Επιστολή προς το δ.σ Καρπάθου για το Γυμνάσιο Απερίου

Α’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ 54 (Ρ.Ο.Δ.Α.)
85100 ΡΟΔΟΣ  
-Κύριε Δήμαρχε,
-Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορούμαστε την εισήγηση μελών της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικοί (!) να κλείσει το Γυμνάσιο Απερίου. Αν και είμαστε σίγουροι πως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου θα βάλει με τη ξεκάθαρη άρνησή του τέλος σ’  αυτές τις σκέψεις  και κινήσεις, θεωρούμε υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε σε σας και να σας εκφράσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο έγκλημα κατά τη πολύπαθης παιδείας  μας και των μαθητών του πανέμορφου και ιστορικού  νησιού της Καρπάθου.
Η πρακτική  της κατάργησης και συγχώνευσης σχολικών μονάδων είναι μια από τις πλέον αποκρουστικές πράξεις που εφάρμοσαν οι  κυβερνήσεις της φτώχιας και της λιτότητας του ελληνικού λαού προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους στους ξένους δανειστές με αμελητέο δημοσιονομικό όφελος, μεγάλο κοινωνικό κόστος και ισχυρή συμβολική αξία.
Στην περίπτωση του Γυμνασίου Απερίου, μια απόφαση για το κλείσιμο του σχολείου θα είχε κατά τη γνώμη μας και ιδιαίτερες αρνητικές συνέπειες για τους εξής λόγους :
1ον)  Το κλείσιμο του Γυμνασίου Απερίου θα είχε σαν αποτέλεσμα να μείνει το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου με ένα ουσιαστικά  γυμνάσιο! Αυτό που λειτουργεί στα Πηγάδια.
2ον) Είναι αποδεδειγμένο πως το κλείσιμο ενός σχολείου οδηγεί στην υποβάθμιση της περιοχής στην οποία λειτουργεί το σχολείο αυτό.
3ον)  Το Γυμνάσιο Απερίου πρέπει να εξυπηρετεί το σύμπλεγμα των χωριών της Βόρειας Καρπάθου. Αν αυτό δεν συμβαίνει είναι προφανές πως υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων που αφ’ ενός δεν ενημέρωναν σωστά τους γονείς και αφ’ ετέρου επέτρεπαν χωρίς αντιρρήσεις την άσκοπή μετακίνηση των μαθητών της Βόρειας Καρπάθου στο Γυμνάσιο Πηγαδίων.
Συνεπώς το επιχείρημα του μικρού αριθμού μαθητών που φέτος φοιτούν στο Απέρι είναι αυθαίρετο και απαράδεκτο. Αυθαίρετο διότι η περιστασιακή μείωση του αριθμού μαθητών δεν προδικάζει το μέλλον, άλλωστε για την κατανομή των σχολικών μονάδων απαιτείται σοβαρή μελέτη ειδικών επιστημόνων και όχι τυχαία και αυθαίρετη απόφαση με βάση εμπειρικούς υπολογισμούς. Απαράδεκτο διότι με πράξεις και παραλήψεις έχουμε αυτό τον μειωμένο αριθμό μαθητών.
4ον)  Η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει τους μαθητές του γυμνασίου να μετακινούνται καθημερινά στα Πηγάδια. Αυτό εκτός από ταλαιπωρία για τα παιδιά, που θα αναγκαστούν να μετακινούνται καθημερινά σε μια επικίνδυνη διαδρομή, θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για τους γονείς, αφού η λειτουργία μετακίνησης των μαθητών, ως υποχρέωση του κράτους είναι εξαιρετικά πλημμελής, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων στη τοπική αυτοδιοίκηση. Φέτος όπως πληροφορούμαστε  υπήρξε αδυναμία μετακίνησης των μαθητών για περισσότερο από δύο εβδομάδες στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πάρα πολλές ώρες διδασκαλίας.
5ον)  Η λειτουργία ενός μόνο γυμνασίου σε ολόκληρο το νησί – αν εξαιρέσουμε την απομονωμένη Όλυμπο – θα έχει σαν αποτέλεσμα το στοίβαγμα των παιδιών, σε πολυπληθή τμήματα στο γυμνάσιο Πηγαδίων.
6ον)  Διόλου ευκαταφρόνητη δεν είναι και η απώλεια θέσεων εργασίας με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό στις ζωές των ανθρώπων αυτών και την οικονομική ζωή της Καρπάθου.
Κύριε Δήμαρχε,
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Συνδικαλιστικό Κίνημα, αγωνιζόμαστε για να επιβάλλουμε ξεκάθαρες αρχές και στόχους στην λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η δημοκρατική λειτουργία των σχολείων, η παιδαγωγική ελευθερία στη διδασκαλία, η ισότητα μεταχείρισης και ευκαιριών ανεξαρτήτως φύλλου, εθνικότητας, θρησκείας αποτελούν συστατικά στοιχεία της πολιτικής μας.  
Βασική προϋπόθεση για μία ποιοτική εκπαίδευση είναι και η λειτουργία ολιγομελών μαθητικών τμημάτων όπου μπορεί να εφαρμοστεί μια πιο εξατομικευμένη παιδαγωγική προσέγγιση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε μαθητή μας.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές συγκροτούμε αρραγές μέτωπο υπεράσπισης των σχολείων, με μόνο κριτήριο τις ανάγκες των παιδιών μας και του τόπου μας, μακριά από συμφέροντα και προκαταλήψεις.
Με τις σκέψεις αυτές σας καλούμε να απορρίψετε οποιαδήποτε πρόταση για κλείσιμο του Γυμνασίου Απερίου.
Σας ζητάμε επίσης να αποφασίσετε την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση και συντήρηση του σχολικού κτιρίου του Γυμνασίου Απερίου που όπως πληροφορούμαστε έχει σημαντικά προβλήματα.
Υπενθυμίζουμε σε όλους όσους επιμένουν στο κλείσιμο του σχολείου το γνωστό  ρητό: «Όπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει  μια φυλακή». Οι Καρπάθιοι που έχουν διακριθεί στα Γράμματα και τις Επιστήμες παγκοσμίως δεν θα πράξουν το αδιανόητο.Να κλείσουν ένα σχολείο.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕΔ

      ΟΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
   Β. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ                                                                 Α. ΜΑΡΙΝΟΣ

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...