Γιάννης Κανάκης (υπ. Χανιώτη), ένας αληθινός μαχητής της ζωής - Του Μανώλη Δημελλά

Αυτός ο βομβαρδισμός υποψηφίων, τελικά φέρνει αντίθετα αποτελέσματα σε εκείνους που δεν κλείνουν τα μάτια στις ανοιχτές πληγές του τόπου. Και από προβληματισμό, προκαλεί σύγχυση και πολλές φορές κούραση.

Έτσι πριν φτάσουμε στο Κυριακάτικο τέρμα, στη κάλπη, πολλοί από όλους εμάς γυρνούν τη πλάτη, αμφισβητούν τις αγνές προθέσεις των υποψηφίων και στέκονται αδιάφορα, σε μια διαδικασία που τελικά θα παραδώσει για πέντε χρόνια, τα κλειδιά σε ώριμους και ανώριμους, για να διαχειριστούν μικρά και μεγάλα θέματα του τόπου μας. Ωστόσο αξίζει να σταθούμε στην άποψη ενός μαχητή της ζωής, που κατεβαίνει στις εκλογές με το Χανιώτη και έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στην αντίπαλη παράταξη.

Ο Αρκασιώτης Γιάννης Κανάκης, χτυπημένος από πολυομυελίτιδα, παλεύει από 10 μηνών με τα προβλήματα του κορμιού του, ωστόσο είναι περισσότερο ενεργός από πολλούς, που επιμένουν να στέκονται στείροι κριτές και άνευροι θεατές, και έχει  μεστή και στέρεα άποψη για τα κοινά του τόπου.

Μάλιστα ξεπερνά πολλούς φερέλπιδες υποψηφίους, που η πορεία τους δεν ήταν τόσο φωτεινή, όσο η προεκλογική εκστρατεία και τα γυαλιστερά τους φυλλάδια.

Αξίζει να σταθούμε στην άποψη του μαχητή Κανάκη, ακόμη κι αν διαφωνούμε, ακόμη και αν κάποιος ξεκαθαρίζει την a priori,  πολιτική αντίθεση του με τη στάση του, οφείλει να τον ακούσει.

Ο Γιάννης έχει τον τρόπο να δημιουργήσει γόνιμους προβληματισμούς και να προάγει το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού μας. Ο Κανάκης δεν ήταν συναγωνιστής του Χανιώτη στο ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο, δηλώνει ώριμος ψηφοφόρος της Νεοδημοκρατικής παράταξης. Και ξεκαθαρίζει ότι παλαιότερα στήριζε τη φιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, όχι με προσωπικά συμφέροντα, ούτε σερνόταν πίσω από τους βουλευτές της παράταξης και δεν περίμενε προσωπικές ανταποδοτικές χάρες. Όπως επαναλαμβάνει: "Αρκετοί είναι οι πωρωμένοι, που δεν ξέρουν γιατί ψηφίζουν τα κόμματα τις εξουσίας, είναι οι βουλευτές, ο Τέλης, ο Νίκος, η Μίκα, ο Δημήτρης... που τους χαϊδεύουν, τους τάζουν κάτι τις, και έτσι ντύνονται στα μπλέ ή τα πράσινα".

Στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Ηλίας Λάμπρος κάλεσε τον Γ. Κανάκη, και του ζήτησε τη στήριξη του.

Για να σταθεί ο Κανάκης και να κάνει αγώνα για τον κ. Λάμπρο, του ζήτησε να βγεί στο δρόμο, να γυρίσει όλα τα χωριά, να ακούσει, να αφουγκραστεί τα προβλήματα των συμπατριωτών μας, και όπου μπορεί, να βάλει πλάτη μέσα στο Δήμο, και να βοηθήσει.

Μάλιστα έκανε και πετυχημένη πολιτική πρόβλεψη, που τότε παρουσίαζε τον Χανιώτη πιθανότερο νικητή των εκλογών του 2010, και επέμεινε, ότι ο Λάμπρος έπρεπε να παλέψει πολύ σκληρά σε εκείνη τη μάχη.

