Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ στηρίζει τους πρόσφυγες στη Κω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ έχει ήδη κλείσει τρεις βδομάδες δραστηριοποίησης στο χώρο διαμονής των προσφύγων, στο παλιό Ξενοδοχείο «ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ» στη Λάμπη.
Η ομάδα μας δημιουργήθηκε όταν, μετά τη φωτιά της 25ης Μαΐου στον κήπο του «ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ», διαπιστώσαμε ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν παρατημένοι σε ένα παλιό κτήριο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με δύο μόνο βρύσες για να πίνουν νερό και στην ουσία χωρίς αποχέτευση, αφού μόνο δύο τουαλέτες υπήρχαν για να εξυπηρετήσουν 350 περίπου ένοικους. Το πιο σημαντικό όμως ήταν το ότι, και παρά τη διάχυτη, στην κοινωνία της Κω, εντύπωση ότι σιτίζονταν με μέριμνα του ελληνικού κράτους, αυτό δεν συνέβαινε.
Η ομάδα μας ανέλαβε από την πρώτη μέρα της σύστασής  της  (31-5-15) να προσφέρει φαγητό σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους που παρέμεναν και υπέμεναν καρτερικά να έρθει η σειρά τους να ταυτοποιηθούν και να προχωρήσει η διαδικασία της προώθησής τους στην Αθήνα.
Σιγά-σιγά το ψωμί και το τυρί της πρώτης μέρας, που με ευγνωμοσύνη παρέλαβαν, αντικαταστάθηκε από κανονική μερίδα φαγητού, ψωμί και φρούτο που διανέμει η ομάδα μας καθημερινά μπροστά στο κτήριο.
Στην προσπάθεια αυτή συντρέχουν τα αρτοποιεία της Κω, Σούπερ Μάρκετ,  διάφοροι επιχειρηματίες της Κω και πολλοί κώοι πολίτες, πολίτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, Ευρωπαίοι πολίτες, που βρίσκονται στην Κω και η Συμμαχία Κω.  Πολλοί είναι εκείνοι που μας παίρνουν τηλέφωνο ή στέλνουν e-mail προκειμένου να συναντηθούμε και να μας παραδώσουν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια και άλλα. Και πολλοί είναι εκείνοι που ήρθαν να ενισχύσουν προσφέροντας κάτι και παρέμειναν μαζί μας να βοηθούν σε καθημερινή βάση, παίρνοντας το περιβραχιόνιο της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
Από την 3η μέρα της δραστηριοποίησής μας περίπου 400 μερίδες φαγητό φτάνουν στα χέρια μας από την Ένωση Ξενοδόχων Κω, καθημερινά και διανέμονται στους πρόσφυγες απαλύνοντας κάπως τον πόνο του ξεριζωμού και προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας για τον δύσκολο δρόμο που έρχεται.  
Στο χώρο αυτό συναντήσαμε οργανώσεις με σημαντικότατο έργο και προσφορά, που για μας είναι οι οδηγοί σε βήματα άγνωστα και δύσκολα και οι συνοδοιπόροι, που θα μας απλώσουν το χέρι εκεί που θα σκοντάψουμε, όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οργανώσεις και οι δύο με καθημερινή παρουσία στο χώρο.
Υποστήριξη στο έργο μας είχαμε και από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την οργάνωση NGO "J R S : Jesuit Refugees Service". Από τις πρώτες μέρες κι ακόμα πιο πριν το Δίκτυο Αλληλεγγύης της Λέρου, η Αλληλεγγύη Για Όλους, η Επιτροπή Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου, και άλλες ομάδες στήριξαν το ξεκίνημά μας.
Τέλος, πριν λίγες μέρες η οργάνωση AVAAZ μας παρέδωσε σημαντικό υλικό για διανομή στους πρόσφυγες.
Τα μέλη της ομάδας μας, δεν είναι πια μόνο 50, όπως την πρώτη μέρα όταν ξεκινήσαμε τη δράση μας. Αυξάνονται συνεχώς ενισχύοντας με τη συστηματική παρουσία τους  τις πολλές δραστηριότητες της ομάδας.
Τις Κυριακές συντονίζουμε την καθαριότητα του κτηρίου και του γύρω χώρου, δίνοντας στους ενοίκους τα απαραίτητα υλικά, ενώ τα απογεύματα είναι αφιερωμένα στη διανομή ρουχισμού.  Τα παπούτσια είναι που λείπουν. Είναι αυτά που χρειάζονται οι περισσότεροι κι οι λόγοι ευνόητοι.
Σεντόνια και στρώματα πρέπει να αλλάξουν. Οι ώρες, τα χέρια δεν φτάνουν. Οι δυνάμεις υπάρχουν αλλά και το δικό μας αύριο περιμένει αμετακίνητο, με τις απαιτήσεις του ιδιαίτερα αυξημένες τα τελευταία χρόνια.
Κι αν θέλουμε τουλάχιστον να μη βλέπουμε τα μάτια των παιδιών δακρυσμένα στο ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ πρέπει να βρούμε τον τρόπο, μέχρι την οριστική λύση των πρακτικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων από πλευράς αρχών, να φτάνει λίγο ακόμα φαγητό στα χέρια τους για τις πολλές ώρες της ημέρας, που μένουν ακάλυπτες.
Εμείς, σας καλούμε. Μαζί με μας, οι φίλοι μας, που βρίσκονται εκεί, στο «ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ». Άνθρωποι ζωντανοί και δυνατοί, άνθρωποι ωραίοι από τις φυλές των κυνηγημένων, που απλώνουν το χέρι τους όχι για να πάρουν αυτό που τους δίνεις αλλά να δώσουν, βοήθεια στον άγνωστο διπλανό τους, τη δύναμη της ψυχής τους στην αλληλεγγύη του σήμερα και του αύριο και του παντού.
Σας καλούμε να ΄ρθείτε, να δείτε, να ζήσετε το αγκάλιασμα των λαών. Το αγκάλιασμα  των ανθρώπων. Και κείνων που ζούσαν ξένοι και γίνονται αδέλφια. Κάποιοι φίλοι, ξεχασμένοι στα δεινά και στα κύματα των καιρών, μάς χτυπάνε το τζάμι ταράσσοντας  την ησυχία του κάστρου του ατομικισμού μας. Και μεις, ανοίγουμε να αφήσουμε να μπούνε καινούργια τραγούδια.
Κάθε μεσημέρι είμαστε το «ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ». Και πάντα στο kos.solidarity@gmail.com και στη σελίδα μας στο facebook, έτοιμοι να δεχθούμε την προσφορά σας, από όπου κι αν βρίσκεστε, χωρίς δική σας επιβάρυνση, χάρις στη βοήθεια των φίλων.

    Ομάδα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΩΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...