Ενα δάσος γενιέται στην Πάτμο

Την ευαισθησία της στο πράσινο δείχνει για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή της Πάτμου. Ειδικότερα, ο Δήμος Πάτμου με την υπ’ αρ. 69/2020 -10 Αυγούστου 2020- απόφαση του εγκρίνει την παραχώρηση του «λόφου του Κουμά», έκτασης περίπου 220 στρεμμάτων, στην Κοινωνία των Δέντρων για την εκπόνηση του περιβαλλοντικού της σχεδίου με τίτλο «Το Δάσος του Κουμά».
Η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία «Κοινωνία των Δέντρων» στοχεύει να δημιουργήσει στην Πάτμο ένα Δασικό Πάρκο αποτελούμενο κυρίως από ενδημικά δέντρα. Η πρόθεση είναι να ευδοκιμήσουν οι προϋποθέσεις δημιουργίας αφενός ενός αυτόνομου τοπικού οικοσυστήματος κι αφετέρου ενός χώρου αναψυχής, πολιτισμού, εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους της Πάτμου, κυρίως τους νέους.
Το σημείο που επελέγη βρίσκεται κατά την Εταιρία σε ένα ιδανικό, κεντρικό σημείο του νησιού, ανάμεσα σε δύο οικισμούς (Σκάλα – Κάμπος). Είναι προσβάσιμο από επαρχιακό δρόμο και δύναται να εξυπηρετηθεί άμεσα από υποδομές που θα είναι απαραίτητες, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του οικοσυστήματος (νερό – ηλεκτρισμός) και ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δήμο Πάτμου γεγονός που διασφαλίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Μάλιστα στο «Βουνό του Κουμά» υπάρχει ένα παλιό λατομείο πέτρας το οποίο -με προοπτική την αποκατάστασή του- προσφέρεται για τη δημιουργία ενός απλού υπαίθριου αμφιθεάτρου.

«Ευχαριστούμε και δημοσίως το Δήμο Πάτμου για την πίστη και εμπιστοσύνη που δείχνει στο όραμά μας» δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Εταιρίας μετά την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου. Ήδη περί τα 500 δενδρύλια μεγαλώνουν στο φυτώριο μας στο Χριστό κι ευελπιστούμε τον ερχόμενο χειμώνα ν’ ξεκινήσουν τα φυτέματα.
«Υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ν’ αγκαλιάζει τέτοια κοινωφελή εγχειρήματα, πόσο μάλλον όταν έχουν περιβαλλοντικό πρόσημο» δηλώνει ο δήμαρχος Πάτμου Ελευθέριος Πέντες. «Η Δημοτική αρχή έχει δεσμευθεί ν’ αγκαλιάζει τέτοιες πρωτοβουλίες και να στέκεται αρωγός στην υλοποίησή τους. Συγχαρητήρια γι’ αυτή την όμορφη και αξιόλογη ιδέα, η οποία στοχεύει αφενός κυρίως στην περιβαλλοντική αλλά και αισθητική αναβάθμιση του νησιού μας, και αφετέρου στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών» προσθέτει.

ΠΗΓΗ: ert.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...