Εκλογές ΤΕΕ 24 Νοεμβρίου 2013

Εκλογές ΤΕΕ  24 Νοεμβρίου 2013
Συνεχίζουμε … για ένα ΤΕΕ δυναμικό , παρεμβατικό , ενωτικό , ακηδεμόνευτο .

Οι εκλογές του ΤΕΕ στις 24 Νοεμβρίου γίνονται σε μία συγκυρία που οι μηχανικοί αλλά  και η κοινωνία ολόκληρη, βιώνουμε συνεχείς επιθέσεις στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα , στην ίδια την αξιοπρέπεια μας.

Στην τελευταία θητεία που ολοκληρώνεται ( Ιούνιος 2010 – Νοέμβριος 2013), από θέση ευθύνης πλέον, είχαμε   την τιμή για τη  διοίκηση του φορέα μας , σε συνεργασία με δύο ακόμη παρατάξεις την Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών και τη ΔΚΜ μετά από προγραμματική συμφωνία. Στη λειτουργία της Διοικούσας Επιτροπής  πετύχαμε τη σύνθεση των απόψεων από όλες τις παρατάξεις, με δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των συναδέλφων, την ανάδειξη του ρόλου του Μηχανικού καθώς και παρεμβάσεις για την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς πολλών συναδέλφων, όχι μόνο εκλεγμένων σε όργανα διοίκησης του ΤΕΕ. Τους συναδέλφους αυτούς  αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά για την συνεργασία που είχαμε την τριετία που πέρασε.
Συνοπτικά, οι δράσεις αυτές επικεντρώθηκαν στους ακόλουθους τομείς:
•    Στηρίξαμε τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις σε θέματα που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματός  (συγκρότηση επιτροπών, ενημέρωση για τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία, τρόπος λειτουργίας υπηρεσιών, είσπραξη οφειλών από Ο.Τ.Α κλπ.)
•    Δώσαμε συνεχείς αγώνες για την ισότιμη αντιμέτωπιση των συναδέλφων σε υπηρεσίες και επιτροπές και για την διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης μελετών
•    Υποστηρίξαμε ηθικά συναδέλφους οι οποίοι  εργάζονται στο Δημόσιο τομέα και δέχθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους, όπως επίσης προασπίσαμε το δικαίωμά τους στην εργασία
•    Διοργανώσαμε εκδηλώσεις και επιστημονικές ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για σύγχρονα θέματα και εξελίξεις
•    Εναντιωθήκαμε δημόσια σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού προχωρώντας σε καταγγελίες , στις περιπτώσεις όπου υπήρχαν επίσημα στοιχεία
•    Αγωνιστήκαμε, πραγματοποιώντας τεκμηριωμένες παρεμβάσεις αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς για κρίσιμα ζητήματα της πορείας του τόπου μας (π.χ Γκολφ Αφάντου, διατήρηση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α, παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ των λιμενικών υποδομών του νομού μας, μεταφορά των Κτηματολογίων Ρόδου-Κω στην ΕΚΧΑ Α.Ε)
•    Υπήρξε συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια των κλαδικών και συνδικαλιστικών φορέων των Μηχανικών της περιοχής μας (ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΕΔΜΕΔΕ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών, Τοπογράφων, Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων)
•    Συνεχίσαμε τη συνεργασία με το Επιμελητήριο των Αρχιτεκτόνων Μούγλων και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων  Δωδεκανήσου πραγματοποιώντας 4 επιτυχείς συναντήσεις (Bodroum, Κως, Datca, Πάτμος)
•    Συγκρουστήκαμε και ανατρέψαμε με προσφυγές, πολιτικές επιλογές που αφορούσαν παράνομες αναθέσεις μελετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ακυρωτικές αυτές αποφάσεις χρησιμοποιήθηκαν ως «νομικό οπλοστάσιο» και «δεδικασμένο» σε ολόκληρη τη χώρα
•    Αποδείξαμε στην πράξη ότι το ΤΕΕ δεν καλύπτει  μόνο τους μηχανικούς της  Ρόδου, αλλά της Δωδεκανήσου, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες σε θέματα που αφορούν συναδέλφους σε όλο το νομό
•    Αναπτύξαμε συλλογικές δράσεις με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων των συναδέλφων (οργάνωση και συμμετοχή σε δενδροφυτεύσεις, συγκρότηση ομάδας μπάσκετ/συμμετοχή στο τουρνουά μπάσκετ του ΔΟΠΑΡ)
•    Καθιερώσαμε για πρώτη φορά την συστηματική ενημέρωση των μελών του τμήματός μας, με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) για τις δραστηριότητες τις θέσεις του φορέα μας, αλλά και  γενικότερα, για θέματα του ενδιαφέροντός τους.
‘Ολα τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συχνά επιλογών με σημαντικό  προσωπικό κόστος.
Για την ολοκληρωμένη αποτίμηση της προσπάθειας που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια , θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι αντιξοότητες που αντιμετώπισε το τμήμα μας, όπως:
-    Η δραματική μείωση των οικονομικών πόρων του ΤΕΕ
Αρχικά το Φεβρουάριο του 2012 η εφαρμογή του PSI και η κλοπή περίπου 66.000 ευρώ από τους λογαριασμούς του φορέα μας και στη συνέχεια  η ψήφιση στη βουλή της κατάργησης των κύριων πόρων του ΤΕΕ (Νοέμβριος 2012) είχαν ως αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό του ΤΕΕ.
Επιπρόσθετα για το 2013, η μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού του κεντρικού ΤΕΕ από το υπουργείο είχε ως συνέπεια τη ψήφιση του προϋπολογισμού του τμήματος στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2013. Το γεγονός αυτό είχε ως επίπτωση όχι μόνο την αδυναμία πληρωμής (εκτός από μισθοδοσία), αλλά και την αδυναμία τιμολόγησης οποιασδήποτε δαπάνης .
-Έλλειψη προσωπικού
Η λειτουργία του φορέα μας, τα 2,5 τελευταία χρόνια, έγινε με ένα μόλις υπάλληλο που έπρεπε να διεκπεραιώνει το σύνολο των διοικητικών και λειτουργικών αναγκών μας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι είμαστε το μοναδικό από τα 17 περιφερειακά τμήματα που λειτουργεί με 1 υπάλληλο.

