Δημήτρης Γάκης: Και έρχεται και το Πάσχα...

 Δημήτρης Γάκης: Και έρχεται και το Πάσχα.
-Βαδίζουμε ολοταχώς προς τη φάση του εφησυχασμού.
Η ακίνητη και σιωπηρή πόλη επανέρχεται στην “κανονικότητα της”.
Στα 15 λεπτά ξεμουδιάσματος συναντάς, όσο και να προσπαθείς να το αποφύγεις, περισσότερους από 100 ανθρώπους και από 70 αυτοκίνητα και μηχανάκια. Mαγαζιά άσχετα αρχίζουν δειλά δειλά και παράνομα να ξανανοίγουν.
Ελλιπέστατοι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων. Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν και πάλι με την αρχική υπευθυνότητα και αυστηρότητα. Και αυτό για να γίνει θα πρέπει όλοι οι παράγοντες, ατομική ευθύνη, κοινωνική ευθύνη, πολιτική ευθύνη να συνυπάρξουν. Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων πρέπει να ενεργοποιηθούν και να συντονιστούν και πάλι. Το πρόβλημα δεν μπορεί να εναποτίθεται μόνο στην προσωπική, στην ατομική ευθύνη του καθενός. Αλλιώς η τρύπα στο νερό αναμένεται.
Αλλά και η ενημέρωση των 6 αρχίζει να μπάζει. Ξαφνικά η διεθνής Ιατρική κοινότητα προτείνει όσοι  βγαίνουν και κυκλοφορούν στους δρόμους να φοράνε μάσκες και γάντια. Εμείς επιμέναμε ότι οι μάσκες δεν κάνουν τίποτα, είναι άχρηστες. Είναι όμως έτσι; ή μήπως ήταν μια πρόταση για να μπορέσουμε να καλύψουμε πρώτα τις ελλείψεις  του υγειονομικού προσωπικού σε αναγκαία μέσα προστασίας; Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με την ιεράρχηση, αλλά....
Πρέπει, μας έλεγαν, να φοράνε μάσκα μόνο οι ασθενείς για να μη μολύνουν τους άλλους. Και ποιος είναι αυτός που μεταδίδει το ιό; Και οι συμπτωματικοί αλλά και οι άσυπτωματικοί όμως. Οι πρώτοι, μας έλεγαν, έπρεπε να φοράνε μάσκα, οι δεύτεροι όχι.
Είναι αυτό προστασία της κοινότητας; 
Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια που εκπέμπονται από ανθρώπινες λειτουργίες όπως βήξιμο, φτέρνισμα και άλλες. Οι λειτουργίες αυτές αλλά και η ομιλία και η αναπνοή, στην φάση της εκπνοής, απελευθερώνουν στο περιβάλλον σταγονίδια πολύ μικρού μεγέθους (μm) αλλά δεν μας το έλεγαν. Και γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα σταγονίδια, όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο αργά πέφτουν, μερικά μάλιστα δεν πέφτουν και καθόλου, στην επιφάνεια της γης. Επομένως πολλά σταγονίδια αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για πολλές τουλάχιστον ώρες και μπορεί άνετα ένας άνθρωπος που περπατάει ανυποψίαστος να έρθει σε επαφή μαζί τους να τα εισπνεύσει και... 
Το ερώτημα είναι η μάσκα θα μας προφύλασσε; Νομίζω πως όχι πλήρως, αν και θα μείωνε αρκετά τις πιθανότητες για μόλυνση. Τελευταίες μελέτες λένε ότι οι μάσκες με φίλτρο μας προστατεύουν αποτελεσματικά.
Ας μη μιλήσουμε όμως και για το παιχνίδι που γίνεται με τα φάρμακα, με τα εμβόλια κτλ. Αυτά είναι θέματα για άλλη ώρα. Για την ώρα επείγει να προστατέψουμε με την στάση μας όλη την κοινότητα και το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό  “φάρμακο” είναι ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.
Και έρχεται και το Πάσχα....

Δημήτρης Γάκης πρώην Βουλευτής Δωδ/σου ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

://www.youtube.com/watch?v=oDAUK9VRxB0&feature=share Ένα κομμάτι που γράφτηκε στην εποχή της...
Επίσκεψη στο Καστελόριζο πραγματοποίησε την Πέμπτη 21 Μαΐου ο πρόεδρος της DodekanisosSeaways,...
Ενα είναι το συμπέρασμα απο αυτά που έγραψαν, που είπαν χθες στους επικήδειους, οτι η προσφορά του...
Η Δωδεκάνησος, η Ρόδος, η Χάλκη, ο Αρχάγγελος, όλα τα νησιά μας αποχαιρετούν αυτή την ώρα τον...