Γιώργος Β. Γεραπετρίτης: «Η Κάρπαθος δεν φεύγει ποτέ - είναι στο γονιδίωμα μου», του Μανώλη Δημελλά

 

Το 1864 μια ομάδα Καρπαθίων μεταναστών είχε ένα τολμηρό αίτημα, ζήτησε από την Βουλή να εκλέγεται Καρπάθιος βουλευτής! 

Από τότε πέρασαν 155 χρόνια, μπορεί εκείνο το αίτημα να μην πέρασε, αλλά το νησί συχνά περηφανεύεται για τα πέντε του παιδιά, αυτά που μέχρι σήμερα πέτυχαν να εκλεγούν στην Βουλή των Ελλήνων. 

Στις προσεχείς εκλογές και για πρώτη φορά, ένας Καρπάθιος βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση ψηφοδελτίου  επικρατείας (της Ν.Δ.) και θα βρεθεί στα έδρανα της βουλής.   

Οι παλαιότεροι, από τον τόπο της καταγωγής του, σίγουρα γνώριζαν τον πατέρα του. Ο Βασίλης Γεραπετρίτης υπήρξε καλός οικογενειάρχης και δεινός γλεντιστής, επίσης ικανότατος ποιητής – συγγραφέας. Αυτό που ξεχωρίζει στην ιστορία του είναι  η έντονα αντιστασιακή-πατριωτική δράση του.  Ήταν ένας 17χρονος οπλοφόρος, που συμμετείχε στην Επανάσταση της Καρπάθου, την μοναδική 5ητου Οκτώβρη 1944. 

Οι νεότερες γενιές γνωρίζουν καλά τον αδελφό του αυριανού βουλευτή, τον ταλαντούχο ηθοποιό Μανώλη Γεραπετρίτη και την παθιασμένη, την γνήσια και άοκνη προσπάθεια του, να σταθεί με αξιοσύνη πάνω στο σανίδι. 

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Γεραπετρίτη, γιου του Βασίλη και μικρότερος αδελφός του Μανώλη, έκανε την Κάρπαθο να φουσκώσει από καμάρι, όλοι ήθελαν να γνωρίζουν κάτι παραπάνω για κείνον. Μεγάλη η τιμή και γιατί όχι ελπίδα, πρώτα για το χωριό του, τις  Μενετές, έπειτα για το νησί του, την Κάρπαθο και βέβαια για όλα τα Δωδεκάνησα.  

Γεννημένος το 1967 ακολούθησε πολυετείς νομικές σπουδές στην Αθήνα και το εξωτερικό όπου και διακρίθηκε. Το καλοκαίρι του 2017 εξελέγει παμψηφεί νέος Τακτικός Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Θα περίμενε κανείς να συνεχίζει την ακαδημαϊκή καριέρα, ήδη το πρόγραμμα του ήταν και είναι εξαιρετικά φορτωμένο. Να τον απορροφούν οι μελέτες και τα γραπτά του. Και πράγματι η ακαδημαϊκή του πορεία δεν ανακόπτεται.  Όμως ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε, εξακολουθεί να έχει, έναν ακόμη σπουδαιότατο ενεργό ρόλο. Είναι  επικεφαλής των συμβούλων της Νέας Δημοκρατίας. Μπροστάρης, σε μια ομάδα που οργανώνει το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος. 

Σα να μην έφταναν όλες οι παραπάνω ευθύνες, ο κ. Γ. Γεραπετρίτης βρίσκεται στην εξαιρετικά τιμητική 3η  εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας!

Οι φίλοι του δεν αμφέβαλαν ούτε μια στιγμή, είναι, όπως λένε, εργατικός, οργανωτικός, τίμιος και εξαιρετικά ανοιχτός στις προκλήσεις. Άνθρωπος που τον χαρακτηρίζει ένας απαράμιλλος συνδυασμός, της λογικής και της ενσυναίσθησης. Κι όλα αυτά δίχως την παραμικρή έπαρση, δίχως να του περνά από το μυαλό καμμιά πιθανότητα εγωισμού ή κάποιου, έστω μικρού, βολέματος. 

