Ερωτήματα προς την περιφερειακή αρχή για την τουριστική προβολή από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Κυκλάδων

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος σε μία ευρεία - όπως ενημέρωσε - σύσκεψη, ανακοίνωσε τα συμπεράσματα μελέτης που εκπόνησε ιδιωτική εταιρεία, σχετικά με την καμπάνια προώθησης του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας, έχοντας στο μεταξύ, φροντίσει για την υγειονομική τους θωράκιση (sic).

- Στο σημείο αυτό βέβαια, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα στα οποία τον καλούμε να απαντήσει:

Συνεργάζεται, όπως ο ίδιος διατείνεται, με την εταιρία Horwarth HTL στην οποία δίδει τον χαρακτηρισμό του “Διεθνή Οργανισμού”, γεγονός ψευδές· προσδίδει όμως ο παραπάνω χαρακτηρισμός κύρος στα λεγόμενα του παραπλανώντας την κοινή γνώμη, αφού η Horwarth HTL είναι συμβουλευτική  εταιρεία. Τον καλούμε να μας αναφέρει τη διαδικασία με την οποία έγινε η επιλογή της εταιρίας αυτής, όπως επίσης και η επιλογή της εταιρίας “Novus Mind” για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας την περίοδο Ιούλιου – Οκτωβρίου 2020. Ακόμη, άξιο απάντησης είναι και το ζήτημα των παράλληλων δράσεων για την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2022. Ποιες είναι οι δράσεις αλλά και ποιοι θα τις αναλάβουν;

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που αναφέρεται προηγουμένως ήταν αιρετοί και αξιωματούχοι από τα Δωδεκάνησα· κυρίως από τη Ρόδο. Εύλογα τίθεται το ερώτημα εάν τα νησιά των Κυκλάδων θα έχουν ξεχωριστή διαφημιστική προβολή, ή αν δεν θα συμμετέχουν καν στην προβολή της Περιφερειακής Αρχής. Ωστόσο, εάν για κάποιο λόγο, προσκλήθηκαν αιρετοί ή λοιποί αξιωματούχοι προερχόμενοι από τις Κυκλάδες αλλά δε συμμετείχαν, πρόσφορο θα ήταν να υπάρξει ενημέρωση ενημέρωση με αναλυτικό Δελτίο Τύπου, ούτως ώστε οι πολίτες των Κυκλάδων να ενημερωθούν και να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ή ακόμη χειρότερα, να μην αισθάνονται απομακρυσμένοι από το δεύτερο Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που έχει προκύψει από την ανακοίνωση αυτής της Συνεδρίασης, είναι ότι με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις δε θα υπάρξει ξενοδοχείο καραντίνας στα νησιά, κάτι για το οποίο καμάρωνε ο κ. Χατζημάρκος πως ήταν δική του πρόταση, η οποία είχε υιοθετηθεί και από την κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως, την τελευταία στιγμή αυτό το μέτρο ακυρώνεται, υποχρεώνοντας κάθε ξενοδοχειακή μονάδα ξεχωριστά να ορίζει δωμάτιο καραντίνας.

Αυτό δημιουργεί μια βίαιη κατάσταση ειδικά για τους επιχειρηματίες μικρού βεληνεκούς. Επί παραδείγματι, μια μονάδα με 4-5 δωμάτια, θα πρέπει να ορίσει ένα από αυτά ως δωμάτιο καραντίνας, με αποτέλεσμα εάν έχει κρατήσεις για όλα τα δωμάτια, να είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει.

Επιπλέον, πως θα αισθάνονται οι υπόλοιποι ένοικοι όταν έχουν κοινή είσοδο και κοινόχρηστους χώρους με όσους τύχει να νοσήσουν και αναγκαστικά θα διαμένουν στο εκάστοτε “δωμάτιο καραντίνας", και ποιες απαιτήσεις μπορεί να έχει κάθε κρούσμα αναφορικά με την υγειονομική του ασφάλεια;

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας του νοσούντος και ποιος θα φροντίζει για τη διατροφή του σε μονάδες οι οποίες δε διαθέτουν κουζίνα; Πόσο θα επιβαρύνει αυτό οικονομικά τη λειτουργία μιας μικρής μονάδας σε μια περίοδο τόσο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας; Ξεχνούν μάλλον κάποιοι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό είτε ως επιχειρηματίες είτε ως εργαζόμενοι, δεν το κάνουν από χόμπι, αλλά μπορεί να είναι και η μοναδική πηγή εισοδήματος για όλο το χρόνο ή να είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στο ετήσιο εισόδημά τους. Αυτά όλα ισχύουν με ελάχιστες διαφορές και για τα καταλύματα τύπου Airbnb και γι’ αυτό δεν τα ξεχωρίζουμε.

