Επίσκεψη στη ΔΕΥΑ Ρόδου απο μελη του δ.σ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου

ΔΤ – Επίσκεψη στη ΔΕΥΑ ΡΟΔΟΥ

Πολλά τα προβλήματα του νησιού

- Ρόδος, 05/08/2020

- Στις 3/8/2020, στο πλαίσιο των συναντήσεων που ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος  επιδιώκει πάντα,  μέλη του ΔΣ επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ για να ενημερωθούν πάνω σε τρέχοντα ζητήματα αρμοδιότητας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ενημέρωσε για θέματα του τομέα του ο διευθυντής αποχέτευσης κ. Καραβόλιας.  

 

Τα κυριότερα ζητήματα που έθεσε ο Σύλλογος και συζητήθηκαν ήταν:

 

Κατάσταση των υποδομών αποχέτευσης

 

Λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Κρεμαστής, ο Σύλλογος επεσήμανε τις παραλείψεις που υπάρχουν και που θα πρέπει να  διευθετηθούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον εν γένει. Επειδή ειδικά για την περίπτωση της Κρεμαστής δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για το μέγεθος και εύρος  της ρύπανσης από την λειτουργία του ΒΙΟΚΑ και την  απαγκίστρωση του υποθαλασσίου αγωγού, ο Σύλλογος πρότεινε να υπάρξει προειδοποίηση για την ασφάλεια των λουομένων στην περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα.

 

Τέθηκε επίσης το θέμα της σύνδεσης του αεροδρομίου καθώς αυτό διαθέτει βιολογικό καθαρισμό λυμάτων συνδεδεμένο εδώ και χρόνια  με τις ΕΕΛ Κρεμαστής  που κανείς όμως δεν γνωρίζει αν λειτουργεί και τι δέχεται ο ΒΙΟΚΑ Κρεμαστής. Θα πρέπει είτε να καταργηθεί η σύνδεση αυτή που επιβαρύνει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Κρεμαστή είτε ο διαχειριστής του αεροδρομίου να χρεώνεται για τις υπηρεσίες που παρέχονται.

 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε μέχρι την οριστική λύση των προβλημάτων να υπάρχει συνεχής συντήρηση των εγκαταστάσεων, μετρήσεις των περιβαλλοντικών δεικτών, ενημέρωση του κοινού και αποκατάσταση της κατάστασης στην παραλία Κρεμαστής με κατασκευή νέου υποθαλάσσιου αγωγού.

 

Στη συνάντηση έγινε επίσης ενημέρωση και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις αποχέτευσης του νησιού. Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΡ το έργο της μερικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Ρόδου  στο Βόδι θα παραδοθεί από της εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» την άνοιξη του 2021 αφού έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις συνολικής διάρκειας εννέα μηνών  για την αποπεράτωση του έργου. Από το Σύλλογο τονίστηκε η ανάγκη συνολικής αναβάθμισης  των ΕΕΛ Ρόδου στο Βόδι για να δέχεται με ασφάλεια βοθρολύματα αλλά και αυξημένες ποσότητες αστικών λυμάτων με ασφάλεια και ορθή επεξεργασία. Επίσης είναι πολύ σημαντική  η διευθέτηση της έλλειψης επικαιροποιημένων  Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)  για  όλες τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στο νησί, η άμεση διευθέτηση της αποχέτευσης σε Αρχάγγελο και Αφάντου και η σύνδεση τουριστικών περιοχών με υφιστάμενες εγκαταστάσεις όπως στον Θεολόγο με τον ΒΙΟΚΑ Καμείρου.

 

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που δεν έχει βρει λύση μέχρι τώρα είναι η επεξεργασία της λυματολάσπης από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Αυτή ακόμα και σήμερα διατίθεται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον και όπως φάνηκε από τη συνάντηση, δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Ποιότητα πόσιμου νερού 

 

Ο Σύλλογος επανέλαβε και υπενθύμισε για μια ακόμα φορά την υποχρέωση της ΔΕΥΑΡ να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ποιότητας του πόσιμου νερού όπως με σαφήνεια αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  Γ1 (δ)/ΓΠ οικ. 67322/2017 (ΦΕΚ 3282Β/19-09-2017)[1]  και στην εγκύκλιο   του Υπουργείου Υγείας (ΔΥΓ2/οικ42736/16-05-2014)[2] για τις υποχρεώσεις των υπευθύνων ύδρευσης. Η διοίκηση της επιχείρησης παραδέχτηκε ότι ενώ υπάρχουν μετρήσεις αυτές δεν δημοσιοποιούνται.

 

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που συζητήθηκε είναι ο τρόπος χλωρίωσης του πόσιμου νερού. Η ενημέρωση που λάβαμε είναι ότι υπάρχουν αρκετοί αυτόματοι χλωριωτές όχι όμως παντού. Ο Σύλλογος τόνισε τη σημασία της σωστής χλωρίωσης του νερού σε κάθε περίπτωση και για ολόκληρο το νησί. 

 

Οικονομική κατάσταση

 

Έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο για τη γενική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης που όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου καλή. Η άποψη του Συλλόγου είναι ότι τα οικονομικά στοιχεία όπως παρουσιάζονται απειλούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και φυσικά δεν της επιτρέπουν να προβεί στο όποιο επενδυτικό πρόγραμμα σχεδιάζει για το μέλλον.

 

Συμπερασματικά, και σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή μας, δυστυχώς λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και βελτιωθεί. Τα προβλήματα, ειδικά στον τομέα της αποχέτευσης, παραμένουν πολλά και δυσεπίλυτα. Ο Σύλλογος μας πιστεύει ότι η ΔΕΥΑΡ θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις της καθώς η φετινή χρονιά ήταν χαμηλών απαιτήσεων, όμως δεν είμαστε σίγουροι ότι έτσι θα είναι έτσι και οι επόμενες.

 

Μια υγιής και αποτελεσματική δημοτική επιχείρηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε την παράδοση άνευ όρων των δημόσιων αγαθών της  ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιωτικά χέρια.

 

Το ΔΣ του Συλλόγου.

 

[1] «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της ΕΕ της 3ης Νοεμβρίου 1998 όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015) .

[2] ΑΔΑ ΒΙΦ5Θ-1Χ8 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...