Αν και έχει κλειδώσει μια θέση στην επόμενη Βουλή μας απαντά στα ερωτήματα που θέσαμε και δεν κρύβει την αγάπη του για το νησί και το χωριό του. 

 

  • κ. Γεραπετρίτη πόσο σας έχει επηρεάσει η καταγωγή σας; Η Κάρπαθος, το χωριό σας, οι Μενετές, υπάρχουν στην καθημερινότητα σας;

 

«Γεννήθηκα στην Κάρπαθο στις Μενετές και, ακόμη και όταν μετακινηθήκαμε με οικογενειακά στον Πειραιά, σημαδεύαμε στο ημερολόγιο την ημέρα που τέλειωναν τα σχολεία για να ταξιδέψουμε στο νησί. Οι γονείς μου μεγάλωσαν τα αδέλφια μου και εμένα με τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού, μάθαμε να αναμένουμε με προσδοκία τα βαρελότα του Πάσχα και  τα πανηγύρια του Χριστού και του και της Παναγίας και μάθαμε να σκεφτόμαστε πρώτα με μαντινάδες και κατόπιν με πεζό λόγο. Με την πρώτη ευκαιρία ξεκλέβω χρόνο να συναντήσω τους παιδικούς μου φίλους από την Κάρπαθο και να ταξιδέψω στο χωριό και βέβαια το καλοκαίρι θα αναζητήσω καταφύγιο στον δροσερό αέρα που φέρνει στο πατρικό μου η Χώμαλη για να βρω τον εαυτό μου ενόψει του χειμώνα. Η Κάρπαθος δεν φεύγει ποτέ - είναι στο γονιδίωμα μου».

  • Μεταλλάσσεστε σε πολιτικό, εάν αυτός είναι δόκιμος όρος, ή παραμένετε μάχιμος καθηγητής της νομικής;

«Η απόφαση να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όπως για κάθε άνθρωπο που έχει κερδίσει στη ζωή του κάποια κοινωνική αναγνώριση και επαγγελματική καταξίωση. Πρόκειται για επιλογή με μεγάλο τίμημα και δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερες ενοχές που για ένα διάστημα θα αναγκαστώ να αποχωριστώ τους φοιτητές μου που για εμένα είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Σας διαβεβαιώνω, πάντως, ότι αν και αντιλαμβάνομαι την απασχόληση αυτή ως ευθύνη απέναντι στην πατρίδα, η προοπτική μου παραμένει το Πανεπιστήμιο και η προσφορά στις νέες γενιές φοιτητών που κάθε χρόνο με εκπλήσσουν με την ποιότητα και τις γνώσεις και την φαντασία τους. Στο χρόνο που θα βρίσκομαι στην ενεργό πολιτική θα αισθάνομαι κάθε στιγμή ότι λογοδοτώ και απέναντι στους φοιτητές μου.»

  • Θα μπορούσατε να οριοθετήσετε την πολιτική σας τοποθέτηση;

«Ανήκα πάντοτε στον χώρο που χαρακτηρίζουμε κοινωνικό φιλελευθερισμό. Πιστεύω βαθιά στην αξιοκρατία και στις ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους, πιστεύω στο δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζονται ελεύθερα και να πιστεύουν ό,τι τους εκφράζει, πιστεύω  σε ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι σε ένα πελατειακό κράτους όπου οι πολίτες αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως πελάτες του Κράτους. Πάνω από όλα όμως πιστεύω στην αλληλεγγύη των ανθρώπων και στην υποχρέωση όλων απέναντι στην κοινότητα. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε χρέος προσφοράς στην πατρίδα και το πρώτο μέλημά μας θα είναι να υπηρετούμε το εθνικό μας καθήκον με σεβασμό όχι μόνο για τις παρούσες αλλά και για τις μελλοντικές γενιές».

