Δεν έφταιγε η Κασσάνδρα - του Θάνου Ζέλκα

ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΕ Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

- Η καμπάνια σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού για την Covid-19 είναι ώρα να σταματήσει καθώς πλέον δεν εξυπηρετεί τίποτα. Είναι χρήματα πεταμένα σε μια υπόθεση της οποίας το αποτέλεσμα έχει κριθεί εδώ και αρκετό καιρό. Αυτοί που ήταν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν. Αυτοί που εξαρχής δεν ήθελαν να εμβολιαστούν δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη επουδενί. Όσον αφορά αυτούς που είχαν αμφιβολίες, αυτή η καμπάνια δεν ήταν μάλλον ικανή να τους πείσει. 

 

Η Ελληνική Πολιτεία, ως όφειλε, αυτή τη φορά έκανε με το παραπάνω το χρέος της απέναντι σε μια παγκόσμια απειλή. Τονίζω ιδιαιτέρως το Πολιτεία και θέλω να το αποσυνδέσω με την Κυβέρνηση που τυχόν δημιουργεί συνειρμούς. Η Πολιτεία λοιπόν, ως όφειλε, παρείχε τη δυνατότητα στους πολίτες να εμβολιαστούν εφόσον το επιθυμούν με τέσσερα διαφορετικά εμβόλια. Προσπαθώντας να εγείρει συνειδήσεις πολλές φορές το έκανε με πολύ άκομψο τρόπο, τροφοδοτώντας με επιχειρήματα τους αντιρρησίες.

 

Για μια ακόμα φορά, εξασκώντας το αγαπημένο μας σπορ, οι Έλληνες διχαστήκαμε σε μια υπόθεση που δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουμε. Το ζήτημα δεν έπρεπε να πάρει τη μορφή των “πολιτικών καφενείων” της δεκαετίας του 1980. Αυτή τη στιγμή ανομοιογενείς δυνάμεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα αντήλλαζαν ούτε καλημέρα στην έρημο, βρέθηκαν κάτω από έναν κοινό αγώνα. Για παράδειγμα ένα μέρος της ριζοσπαστικής αριστεράς με κάποιους ακραίους υπερπατριώτες, που ενώ σε όλα διαφωνούν κατόρθωσαν να βρουν έναν κοινό εχθρό στα εμβόλια. Κάποιοι “ψαγμένοι διανοούμενοι” με κάποιους φανατισμένους χριστιανούς, που είδαν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων να προσπαθεί να επιβληθεί με ανίερα μέσα. 

 

Προκειμένου λοιπόν να αποτραπεί ένας εμφύλιος, είναι σχεδόν επιβεβλημένο να σταματήσει αυτή η καμπάνια. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θέλει όχι απλά να εμβολιαστεί αλλά ούτε να ακούει για τα εμβόλια. Σεβαστό. Αργά ή γρήγορα θα φανεί ποιός είχε δίκιο και ποιός όχι. Μέχρι τότε δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να προβάλλεται - με αυτόν τουλάχιστον τον τρόπο - η ανάγκη για εμβολιασμό. 

 

Αυτή τη στιγμή η λογική έχει σταματήσει να λειτουργεί. Λειτουργεί καθαρά το θυμικό και το συναίσθημα. Άρα έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η ίδια η βάση του διαλόγου. Χρειάζεται υπομονή να καταλαγιάσει η οργή του όχλου, να γίνει μια συνθηκολόγηση, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω. Τραβώντας πετσί ο ένας και τομάρι ο άλλος, όπως λέει και ο λαός, δουλειά δεν γίνεται. 

 

Η όλη υπόθεση πάντως μοιάζει με το φούρνο του Χότζα. Όταν τον έχτιζε με μέτωπο στην Ανατολή του λέγανε να κοιτά τη Δύση. Όταν τον έχτιζε προς Βορρά του λέγανε ότι το σωστό ήταν προς το Νότο. Τελικά αφού είδε κι απόειδε τον έχτισε πάνω σε ένα κάρο και τον γύρναγε εκεί που του έδειχνε το πλήθος. Έτσι και με τα εμβόλια. Τώρα που παρέχονται δωρεάν κάποιοι λένε ότι οι κυβερνήσεις κάνουν τα χατίρια των φαρμακευτικών και θέλουν να μας ελέγχουν. Αν τα παρείχαν επί κάποιου αντιτίμου, θα έλεγαν ότι βγάζουν τα φάρμακα μόνο για λίγους και οι υπόλοιποι είναι άξιοι της μοίρας τους. 

 

Ποτέ και κανένας δεν θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Είναι τέτοια η ανθρώπινη φύση που ψάχνει ακόμα και στο τελειότερο δημιούργημα το ψεγάδι. Όσο κι αν εξελιχθήκαμε, ακόμα μέσα μας υπάρχουν κατώτερα ένστικτα. Αυτά τα ένστικτα πολλές φορές μας οδηγούν σε λανθασμένες εκτιμήσεις και ενέργειες. 

 

Δυστυχώς πολλές φορές, ακόμα κι αν μας έχουν προειδοποιήσει για την έκβαση μια κατάστασης, θέλουμε να τη ζήσουμε μέχρι τέλους πιστεύοντας ότι θα διαψεύσουμε τις “Κασσάνδρες”. Σημειολογικά και μόνο αναφέρω ότι ο Απόλλωνας όταν εκδικήθηκε την Κασσάνδρα, επειδή αρνήθηκε τον έρωτά του, δεν της στέρησε τη μαντική ικανότητα. Της στέρησε το χάρισμα της πειθούς. 

 

Υγεία εύχομαι προς όλους. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε. 

 

 

--

Aπό τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...