Επάρκεια ναρκωτικών στο Νοσοκομείο Ρόδου - Απάντηση Παπανικόλα σε επιστολή γιατρού του ιδρύματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ
-Σε απάντηση δημοσίευσης επιστολής της γιατρού κας. Γαλανού στον τοπικό Τύπο σχετικά με την επάρκεια ναρκωτικών σκευασμάτων  στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, η Διοίκηση αισθάνεται την υποχρέωση απάντησης και ενημερώνει σχετικά, με τα ακόλουθα:
Όσον αφορά τη διαδικασία προμήθειας των εν λόγω σκευασμάτων, τα ναρκωτικά είναι ελεγχόμενο είδος, και διακινούνται κεντρικά. αποκλειστικά και αυστηρά μόνο από το Κρατικό Μονοπώλιο, στον Ταύρο. Οι διαδικασίες προμήθειας είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρες αφού προκειμένου να δοθεί έγκριση πρέπει να αιτιολογηθούν πλήρως και ανά ασθενή όλες οι προηγούμενες διαθέσεις. Σε έκτακτες περιπτώσεις ελλείψεων στα Νοσοκομεία, τα σκευάσματα αυτά συνταγογραφούνται και διατίθενται από ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία εκ του νόμου πρέπει να διατηρούν μια ελάχιστη ποσότητα στο απόθεμά τους.
Το Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργούσε επί χρόνια χωρίς Φαρμακοποιό, ενώ μόλις το 2014 έγινε πρόσληψη δυο επικουρικών φαρμακοποιών, οι οποίοι και ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν δικαιολογητικά διαθέσεων ετών. Για να λειτουργήσει δε ομαλά το Νοσοκομείο τελευταία τον Απρίλιο του 2014 έγινε δανεισμός σκευασμάτων από Νοσοκομεία του Κέντρου, ποσότητες που έως σήμερα δεν έχουν εξαντληθεί αφού υπάρχει επάρκεια από πεθιδίνη, ενώ υπάρχουν ακόμα 5 φιαλίδια μορφίνης, και πληθώρα από άλλα εναλλακτικά οπιοειδή (λ.χ. Τramal το οποίο δεν ζητήθηκε αλλά υπάρχουν 500 κουτιά). Το Νοσοκομείο παράλληλα έλαβε τις απαραίτητες γραφειοκρατικές εγκρίσεις και προχώρησε σε νέα παραγγελία από το Κρατικό Μονοπώλιο η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 17/02/2015. Συνεπώς δεν έχει και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί έλλειψη ναρκωτικών ουσιών.
Επιπλέον ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχουν συνταγές κλινικών στο Φαρμακείο οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί, ενώ για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της σπατάλης παλαιότερων προ 2010 καιρών αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2000 κουτιά από ναρκωτικά ληγμένα στο Φαρμακείο. Η Διοίκηση προκειμένου να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, η οποία έφτασε να δημοσιευτεί στον τύπο χωρίς να έχει υπηρεσιακά γνωστοποιηθεί κάποιο πρόβλημα, θα διατάξει επείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...