοητευμένους από το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς, η ισορροπία της πολυφωνίας χάθηκε και το Ποτάμι μετατράπηκε σε φερέφωνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Υπήρχαν και υπάρχουν λογικές και δυνατές φωνές, όπως ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, χάριν στον οποίο είχα συστρατευθεί κι εγώ στον αγώνα για το καινούργιο, το διαφορετικό. Ευτυχώς, όμως, είχα αρνηθεί τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών και σήμερα μπορώ να εκφράζομαι ελεύθερα. Δυστυχώς, δε συμβαίνει το ίδιο και με άλλους, πιθανόν εγκλωβισμένους στο Ποτάμι, όπως ο κ. Γραμματικάκης. Αλήθεια, ο κ.Γραμματικάκης θα ψηφίσει ΝΑΙ ή ΌΧΙ; Δεν τον έχω ακούσει να μιλάει δημόσια για το θέμα των διαπραγματεύσεων. Έχει αποστασιοποιηθεί από το Ποτάμι στο ζήτημα αυτό. Θα ήθελα να τον ακούσω να καταθέτει την άποψή του, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι ειλικρινής.

Αναρωτιέμαι επίσης, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της τρόικας εσωτερικού, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ΌΧΙ. Αν είναι ΝΑΙ, είναι αυτονόητο ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί και, πολύ πιθανόν, να ακολουθήσουν όσα έχω αναφέρει παραπάνω. Αν όμως οι πολίτες πουν ΌΧΙ, τι θα πράξουν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ; Θα σεβαστούν τη γνώμη του λαού, θα στηρίξουν την κυβέρνηση, ή θα αρχίσουν και πάλι τα περί «αριστερής παρένθεσης» και θα περιμένουν την επόμενη ευκαιρία για αναποδιά της χώρας, ώστε επιτέλους να δικαιωθούν;

Ξαναδιαβάζοντας τις παραπάνω σειρές, βλέπω ότι έχω παρασυρθεί κι εγώ από το κλίμα πόλωσης. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθώ στην επόμενη μέρα μετά το ΝΑΙ, αφού ο φόβος για το ΌΧΙ κυριαρχεί στις συζητήσεις. Ας προσπαθήσει ο καθένας να εκφραστεί όπως νομίζει, είτε υπέρ του ΝΑΙ είτε υπέρ του ΌΧΙ. Έχω φίλους και γνωστούς που εκτιμώ και είναι υπέρμαχοι του ΝΑΙ. Αν δεν τους έπεισα να αλλάξουν γνώμη, ελπίζω τουλάχιστον να μην τους στεναχώρησα και να δεχθούν την άποψή μου πολιτισμένα, όπως σέβομαι κι εγώ τη δική τους, παρότι διαφωνώ έντονα! Εμένα δεν με στεναχωρούν που στηρίζουν το ΝΑΙ. Μάλλον με προβληματίζουν θα έλεγα. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους και όχι διχασμένους, όπως συμβαίνει τους τελευταίους 5 μήνες. Να σεβαστούμε όλοι το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι. Να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα για το μέλλον των παιδιών μας και όχι κοντόφθαλμα για τις επόμενες ημέρες.

Γιώργος Κρητικός
Φυσικός (MSc, MEd, PhD)

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...