Επίδοση τιμητικού τόμου στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, του Κωνσταντίνου Πάχου

ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΜΗΝΑ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ.

 

Image

 

Κατάμεστη η αίθουσα από κόσμο που παρακολουθεί την εκδήλωση 

 

Ο Ομότιμος καθηγητής της Λαογραφίας Μιχάλης Μερακλής με την σύζυγό του Μαρκέλλα (αριστερά) και ο Ομότιμος καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης με την σύζυγό του εκπαιδευτικό Εύη Μελά. 

 

Φωτο: Κατερίνα ΜαρινάκηImage

 

Από την επίδοση του τιμητικού τόμου στον Ομότιμο καθηγητή Μηνά Αλ Αλεξιάδη. Από αριστερά: Ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Δημήτριος Καραδήμας, ο Μήνας Αλεξιάδης και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης. 

 

Την Δευτέρα 11η Νοεμβρίου το απόγευμα,σε μια σεμνή εκδήλωση,το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε  τον Δωδεκανήσιο ( από τις Μενετές Καρπάθου)  Ομότιμο καθηγητή της  Φιλοσοφικής Σχολής, Μηνά Αλ. Αλεξιάδη με την επίδοση τόμου με τίτλο " Πλάτανος Ευσκιόφυλλος, τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη".

 

 Την αίθουσα τελετών, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών ( Πανεπιστημίου 30 ), κατέκλυσε πλήθος κόσμου ανάμεσα στους οποίους και: ο Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής ως εκπρόσωπος της αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού  Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, πολλοί καθηγητές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Παντείου, Χαροκόπειου, Πελοποννήσου και Θράκης, ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας Ανδρέας Ζαΐμης, ο πρώην υπουργός και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης , η γεν. Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλλα Πριόβολου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Ντίνος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της του Ριζαρείου Ιδρύματος καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας  Μιχ. Μερακλής, ο πρόεδρος της Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών,  Μέγας Άρχων Λογοθέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σπυρίδων Καμαλάκης, ο πρόεδρος της του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός " καθηγητής Εμμ. Μικρογιαννάκης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Καρπαθιακών Μελετών καθηγητής Εμμ. Κωνσταντινίδης,ο 

πρώην γεν. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Παναγιώτης Κοντός , ο δήμαρχος της Ηρωικής νήσου Κάσου Μιχ. Ερωτόκριτος, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων 

Αναστάσιος Στέφος, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Νικ. Μανούσης και ο γραμματέας του Φίλιππος Καλλούδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς Γιάννης Φραγκούλης, οι απόστρατοι στρατηγοί Νίκος Κουρκουμέλης και Μανόλης Βαθρακοκοίλης, ο γεν. Γραμματεας της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Μιχ. Αρφαράς, ο γραμματέας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου "Κλεόβουλος ο Λίνδιος " Κων.Πάχος, πολλοί οφφικίαλοι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπως επίσης μεταπτυχιακοί φοιτητές συνεργάτες,συγγενείς και φίλοι .

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Καραδήμας, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας καθηγητής Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, και η επικ. καθηγήτρια της Κοινωνικής Λαογραφίας Βασιλική Χρυσανθοπούλου. 

 

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστημονική πορεία και το έργο του τιμώμενου καθηγητή ενώ ο αφυπηρετήσας καθηγητής της λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θράκης Μανόλης Σέργιος ανέλυσε το περιεχόμενο του τιμητικού τόμου. 

 

Τέλος ο αντιπρύτανης Δημήτριος Καραδήμας επέδωσε τον τιμητικό τόμο  στον Ομότιμο καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη ο οποίος σε σύντομη αντιφώνησή του ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν στην ακαδημαϊκή διαδρομή, τους καθηγητές του, τους συναδέλφους του, τους συνεργάτες του, την οικογένειά του και όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους.

    

Η όλη εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε  με μήνυμα του ο δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος, έκλεισε με μελωδίες πιάνου από την σολίστ Αδαμαντία Σιμάτου-Καρμίρη. 

 

Ο Ομότιμος καθηγητής της Λαογραφίας στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών Μηνάς Αλ.  Αλεξιάδης είναι Επίτιμο μέλος ( καθηγητής) του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Επίτιμος Διδάκτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι, επίσης, Άρχων Υπομνηματογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Άρχων Χαρτουλάριος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Γεννήθηκε στις Μενετές Καρπάθου, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε συμπληρωματικές σπουδές στο Λονδίνο. Δημιούργησε το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου και ίδρυσε το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Οργάνωσε επιστημονικά συνέδρια και έχει πλούσιο συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο. 

 

Κωνσταντίνος Μ. Πάχος 

       Δημοσιογράφος 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...