Το ραντεβού τους έγινε 15 μήνες πριν τις εκλογές, τον Ιούλιο του 2009, όμως ο σημερινός υπ. Δήμαρχος, του απάντησε ότι "δεν μπορεί να αφήσει την επιχείρηση του, να βγεί στο δρόμο, να ακούει τον κάθε έναν, και να κάνει έναν τέτοιο αγώνα".

Έτσι ο Γ. Κανάκης, αν και απογοητευμένος, αφού θεωρούσε ότι εκείνο το παιγνίδι ήταν πέρα για πέρα χαμένο,  περιορίστηκε στη δυναμική στήριξη του Λάμπρου, μόνο για το τοπικό διαμέρισμα της Αρκάσας, που άλλωστε δείχνει ότι τον πονά περισσότερο από κάθε άλλο, και τότε ψήφισε τον Ηλία Λάμπρο.

Σήμερα διαφώνησε κάθετα, με τον σημερινό συνδυασμό του κ. Λάμπρου, θεωρεί ότι όλο αυτό το συνοθύλευμα ανθρώπων, που μπήκε στον συνδυασμό, γίνεται μόνο για ψηφοθηρικούς σκοπούς, και τελικά δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Κάρπαθο. Μάλιστα έφερε παράδειγμα συγκεκριμένο υπ. σύμβουλο, που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, πηδά σα κατσίκι από παράταξη σε παράταξη, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια που εκλέγεται, η αποτελεσματικότητα του είναι χαμηλή.

Όσο για το Χανιώτη, θεωρεί ότι "ενώ θα ήταν το φαβορί αφού και σήμερα έχει όλα τα στοιχεία για να διοικήσει, δεν κατάφερε να συγκροτήσει τέτοια ομάδα, που αυτά τα 3μιση χρόνια, να αντιμετωπίσει τα μικρά πράγματα, και δεν διαχειρίστηκε σωστά το Δημοτικό συμβούλιο".

"Δεν βοηθήθηκε από τους ανθρώπους του, φυσικά εκείνος τους επέλεξε, γαι να αντιμετωπίσουν τα ανοιχτά προβλήματα των δημοτών σε κάθε ξεχωριστό χωριό. Δεν είχε απαίτησει να το κάνει προσωπικά ο Χανιώτης, ωστόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι, αντί να παρακολουθούν και να στέκονται με αληθινές δράσεις, στα διάφορα θέματα, έμοιαζαν με μαριονέτες, που τις περισσότερες φορές δεν συμμετείχαν ούτε στο Δημοτικό συμβούλιο"!

Ωστόσο δεν φορτώνει όλη την ευθύνη στον Χανιώτη, εδώ βάζει μια παράμετρο που συμφωνούμε ή διαφωνούμε, αποτελεί την "άγρια πραγματικότητα της Καρπάθου".

"Η μεγάλη γάγραινα του τόπου, είναι η οικογενειοκρατία και η ψηφοθηρία των υποψηφίων συμβούλων. Τα ικανά πρόσωπα, που όμως δεν έχουν μεγάλες φαμίλιες και κάποια δεξαμενή δεσμευμένων ψήφων είναι  καταδικασμένα"!

Η άποψη του Γιάννη Κανάκη, προκαλεί, είναι ρηξηκέλευθη, θέλει μπόλικο θάρρος για να πεις τα προβλήματα με όνομα τους. Μιλά για το κατεστημένο της "άγρας ψήφων", που κρατά χαμηλά τις προσδοκίες της Καρπάθου, δεν επιτρέπει τα μεγάλα πετάγματα, αφού άνθρωποι χωρίς γνώσεις και ικανότητες, μπαίνουν μπροστά και διεκδικούν σταυρό, θρόνους και καρέκλες.