 

  • Με δεδομένη τη συχνότατη επαφή με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μπορούσατε να μας δώσετε την εικόνα που έχετεγια κείνον;

«Εκείνο που αμέσως έλκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η αντίληψη που έχει για τη ζωή και την κοινωνία.  Μολονότι ζυμώθηκε μέσα σε μία βαθιά πολιτική οικογένεια διατήρησε την ευγένεια και την αυθεντικότητά του χωρίς να αλλοτριωθεί από πολιτικές σκοπιμότητες. Όπως συχνά αναφέρω και στον ίδιο και το διασκεδάζει πολύ πρόκειται για έναν κανονικό άνθρωπο με τον οποίο μπορείς να συζητήσεις όπως θα το έκανες με έναν φίλο ή συνάδελφό σου. Είναι άνθρωπος του ορθού λόγου και πιστεύει βαθιά στους θεσμούς που πρέπει να υπηρετούν τους ανθρώπους και την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό έχω μία βαθιά πίστη ότι όταν θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα δεν θα σκεφτεί ούτε το προσωπικό του συμφέρον ούτε την κομματική ευημερία αλλά θα προτάξει το καλό της πατρίδας, ακόμη και αν χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με κατεστημένες αντιλήψεις και μακροχρόνιες αδράνειας του συστήματος. Και βέβαια είναι ο πολιτικός εκείνος ο οποίος έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους που αναδείχθηκαν μέσα από την κοινωνία, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα, να στρατευτούν μαζί του για το καλό της πατρίδας. Μακάρι για το καλό όλων μας να τα καταφέρει».

 

  • Οι εκλογές σύντομα ολοκληρώνονται. Θα είστε στη Βουλή, ο πρώτος Μενετιάτης και ο έκτος Καρπάθιος βουλευτής στην ιστορία του νησιού. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, κάποια από τα όνειρα σας για τη χώρα ή ακόμη και για την Κάρπαθο, που αποτελούν για εσάς άμεση προτεραιότητα;

«Το όνειρο μου για τη χώρα είναι να αποκατασταθούν οι θεσμοί και να επανέλθει η πολιτική και θεσμική κανονικότητα. Δυστυχώς, με την οικονομική κρίση και τον τρόπο διακυβέρνησης των τελευταίων ετών υπήρξε σοβαρή αλλοίωση στη λειτουργία των θεσμών -της Βουλής, της δικαιοσύνης, της διοίκησης- η οποία μαράζωσε την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό οδήγησε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής νέας γενιάς να αναζητήσει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Θα αισθανθώ τιμή και υπερηφάνεια εάν συμβάλλω, από οποιαδήποτε θέση, στην ανάκαμψη των Θεσμών και στον επαναπατρισμό αυτού του σπουδαίου ανθρώπινου κεφαλαίου που διέρρευσε. Για την Κάρπαθο το όνειρό μου είναι να βοηθήσω  στο να γίνει η ζωή των κατοίκων λίγο καλύτερη βελτιώνοντας την παροχή των δημοσίων υπηρεσιών και δίδοντας περισσότερες και καλύτερες επιλογές στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά. Και βέβαια φιλοδοξώ να είμαι  μία διαρκής κινούμενη διαφήμιση για τον τόπο μου, για τις ομορφιές του και για τους ανθρώπους του. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή να εκπροσωπήσω την Ελλάδα και την Κάρπαθο στην Βουλή των Ελλήνων και ευελπιστώ οι αποφάσεις στις οποίες θα συμμετέχω να είναι οι καλύτερες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να αλλάξω και αυτό θα έχετε την ευκαιρία να το διαπιστώνετε όταν θα με βλέπετε στα καφενεία των Μενετών και στις παραλίες της Αμοοπής και του Αφιάρτη».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...