Δήμαρχος Λέρου : Πλήρης διαφωνία στους χειρισμούς δημάρχου Ρόδου και προέδρου ΠΕΔ σε νέο φορέα διαχείρισης απορριμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας - Δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τους δήμου του Νοτίου Αιγαίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        Λέρος 30-4-2020

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                                              Αρ. πρωτ. : 2395

Δ Η Μ Ο Σ     Λ Ε Ρ Ο Υ     

Γραφείο Δήμαρχου                                                                     

Ταχυδρομική Διεύθυνση: 85400 

Πληροφορίες: Σπύρου Σοφία                                         

Τηλέφωνο: 22473.60200

Fax: 22470.23401                                          

Email: info@leros.gr                                                                                                                     ΠΡΟΣ:

ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΔ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κύριον Αντώνιο Καμπουράκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΕΛΗ Δ.Σ ΠΕΔ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

-Αγαπητέ πρόεδρε,

Με αφορμή την επιστολή σας με αρ.πρωτ.291/220 που απευθύνεται προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και προς τον Υπουργό Εσωτερικών, εκφράζω την διαφωνία μου με το περιεχόμενο της επιστολής, καθώς και τον βαθύτατο προβληματισμό μου αλλά και την αντίθεσή μου για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο για τους κάτωθι λόγους:

1) Δεν προηγήθηκε διάλογος με τους Δήμους που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι σε θέματα που τους αφορούν άμεσα

2) Υποβαθμίζεται η λειτουργία των Δήμων αναφορικά με το θέμα, αφαιρώντας αρμοδιότητες, περιουσία και πόρους (πχ άρθρα 93, 84).

3) Συγκροτείται νέος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας γεγονός που ειδικά για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας είναι ιδιαίτερα  προβληματικό, αφού λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει η νησιωτικότητα δεν θα  μπορεί να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων.

4) Ο Φορέας μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις και τη δυνατότητα ελέγχου του από τους δήμους.

5) Τίθεται θέμα απένταξης των υλοποιούμενων έργων και υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων μέχρι την σύσταση και λειτουργία του νέου Φορέα διαχείρισης.

6) Δεν γνωρίζουμε το οικονομικό τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι Δήμοι.

7) Είναι δεδομένο ότι στον νέο Φορέα όπου το 40% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη, και με το 60% του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει στους Δήμους βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, η διαχείριση των απορριμμάτων αφαιρείται από τους Δήμους και έτσι ανοίγεται διάπλατα η οδός για τη μεταφορά απορριμμάτων από άλλα νησιά στο ΧΥΤΥ της Λέρου, το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Το περιεχόμενο της επιστολής δεν αποτελεί οποιαδήποτε μομφή στο πρόσωπό σας, εκφράζει όμως την αγωνία μου, ως Δήμαρχος Λέρου και+

 πρώην Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου (γνωρίζοντας τη δυσλειτουργία και τα προβλήματα που υπάρχουν, και για το λόγο αυτό δεν συναινώ σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, που είναι ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου Λέρου και των κατοίκων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΛΙΑΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...