Γ. Νικητιάδης : Στη Βουλή ο εκ νέου «ακτοπλοϊκός αποκλεισμός» Καρπάθου - Κάσου

Γ. Νικητιάδης : Στη Βουλή ο εκ νέου «ακτοπλοϊκός αποκλεισμός» Καρπάθου - Κάσου

Την επανειλημμένη αδιαφορία και ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου και της Καρπάθου με την ηπειρωτική χώρα και τα υπόλοιπα νησιά φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και τ. Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου και απευθύνεται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης οι κάτοικοι της Κάσου και της Καρπάθου ταλαιπωρούνται επί μακρόν με τις παλινωδίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίες ενίοτε προκαλούν τον «ακτοπλοϊκό αποκλεισμό» των νησιών και τους εξαναγκάζουν να απαιτούν από το κράτος την αυτονόητη τακτική σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και τη Κρήτη και τη Ρόδο. Αυτή τη φορά, κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου ενημερώθηκαν ότι κατά τη διάρκεια της ακινησίας του πλοίου «BLUE STAR CHIOS» από τη 13η Μαΐου 2024 έως την 6η Ιουνίου 2024, η γραμμή της Κασοκαρπαθίας θα καλυφθεί από το, γνωστό σε αυτούς, επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» της εταιρείας «ΑΝΕΚ LINES».

Ένα χρόνο μετά τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης για τη δρομολόγηση του «BLUE STAR CHIOS» και την αντικατάσταση του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», οι κάτοικοι της Κάσου και της Καρπάθου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η αντικατάσταση αυτή συνεπάγεται τη μείωση των δρομολογίων στη γραμμή από τρία σε δύο εβδομαδιαίως, αλλά και τη μείωση των προσεγγίσεων με τη Κρήτη από δύο σε μία εβδομαδιαίως. Πρόκειται για λύση «στο πόδι», που προκαλεί μεγάλα προβλήματα, ιδίως, στη τροφοδοσία των νησιών. Η μείωση των δρομολογίων συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή σε μία στιγμή όπου ανοίγουν οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι ανάγκες του νησιού αυξάνονται κατακόρυφα. Ιδίως σε ό,τι αφορά τη τροφοδοσία των νωπών προϊόντων, όπως φρούτα, λαχανικά κ.α., το πρόβλημα είναι εντονότερο, αφού τα νωπά προϊόντα έρχονται κυρίως από την Κρήτη, με αποτέλεσμα δηλαδή κατά την ανωτέρω περίοδο η προμήθειά τους να γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Γίνεται ευχερώς αντιληπτό ότι θα σημειωθούν σημαντικές ελλείψεις. Πρόκειται για οπισθοχώρηση στα κεκτημένα των νησιωτών μας, που τους πλήττει καίρια.     

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί η μείωση των δρομολογίων κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπου αυξάνονται οι ανάγκες τροφοδοσίας των νησιών και των επιχειρήσεων;  Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο της επιπλέον δρομολόγησης του πλοίου «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» με ένα επιπρόσθετο δρομολόγιο, που θα συνδέει την Κάρπαθο και την Κάσο με την Κρήτη και τη Ρόδο, όπως άλλωστε έχει συμβεί στο παρελθόν στα θερινά δρομολόγια του εν λόγω πλοίου;

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...