Όσο για τη παράταξη του Λάμπρου, αναρωτιέται:   

"γιατί δεν έμπαινε μπροστά κάποιος άφθαρτος, κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσαμε επιτέλους να εμπιστευτούμε;

όλοι αυτοί λοιπόν, που μαζεύτηκαν για να ρίξουν το Χανιώτη, μήπως επαναλάβουν ότι έκανε στο παρελθόν εκείνη η γνωστή ομάδα, που φαγώθηκε να ρίξει τον Φελουζή;

Μα εκείνοι ήταν, που τελικά κατάφεραν ένα μεγάλο, ένα τεράστιο τίποτα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι αυτοί, θα  καπελώσουν τον Λάμπρο".

Η κουβέντα με τον Γ. Κανάκη κράτησε ώρα, όσο κι αν ξεφεύγαμε από τα πολιτικά, ξαναπέφταμε μέσα σε αυτά. Και εκείνος έδειχνε πάντα το νησί, μιλούσε για την Αρκάσα και τη Κάρπαθο: "για δες όλους αυτούς, που δηλώνουν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί, δημοκράτες, όμως κανόνιζαν να φύγει το παιδί τους στην Αμερική, και όταν γυρίσει να πάρει τη πιο προικισμένη νύφη. Σήμερα το διακύβευμα είναι να επενδύσουμε σε ώριμους και συνειδητοποιημένους αντιπροσώπους μέσα στο Δήμο του νησιού. Η πολιτική θέση, ξεκινά από μέσα μας, ξεκινά από την άποψη μας στα μικρά και δεν είναι τα μεγάλα λόγια που ξεχνιούνται την επόμενη στιγμούλα. Όσο για κομματικές ταυτότητες οι περισσότεροι δεν είχαν ιδεολογία, ξεκινούσαν από μικροβολέματα και προσωπικές τακτοποιήσεις".

 Ας ακούσουμε την άποψη του Γιάννη Κανάκη που ετούτες τις μέρες δέχεται, όπως υποστηρίζει, μια ισχυρότατη και σκληρή επίθεση,  "μα έχουν επαναστατήσει όλοι οι δεξιοί" , έτσι περιγράφει τους Καρπάθιους που δεν θέλουν να πιστέψουν ότι αποφάσισε να σταθεί δίπλα στον Χανιώτη.

1. Τι σημαίνει "άγονη γραμμή" για εσάς;

Απαντ: Πολλές φορές ακούμε αυτόν τον όρο και αμέσως ο νους μας πάει σε πλοία, σε επιδοτήσεις, όμως έχουμε σκεφτεί πώς η άγονη γραμμή μπορεί να γίνει γόνιμη και επομένως αποδοτική; ήδη τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία πρόοδος στο νησί μας στην Κάρπαθο. Υπολείπονται όμως πάρα πολλά ακόμα για να εκλείψει ο όρος άγονη γραμμή. Έργα υποδομής όπως Νοσοκομείο πλήρους λειτουργίας, γηροκομείο, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πρωτεύουσα, δημοτικά διαμερίσματα και τουριστικά θέρετρα καθώς και μεγαλύτερη βαρύτητα στην τουριστική ανάπτυξη, με συνεργασία των αρχών του Δήμου, τοπικών συλλόγων και επιχειρηματιών του νησιού. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μαζικη επιστροφή των ξενητεμένων κατοίκων, έστω κατά τους θερινούς μήνες και αύξηση της τουριστικης κίνησης.                                                                                      2. Έχετε ασχοληθεί ξανά με τα κοινά; Είστε μέλος κάποιου κόμματος;

Απαντ: Η ενασχόλησή μου  με τα κοινά άρχισε από τα φοιτητικά μου χρόνια. Έδενε βλέπεις με το αντικείμενο των σπουδών μου: πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Μ΄άρεσε να αναλύω πολιτικές και οικονομικες καραστάσεις. Δεν υπήρξα ποτέ ενεργό μέλος κάποιου πολιτικού κόματος, χωρίς όμως να κρύβω τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Με τα κοινά στην Κάρπαθο άρχισα να ασχολούμαι από το 1998 με τον πρώτο καποδιστριακό δήμο στο πλάι του υποψήφιου δημάρχου αείμνηστου Κωνσταντίνου Φελουζή, από τον οποίο διδάχτηκα τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του μέσου Καρπάθιου ψηφοφόρου. Πεποίθησή μου είναι να επιλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση άτομα με ικανότητες, ανεξάρτητα απο τις πολιτικές και κοματικές τους επιλογές, ενώ τα πολιτικά κόματα πρέπει να απέχουν από τις τοπικές εκλογές, ιδίως των μικρών Δήμων.

