Επιστολές της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου στους υπουργούς Τουρισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Επιστολές της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου στους υπουργούς Τουρισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

- Αιτήματα για τη βιωσιμότητα του κλάδου και για την επανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας

Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου 2021 στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Τουρισμού, επιστολές τόσο προς τον Υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη όσο και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, απέστειλε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, θέτοντας σειρά ζητημάτων αρμοδιότητας των δύο υπουργών, με το αίτημα της ικανοποίησής τους, προκειμένου να στηριχθούν οι διαδικασίες επανάκαμψης και να ενισχυθεί η πληγείσα κατά το προηγούμενο έτος, λόγω της πανδημίας covid – 19 , δραστηριότητα των επαγγελματιών και επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων και ναυτικών πρακτόρων μελών της Ένωσης.

Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, τονίζει πως «Ο τουρισμός είναι ο τομέας της οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο, και που θα συνεχίσει να πλήττεται για άγνωστο χρονικό διάστημα από την πανδημία. Ταυτόχρονα όμως, ο τουρισμός είναι εκείνος που, εφόσον στηριχθεί, είναι αυτός που μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον. Είναι σαφές πως και τη φετινή χρονιά στόχος μας είναι να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοί μας, προτάσσοντας τη δημόσια υγεία, καθώς και να διαφυλάξουμε, την εικόνα της χώρας μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό.  Η πολύτιμη εμπειρία που αποκομίσαμε από την διαχείριση της παγκόσμιας  υγειονομικής κρίσης το 2020, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα καταφέρουμε να καλύψουμε ένα μέρος από το χαμένο έδαφος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα διευθετηθούν ορισμένα ζητήματα που ανακόπτουν τη δυναμική που μπορούμε να αναπτύξουμε. Τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος είναι πολλά και απαιτούνται  άμεσα μέτρα για τη στήριξή του, για να μπορέσει να επιβιώσει στο πλαίσιο της διαμορφωθείσας κατάστασης από την πανδημία  COVID-19».

Ειδικότερα, στην επιστολή της προς τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου χαιρετίζει την απόφαση για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου και δηλώνει τη στήριξή της στο Υπουργείο Τουρισμού και στην Κυβέρνηση, στη μάχη κατά της πανδημίας, διατεθειμένη να παρέχει τη βοήθειά της με κάθε τρόπο.

Τα αιτήματα που η Ένωση θέτει στον Υπουργό Τουρισμού είναι:

  • Η Ενημέρωση των πελατειακών αγορών για τις διαδικασίες και τα κόστη εισόδου στη χώρα μας από τις 14/5/2021 και ανά χώρα.
  • Η άρση του ορίου 65%  όσον αφορά την πληρότητα των τουριστικών λεωφορείων
  • Η επιλογή ξενοδοχείων covid καραντίνας για την τρέχουσα περίοδο, όπου προτείνεται να υπάρχει και στη Ρόδο η επιλογή ξενοδοχείου 4 αστέρων τουλάχιστον, για τους πελάτες εκείνους που έχουν κλείσει ξενοδοχείο ανώτερης κατηγορίας.

 

 

Στην επιστολή της προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου επισημαίνει τη συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού στην προσπάθεια επιβίωσης της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και ζητά να συμπληρωθούν τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας, ούτως ώστε να στηριχτεί ο συγκεκριμένος κλάδος που έχει πολλά να δώσει και με τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις θα μπορέσει να αναπτύξει τη δυναμική του. 


Συγκεκριμένα ζητά τα εξής:

 

  • Χρονοδιάγραμμα ανοίγματος και τροποποίηση υπό προϋποθέσεις περίορισμού απόπλου / κατάπλου πλοίων και σκαφών για ειδικές περιπτώσεις
  • Μέτρα ενίσχυσης κλάδου υπηρεσιών τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων
  • Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέτρων ανοίγματος τουρισμού
  • Αναμόρφωση διατάξεων του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου
  • Άμεσο άνοιγμα των πυλών εισόδου των νησιωτικών περιοχών.

 

 

 Στις επιστολές της η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου καταλήγει:

«Αναγνωρίζοντας το  υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής Κυβέρνησης, ευελπιστούμε ότι τα ως άνω ζητήματα που σας παραθέτουμε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως επιχειρηματίες του Τουρισμού και μέλη της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν σας.  Προσβλέπουμε στην ανταπόκρισή σας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Με τη συνεργασία όλων μας, μπορούμε να κερδίσουμε και το στοίχημα του 2021 και να βάλουμε στέρεες βάσεις για τα επόμενα χρόνια».

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ                                                 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΜΗΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...