Δημήτρης Κρεμαστινός στη Γνώμη: Το «σχίσιμο» του Μνημονίου μπορεί να σημάνει και «σχίσιμο» της χώρας

«Το «σχίσιμο» του Μνημονίου μπορεί να σημάνει  και «σχίσιμο» της χώρας, εννοώντας την ύπαρξη εθνικών κινδύνων» δηλώνει στη Γνώμη ο καθηγητής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός και προσθέτει ότι «η τελευταία περιπέτεια της Κυβέρνησης που προσπάθησε να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο χωρίς την προέγκριση των της Τρόικας, είναι διδακτική για όλους μας και κυρίως για την Αντιπολίτευση». Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη σήμερα στη Γνώμη ο κ. Κρεμαστινός  ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι δικές του κόκκινες γραμμές στο Κοινοβούλιο: «όχι νέα μέτρα» και φυσικά «όχι στη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που θα φέρει κατάρρευση στην οικονομία τους».
Συνεχίζει και επιμένει στην αναγκαιότητα μιας ευρύτερης κυβέρνησης: «Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος θα οδηγήσει, μετά βεβαιότητας, τη χώρα σε περιπέτειες. Μόνο μια κυβέρνηση με συμμετοχή της αντιπολίτευσης μπορεί να βάλει κόκκινες γραμμές και να αντιμετωπιστεί σοβαρά από τους δανειστές αφού δε θα έχουν τη δυνατότητα να την ανατρέψουν με τους γνωστούς τρόπους που διαθέτουν γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχει διάδοχο σχήμα».
Μιλά για το ΠΑΣΟΚ και την αντιπαράθεση ανάμεσα σε Βαγγέλη Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου και σημειώνει ότι «όποιος και εάν επιχειρήσει να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, θα το μετανιώσει». Απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα λέγονται, ότι προτίθεται να θέσει βέτο για συνυποψήφιο του στο νέο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ: «Κάθε υποψήφιος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος σε συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. ».

Ο καθηγητής κ. Κρεμαστινός, τέλος, αναφέρεται στην δημιουργία της ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου: «Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει έστω κι ένας Δωδεκανήσιος που να μη θέλει να δει το Ογκολογικό Τμήμα να λειτουργεί, ει δυνατόν, αύριο. Είτε είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ είτε από νομαρχιακούς πόρους, θα πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης με πληροφόρησε ότι έχει δεσμεύσει το απαραίτητο ποσό από τους νομαρχιακούς πόρους. Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα καταβάλει το τίμημα – τους ενδιαφέρει η υλοποίηση του έργου. Πιστεύω ότι και ο νυν Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος θα ακολουθής»ει την ίδια πολιτική.


1. Κύριε Κρεμαστινέ, πως κρίνετε τις εξελίξεις με την τρόικα; "Μυρίζουν" πρόωρες εκλογές;
1ΑΠ:Οι εκλογές δυστυχώς δε θα λύσουν το πρόβλημα. Μην έχετε αυταπάτες. Θα επαναλάβω αυτά πουλέω από τότε που η χώρα μας χρεοκόπησε, έστω και υπό συγκεκαλυμμένη χρεοκοπία. Η Τρόικα αποτελεί, απλά, τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι δανειστές δε είναι ούτε φιλάνθρωποι ούτε φιλέλληνες. Οι δανειστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη είναι πάντα ίδιοι: το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς δε θα χάσουν ό,τι δάνεισαν και ότι θα τα εισπράξουν με τους απαραίτητους για αυτούς τόκους. Δεν τους απασχολεί ούτε ποια είναι η κυβέρνηση μιας χώρας ούτε ποια είναι η αντιπολίτευσή της. Θέλουν να δεσμεύσουν και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να είναι σίγουροι. Αυτό έπραξαν ζητώντας την υπογραφή του κ. Σαμαρά όταν εκείνος ήταν αντιπολίτευση και το ίδιο ζητούν από τη σημερινή αντιπολίτευση. Βέβαια, σήμερα το ζητούν με διαφορετικό τρόπο. Επειδή η σημερινή αντιπολίτευση λέει «δεν υπογράφω», εκείνοι ξεκαθαρίζουν τι ζητούν από την Ελλάδα διαχρονικά, εάν η χώρα επιθυμεί να πάρει τα δισεκατομμύρια που της έχουν υποσχεθεί. Διαφορετικά, μας λένε ξεκάθαρα ότι «στο μέλλον, ούτε λεφτά θα πάρετε ούτε θα σας δανείσει καμία αγορά», που σημαίνει καταδίκη της χώρας σε οικονομικό θάνατο. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Η τελευταία περιπέτεια της Κυβέρνησης που προσπάθησε να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο χωρίς την προέγκριση των της Τρόικας, είναι διδακτική για όλους μας και κυρίως για την Αντιπολίτευση, η οποία τα τελευταία χρόνια προπαγανδίζει το «σχίσιμο» του Μνημονίου. Η Αντιπολίτευση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί το «σχίσιμο» του Μνημονίου μπορεί να σημάνει , χωρίς να θεωρηθεί αυτό υπερβολή, και «σχίσιμο» της χώρας, εννοώντας την ύπαρξη εθνικών κινδύνων. Τώρα, εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές θα εξαρτηθεί από το τι ακριβώς θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση εάν, φυσικά, καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα.

