Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Θέμα: «Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές»

- Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης των επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζουν παραγωγικοί και επαγγελματικοί κλάδοι της χώρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από το ξέσπασμα της πανδημίας, και μετά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου μεταφέρουν προτάσεις και ζητήματα που η κοινωνία και η εγχώρια Οικονομία αντιμετωπίζει, προτείνοντας επιπλέον μέτρα και πιέζοντας την Κυβέρνηση για περαιτέρω ενέργειες.

Ειδικά για τα θέματα που άπτονται των προβλημάτων της Κρίσης στον τουριστικό τομέα και του μεγάλου εύρους των επιχειρήσεων και των επαγγελμάτων που πλήττονται από αυτήν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι αρμόδιοι Τομεάρχες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες δημοσίευσης και υποστήριξης των αιτημάτων των φορέων του τουρισμού.

Περαιτέρω, με χθεσινή τους ερώτηση 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέδειξαν το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές και ασχολούνται με την τροφοδοσία ξενοδοχείων ή την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών, αλλά δεν υπάγονται ούτε στις αποφάσεις αναστολής, ούτε προφανώς και στα μέτρα στήριξης. Αυτές οι επιχειρήσεις αν και λόγω ΚΑΔ, επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας τους, επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, αφού τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και η τουριστική σεζόν έχει νεκρώσει. Ειδικά οι μεταποιητικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα αξιοποιούνται και διακινούνται στον τουριστικό κλάδο και στον τομέα εστίασης, έχουν αυτή τη στιγμή μηδενική ζήτηση, γεγονός που δημιουργεί ευρεία οικονομική ασφυξία για τους ιδιοκτήτες και προβλήματα επιβίωσης στους υπαλλήλους. Ένα άλλο παράδειγμα είναι επιχειρήσεις όπως μίνι μαρκετ που λειτουργούν εποχιακά σε τουριστικές περιοχές ή ακόμα και μέσα στα ξενοδοχεία. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στη μεταφορά τουριστών, όπως οι ιδιοκτήτες και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων.

Επειδή οι επιχειρήσεις αυτές έχουν άμεση σχέση και η επιβίωσή τους εξαρτάται από την τουριστική κίνηση (επισκέπτες περιοχών και πελάτες ξενοδοχείων), η οποία παγώνει τουλάχιστον μέχρι τις 30/04/2020, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ενταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές στις άμεσα πληττόμενες από την πανδημία τουριστικές επιχειρήσεις, αφού δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς Δήμους, οι οποίοι έτσι έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών (με βάση τα αρχείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος). Εναλλακτικά μπορεί να βεβαιώνεται η έδρα με δήλωση των κατά τόπους Τουριστικών Δήμων. Τέλος, στην ερώτηση που συνυπογράφει ο Νεκτάριος Σαντορινιός ζητείται να παρθεί νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, αφού όπως η πραγματικότητα δείχνει τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση ήταν αποσπασματικά, δεν περιλαμβάνουν όλους τους πληττόμενους κλάδους και δίνουν την εντύπωση ενός πρόχειρου σχεδιασμού.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...