Η επόμενη περίοδος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη . Οι μηχανικοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων : την ολομέτωπη επίθεση στο εισόδημα τους, την αύξηση των φοροεισπρακτικών πολιτικών και των χαρατσιών, την περαιτέρω μείωση των κοινωνικών παροχών, την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις με εντολές της τρόικα, τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτό το ζοφερό τοπίο όπως γίνεται αντιληπτό η στάση του ΤΕΕ για την στήριξη των συμφερόντων των συναδέλφων και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας, είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Για τη συνέχεια πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κινηθούμε στους ακόλουθους άξονες δράσης
•    Δημιουργία μόνιμης επιτροπής που θα ασχολείται με την επίλυση καθημερινών προβλημάτων που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, με έμφαση στα προβλήματα των νέων συναδέλφων.
•    Στήριξη των συναδέλφων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους σχεδιασμούς των μνημονιακών πολιτικών περί διαθεσιμότητας, κινητικότητας και απολύσεων.
•    Ενεργοποίηση των συναδέλφων μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και ομάδες εργασίας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό του τόπου μας, να ακούσουμε νέες ιδέες και να υπάρξει ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων και του φορέα τους.
•    Διασφάλιση της λειτουργίας του φορέα μας: δεδομένης της διαφαινόμενης αδυναμίας του κεντρικού ΤΕΕ να καλύψει τους απαιτούμενους πόρους θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη η στελέχωση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου
Έχουμε δώσει σαφή δείγματα γραφής τα τελευταία χρόνια και επειδή η συνέχεια προμηνύεται δύσκολη, καλούμε τους συναδέλφους να μας στηρίξουν  στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου , για ένα ΤΕΕ δυναμικό, παρεμβατικό, ενωτικό, ακηδεμόνευτο.

Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου
Επικεφαλής της παράταξης « Συνεργασία Μηχανικών Δωδεκανήσου»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...