2. Η τρόικα ζητά επιπλέον μέτρα...Αν αποφύγουμε τις εκλογές και τα μέτρα έρθουν στη Βουλή, τι θα κάνετε, θα τα ψηφίσετε;
2ΑΠ: Εξαρτάται από το ποια θα είναι τα μέτρα και οι επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία. Έχω πρόσφατα γράψει ένα άρθρο στα ΝΕΑ, το «Ως εδώ και μη παρέκει», το οποίο τα λέει όλα: με απλά λόγια, όχι άλλα μέτρα.

3. Αν ανάμεσα στα μέτρα είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών άλλοι βουλευτές από το Αιγαίο δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν. Εσείς τι θα κάνετε;
3ΑΠ: Προσωπικά, έχω εκφραστεί με επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό. Η εξίσωση του Φ.Π.Α. στα νησιά με το Φ.Π.Α. της υπόλοιπης Ελλάδας θα επιφέρει κατάρρευση της οικονομίας τους, μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη και αλλαχού, με συνέπεια να υπάρξουν εθνικοί κίνδυνοι. Είναι, επομένως, αυτονόητη η θέση μου όσον αφορά την καταψήφιση της εξίσωσης του Φ.Π.Α..

4. Συνεχίζετε και ζητάτε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με παράλληλη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας;
4ΑΠ: Αναμφισβήτητα ναι. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος θα οδηγήσει, μετά βεβαιότητας, τη χώρα σε περιπέτειες.Μόνο μια κυβέρνηση με συμμετοχή της αντιπολίτευσης μπορεί να βάλει κόκκινες γραμμές και να αντιμετωπιστεί σοβαρά από τους δανειστές αφού δε θα έχουν ν τη δυνατότητα να την ανατρέψουν με τους γνωστούς τρόπους που διαθέτουν γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχει διάδοχο σχήμα.
5. Πως θα βλέπατε μια πρόταση στο πρόσωπο σας για τη θέση του Προέδρου;
5ΑΠ:Σχετικά με το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία πρόωρη συζήτηση γιατί η πρόωρη συζήτηση είναι βλαπτική για το Θεσμό.

6. Είδαμε να υπογράφετε μαζί με άλλους 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωση υπέρ της Δημοκρατικής Παράταξης και της στρατηγικής Βενιζέλου... Από την άλλη υπάρχει και η πρόταση Παπανδρέου, εκ διαμέτρου αντίθεση...Οδεύει σε διάσπαση το ΠΑΣΟΚ;
6ΑΠ: Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τίποτα άλλο. Όσον αφορά τη Δημοκρατική Παράταξη επαναλαμβάνω ότι δεν είναι κόμμα, κατά συνέπεια δεν έχει ούτε όργανα ούτε αρχηγό. Με απλά λόγια, είναι αυτό που ο Ανδρέας Παπανδρέου ονόμασε «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», οι οποίες εκφράζονται μέσω του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όσον αφορά, τώρα, τη διάσπαση του Κόμματος, πιστεύω ότι όποιος και εάν το επιχειρήσει θα το μετανιώσει.

7. Με τη νέα υποψηφιότητα σας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τι γίνεται; Θα είστε ξανά υποψήφιος; Ακούγεται ότι θα θέσετε όρους στον κύριο Βενιζέλο για να συμμετάσχετε που έχουν σχέση με συνυποψήφιο σας στις προηγούμενες εκλογές...Είναι έτσι;
7ΑΠ: Εκπλήσσομαι με την ερώτηση! Είναι δυνατόν να διανοηθεί ο οποιοσδήποτε υποψήφιος, όσο σπουδαίος και αν είναι, να θέσει βέτο στον αρχηγό του κόμματος όσον αφορά την κατάρτιση του ψηφοδελτίου; Όμως κάθε υποψήφιος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος σε συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.

8. Και κάτι τελευταίο με την ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου της Ρόδου...Εκτιμάτε οτι η νέα περιφερειακή αρχή θα το προχωρήσει; Σας ερωτώ γιατί όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, δεν είναι ενταγμένο ως έργο στο ΕΣΠΑ...
8 ΑΠ: Η ογκολογική κλινική εμπλουτισμένη με την ακτινοθεραπεία είναι αυτό που λείπει σήμερα από το νοσοκομείο μας. Χιλιάδες Δωδεκανήσιοι που πάσχουν από καρκίνο εκλιπαρούν σήμερα για μια θέση για ακτινοθεραπείες στην Αθήνα, ταλαιπωρούνται επί μήνες και εξοντώνονται οικονομικά. Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει έστω κι ένας Δωδεκανήσιος που να μη θέλει να δει το Ογκολογικό Τμήμα να λειτουργεί, ει δυνατόν, αύριο ή να μη θεωρεί ως προτεραιότητα το έργο αυτό έναντι όλων των άλλων έργων. Κατά συνέπεια, είτε είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ είτε από νομαρχιακούς πόρους, θα πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης με πληροφόρησε ότι έχει δεσμεύσει το απαραίτητο ποσό από τους νομαρχιακούς πόρους. Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα καταβάλει το τίμημα – τους ενδιαφέρει η υλοποίηση του έργου. Πιστεύω ότι και ο νυν Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...