Ελέγχους στα παράνομα καταλύματα ζητά η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων

Αυστραλίας 88-90 , Τ.Κ. 85100, Ρόδος Τηλ: 22410 39302 Φαξ: 22410 21514 Ε-mail: info@oeddd.com Web: www.oeddd.com

Ρόδος, 12.7.2013 Αρ. Πρωτ.: 488

Προς : Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Διεύθυνση Τουρισμού Δωδεκανήσου κ. Αγαπητό Ξάνθη Κοιν:1)Γενικό Γραμματέα Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο 2)Εισαγγελία Ρόδου 3)Σ.Ε.ΕΔ.Δ.Ε. 4)MME

Θέμα: Ελεγκτικοί Μηχανισμοί στα παράνομα καταλύματα

Κύριε Διευθυντά,

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας η ΠΥΤ δεν έχει κάνει τις δέουσες και δη ολοκληρωμένες προσπάθειες για την πάταξη της παρανομίας στα νησιά μας. Παρατηρούμε ότι η μίσθωση καταλυμάτων που δε διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ όχι μόνο συνεχίζει ανενόχλητη να υφίσταται στη Δωδεκάνησο, αλλά και ευδοκιμεί έχοντας καταρρίψει κάθε προσπάθεια των νόμιμων επιχειρηματιών του κλάδου μας να χαρακτηρισθεί παράνομη.

Με αφορμή τους ελέγχους που διενεργούνται την καλοκαιρινή περίοδο θέλουμε να εκφράσουμε την ένστασή μας ως προς την αντιμετώπιση της παράνομης μίσθωσης εκ μέρους των κλιμακίων ελέγχου του ΕΟΤ. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι οι έλεγχοι γίνονται μόνο στα αδειοδοτημένα καταλύματα, χωρίς να αξιολογείται και η σοβαρότητα των καταγγελιών για τα παράνομα καταλύματα που λειτουργούν παντού ανενόχλητα.

Τονίζουμε ότι ο νομοθέτης καλώς έχει προβλέψει την υποχρέωση του επιχειρηματία να συμμορφώνεται διαρκώς με τις απαιτήσεις της άδειας λειτουργίας του, προς κατοχύρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη του καταλύματος. Έχει όμως προβλέψει και την υποχρέωση των ελεγκτικών οργάνων να προασπίζουν τα συμφέροντα κάθε νόμιμου επιχειρηματία και να μην τον αφήνουν έρμαιο κάθε παράνομου ανταγωνιστή του.

Τη στιγμή που ένα αδειοδοτημένο κατάλυμα πασχίζει να επιβιώσει στον τουριστικό χάρτη της περιοχής του – μένοντας συνεπές ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια, ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ κτλ.) – έχει την απαίτηση να προστατεύεται από κάθε λογής παράνομο επιχειρηματία που λειτουργεί χωρίς Ε.Σ.Λ. και συνεπώς χωρίς καμία υποχρέωση δήλωσης εισοδημάτων.

Όταν μάλιστα τα παράνομα καταλύματα υποστηρίζονται και προωθούνται από τουριστικά πρακτορεία, τότε η απελπισία γίνεται οργή. Όταν στην Ελλάδα – τελευταία μάλιστα και με καταχωρήσεις στα τοπικά ΜΜΕ - διαφημίζονται και προωθούνται απροκάλυπτα εταιρείες που καλούν οποιονδήποτε να ενοικιάσει «το σπίτι του, το εξοχικό του, το διαμέρισμά του, την καλύβα του, τη βάρκα του, το δεντρόσπιτό του» χωρίς να απαιτείται καμία απολύτως διαδικασία που να εξασφαλίζει τη συμμετοχή ΜΟΝΟ των καταλυμάτων που η ίδια η Πολιτεία έχει χαρακτηρίσει ως πιστοποιημένα, τότε όχι μόνο ενισχύεται η παρατυπία, αλλά υπάρχει και διόγκωση της ασυνέπειας και της φοροδιαφυγής στη χώρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ΚΑΙ εδώ ο νομοθέτης έχει προβλέψει την επιβολή προστίμου σε όποιο τουριστικό γραφείο συνεργάζεται με καταλύματα που στερούνται του Ε.Σ.Λ. από τον Ε.Ο.Τ. (Ν.2160/1993 αρ.4). Ο νόμος είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Αναρωτιόμαστε μήπως θα έπρεπε να ψηφιστεί άλλος ένας νόμος που να προβλέπει την εφαρμογή του προηγούμενου. Ίσως μόνο τότε ξεκινούσε η διαδικασία επιβολής των προστίμων, τα οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας ανέρχονται σε περισσότερα από 3,000,000 Ευρώ μόνο για την τελευταία διετία στο νομό Δωδεκανήσου.

Οι πιέσεις μας προς την Π.Υ.Τ. είναι έντονες και διαρκείς. Οι καταγγελίες που δεχόμαστε από όλα τα νησιά του νομού μας καταδεικνύουν όλους τους «κατά δήλωση» Έλληνες αλλά και ξένους υπηκόους «ξενοδόχους» και τα μέλη μας ζητούν άμεσα να υπάρξει κάθαρση και όχι κάλυψη.

Το ζητούμενο δεν είναι να πιστοποιηθούν μικρο-παραβάσεις στους νομίμως λειτουργούντες επιχειρηματίες, χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση να σάς υποδείξουμε το έργο σας.

Ζητούμε να εφαρμοστούν οι κυρώσεις σε οποιονδήποτε δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και ευημερεί άνευ φορολογικών υποχρεώσεων εις βάρος ενός ολόκληρου κλάδου. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλη αδυναμία στη βούληση εκ μέρους σας.

Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως ο φορέας μας μετά από απόφαση όλων των συλλόγων Δωδ/σου - εφόσον δεν εφαρμοστούν οι νόμοι και επιβληθούν τα πρόστιμα- θα αναγκαστεί να καταθέσει τις άδειες των μελών του και να υποδείξει σε όλους την παράνομη λειτουργία, κάτι που η Πολιτεία σαφώς στηρίζει και επιβραβεύει.

Με εκτίμηση, Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Παναγιώτης Τοκούζης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...