Γρίφος το Νοσοκομείο της Καρπάθου, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Για τουλάχιστον μια βδομάδα αναβάλλεται η μεταφορά του Κ. Υ. στο νοσοκομείο Καρπάθου και αυτό γιατί όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Κ.Υ. Καρπάθου δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές και το κτήριο δεν έχει ίντερνετ. Εάν μέχρι την επόμενη Παρασκευή έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τότε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Υ., θα ξεκινήσει η μεταφορά που θα διαρκέσει το πολύ δυο μέρες, αφού πρόκειται για φάρμακα, φακέλους και κάποια αντικείμενα που είναι απαραίτητα στο νέο κτήριο. 

Η υπόθεση του Νοσοκομείο της Καρπάθου αναμφισβήτητα αποτελεί την είδηση του καλοκαιριού. Θυμίζει σε όλους τον 50χρονο αγώνα των Καρπαθίων για υγειονομική περίθαλψη. Από τα αγροτικά ιατρεία στον υγειονομικό σταθμό, στον αγώνα των απόδημων Καρπαθίων και της ΚΕΠΑ. Και να που σήμερα είμαστε μια ανάσα πριν από τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Δυο είναι οι απόψεις που εκφράζονται στο νησί. Η πρώτη είναι σύμφωνη με την πρόωρη μεταφορά, έτσι όπως ακούγεται: «ας γίνει επιτέλους το νοσοκομείο, ας υπάρχει αυτάρκεια και μετά θα βρούμε τρόπους να λύσουμε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα».  

Υπέρμαχος αυτής της θέσης ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός, όπου στις 25.6 ενημέρωνε ότι : «τον επόμενο μήνα δύναται να ξεκινήσει η λειτουργία του Γ.Ν. Καρπάθου. Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καρπάθου θα ενταχθεί στο νοσοκομείο άμεσα με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης».

Η δεύτερη φωνή διαφωνεί με την πρόωρη μεταφορά και θεωρεί ότι είναι μεγάλο λάθος να ανοίξει το νέο κτήριο υποστελεχωμένο. 

Ο Καρπάθιος γιατρός κ. Γ. Αναστασιάδης, υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου , τ. Διευθυντή Α’ Παιδιατρικής κλινικής Νοσοκομείου Παίδων η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ουσιαστικά είναι ο εκφραστής της διαφορετικής άποψης και αποκαλύπτει στοιχεία που θα προκαλέσουν συζητήσεις: «Η μεταφορά δεν είναι δυνατόν να συμβεί με τα σημερινά δεδομένα κι αυτό γιατί ακόμη δεν έχει γίνει ο οδικός κόμβος στον δρόμο που περνά έξω από το νοσοκομείο». Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης σε σχετική έρευνα βρήκε ότι την τελευταία δεκαετία σε εκείνο το σημείο έχουν συμβεί τουλάχιστον 6-7 ατυχήματα! Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει: 

«Η έναρξη λειτουργίας της δομής -σύμφωνα με τις προθέσεις της 2ης Υ.ΠΕ- θα είναι ένα εγχείρημα παράτυπο, παράνομο και άκρως επικίνδυνο, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη ότι, πιθανή προσφυγή για μη νόμιμη λειτουργία του νοσοκομείου, θα καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες λειτουργίας, αφού ο προσφεύγων έχει μεγάλες πιθανότητες δικαίωσης!»

 Όμως δεν είναι μονάχα ο κόμβος, το δεύτερο σοβαρότατο ζήτημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καρπάθου είναι η υποστελέχωση. 

Το επίσημο οργανόγραμμα δίνει 96 θέσεις εργασίας από αυτούς 23 γιατροί κι όμως, όπως ρωτά ο κ. Αναστασιάδης, «γιατί η προκήρυξη αναφέρει μόνο 13 γιατρούς; ποια είναι η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης; Γιατί δεν προκυρήχθηκαν όλες οι θέσεις;» 

Ο κ. Αναστασιάδης έχει προχωρήσει και σε μια σειρά προτάσεων που αφορούν τα κίνητρα ώστε να βρεθούν γιατροί και να καλύψουν τις θέσεις.  Στην εμπεριστατωμένη πρόταση του μιλά για κίνητρα οικονομικά, διοικητικά και επιστημονικά. Η δέσμη μέτρων είναι κοστολογημένη και ο ίδιος θεωρεί ότι τα γενναία κίνητρα στους επιστήμονες αποτελούν μονόδρομο για τη στελέχωση των  νοσοκομείων της χώρας που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα.

Ο κ. Αναστασιάδης επίσης προτείνει να μην αλλάξει ο διοικητής που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αφενός μεν γιατί είναι ικανότατος, αφετέρου για να μην χαθεί  κι άλλος πολύτιμος χρόνος.  

Οι κάτοικοι του νησιού δείχνουν μουδιασμένοι, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την είδηση για μεταφορά στο νέο κτήριο. Ίσως περίμεναν τις αρχές του τόπου να «σηκώσουν» τη σημαία του αγώνα και των προσπαθειών, να απαιτήσουν περισσότερα για την Κάρπαθο. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε έστω και «συντεταγμένα» κάτω από πολιτικούς του τόπου. 

Ωστόσο δεν λείπουν οι φωνές, όπως του ενεργού πολίτη Θεοδ. Μαστρομηνά, που απαιτούν ενημέρωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Γιατί η υγεία είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη όπου κι αν ζει κι αυτό δε σηκώνει κουβέντες. 

Σήμερα, πολιτικοί και άλλοι εμπλεκόμενοι, όλοι μαζί υπερηφανεύονται για το Νοσοκομείο Καρπάθου, όμως όταν συζητάνε τα καυτά θέματα που προανέφερα και το απασχολούν παύουν τις κουβέντες. 

Κάποιοι μάλιστα δείχνουν προς τους δυο Καρπάθιους υπουργούς, Γεραπετρίτη και Κόνσολα και λένε ότι αυτοί «θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα»!  Οι δυο Καρπάθιοι, έτσι ελπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, θα λύσουν το γρίφο του Νοσοκομείου της Καρπάθου!  

Η μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι μόνο με συλλογικούς αγώνες λύνονται τέτοια θέματα. Η φωνή των ενωμένων Καρπαθίων θα έπρεπε ήδη να βομβαρδίζει τα υπουργικά γραφεία. Αντί για αυτό μια παράξενα εκκωφαντική σιωπή πλημμυρίζει το νησί.

Όσο δεν υπάρχουν κινήσεις που να δείχνουν ενότητα και μαζικότητα τόσο θα παρακαλάμε υπουργούς, βουλευτές, πολιτικούς και τα τσιράκια τους για τα αυτονόητα, ύστερα θα γκρινιάζουμε και θα αναζητάμε θεραπείες στα καφενεία. Όταν πάλι οι ίδιοι υποψήφιοι έρχονται για ψήφους στο νησί εμείς να μη ξεχνάμε, να τους φιλάμε τα χέρια. 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...