Σε όλα αυτά πρέπει να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις στους ανθρώπους που αγωνιούν, από τον κ.  Χατζημάρκο και όχι μόνο. Η κυβερνητική ανεπάρκεια και ανευθυνότητα είναι παροιμιώδης!!!

Κι ενώ γράφονται αυτές οι αράδες, ο κ. Μητσοτάκης με δηλώσεις του επιβεβαιώνει το προφανές: ο σχεδιασμός για τη λειτουργία του τουρισμού είναι ανύπαρκτος!!! Δεν είναι απαραίτητα τελικά τα δωμάτια καραντίνας στις μικρές μονάδες και είναι προαιρετικά στα ξενοδοχεία καραντίνας…

Ερχόμαστε έτσι στην υγειονομική θωράκιση των νησιών μας για την οποία τόσο καμαρώνει η Περιφερειακή Αρχή. Πλήθος οι ανακοινώσεις συλλόγων, φορέων, γιατρών, νοσηλευτών για τους κινδύνους από πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων στα νησιά με τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, εξοπλισμό και υποδομές. Η Περιφέρεια έστειλε σε κάποια νησιά αναπνευστήρες που δεν είναι αναπνευστήρες και μοριακούς αναλυτές για τον Κορωνοϊό που όμως δε λειτουργούν, λόγω ακριβών αντιδραστηρίων που οι προϋπολογισμοί των μονάδων υγείας των νησιών μας αδυνατούν να καλύψουν. Τα περίφημα κίνητρα για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας αγνοούνται, όπως επίσης και το ελικόπτερο βάσης για τις αεροδιακομιδές.

Πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες των νησιών μας με την  κατάσταση αυτή άραγε;

Ο Τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει ούτως ώστε να στηρίξει την τοπική οικονομία των νησιών μας, αλλά και την εθνική οικονομία. Όχι όμως οδηγώντας τους νησιώτες στην ζοφερή αβεβαιότητα, αλλά οργανωμένα και με σχέδιο!

Ο Τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει διατηρώντας το πλεονέκτημα των covid free νησιών μας και όχι να το απεμπολήσει εξαιτίας της ανεπάρκειας ή της αδιαφορίας όσων έχουν την εξουσία. 

Ο Τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει, αλλά και στα μικρά νησιά, όπως η Αναφη, η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Αμοργός, τα Κουφονήσια η Σίφνος. Τα προβλήματα διασύνδεσης όμως των νήσων αυτών με δρομολόγια, είναι γεγονός που πρέπει άμεσα να λυθεί. Ο κ. Χατζημάρκος, προεκλογικά, μίλησε για συμφωνία με τον πλοιοκτήτη κ. Ηλιόπουλο, η οποία θα διασφάλιζε την διασύνδεση των νησιών αυτών. Σήμερα όμως ακυρώνονται κρατήσεις εξαιτίας της ανυπαρξίας ακτοπλοϊκών συνδέσεων!

Η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στα μάτια κάθε Κυκλαδίτη, που περιμένει απαντήσεις μα κυρίως· πράξεις. Διότι η επικοινωνιακή πολιτική, λειτουργεί για λίγο καιρό υπέρ του αδιάφορου, μα για πόσο άραγε θα πέφτει σκόνη στα μάτια των Κυκλαδιτών;

Η διασφάλιση της υγείας μας αλλά και των επισκεπτών μας πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος. Κι έπειτα, υπάρχει χώρος και για άρτους, και για θεάματα…

 

Βενιανάκης Χρήστος, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Επαρχείο Θήρας.

Δαμίγου Φλώρα, Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, Επαρχείο Θήρας.

Καισαρίτη Φλώρα, Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, Επαρχείο Μήλου.

Λυριστής Μηνάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, ΠΕ Μυκόνου.

                                                                       

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...