3. Αυτά τα 3μιση χρόνια Χανιώτη, τι έχει και τι δεν έχει γίνει;

Απαντ: Τα  τελευταία 3-3,5 χρόνια, είναι σ΄όλους μας γνωστή η τεράστια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που περνάει η χώρα μας. Έχουν γίνει τεράστιες περικοπές στα εισοδήματα όλων σχεδόν των Ελλήνων. Από τις περικοπές αυτές δεν γλύτωσαν ούτε η υγεία, η παιδεία και πόσο μάλλον οι Δήμοι οι οποίοι υπέστησαν περικοπές τόσο σε πόρους όσο και σε προσωπικό. Ακόμα ο έλεγχος στις δαπάνες έγινε πολύ αυστηρός, σχεδόν ασφυκτικός, ο δανεισμός απαγορευτικός και ο υπάρχων έπρεπε να γίνει βιώσιμος. Εκτός απ΄αυτά, αναβαθμίστηκε ο Δήμος από Καποδιστριακός σε Καλλικρατικός με περισσότερες υποχρεώσεις. Εκτιμώντας όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες, πιστεύω ότι η θητεία του κ. Χανιώτη κρίνεται θετική. Δεν έγιναν τα ωραία έργα βιτρίνας, αλλά ουσιαστικό έργο.

Τα οικονομικά του Δήμου μπήκαν σε μια σειρά, τα μεγάλα έργα ξεμπλόκαραν και άλλα έχουν δημοπρατηθεί, άλλα είναι έτοιμα για δημοπράτηση και πολλά ακόμα απαιτουνται να γίνουν, ιδιαίτερα στα Δημοτικα διαμερίσματα, τα οποία πρέπει να γίνουν και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν στην επόμενη πενταετία.

4. Η αντιπολίτευση δεν έχει ευθύνες; αυτά τα χρόνια, θεωρείται ότι η συμμετοχή της ήταν ικανοποιητική και είχε επάρκεια;

Απαντ: Αν και κατοικώ στον Πειραιά δεν παρέλειπα να παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του Δήμου μέσω ιντερνετ,υπήρχε πολυφωνία στην αντιπολίτευση, πράγμα θετικό για υην λήψη σωστής απόφασης. Θέλω να επισημάνω την ολιγωρία της αξιωματικης αντιπολίτευσης στα Διαμερίσματα τα οποία έχει εκλέξει πρόεδρο. Ακόμα να επισημάνω την αποστασιοποίηση κάποιων δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης εν μέσω της θητείας τους. Θα θεωρούσα πιο σωστή την παραίτηση, ενημερώνοντας τον Καρπαθιακό λαό για τους λόγους της αποχώρησης.

5. Δώστε μας παραδείγματα για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων του νησιού. ΚΥΚ, συγκοινωνίες, τουρισμός, πρόσφατη διαβούλευση για τον αιγιαλό, μεγάλα και μικρά έργα. Τελικά τι σημαίνει για εσάς ο "Καλλικράτης";

Απαντ: Πιστεύω, για  να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο των Καλλικρατικών δήμων και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πρέπει να γίνουν βαθιές τομές από την κεντρική εξουσία. Με την υπάρχουσα δομή είναι αδύνατον να λειτουργήσει. Πλήρης μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση, πρόσληψη αναγκαίου και έμπειρου προσωπικού. Ο εκάστοτε Δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σς συνεχή επαφή με τους αρμόδιους τόσο της περιφέρειας όσο και των υπουργείων για την προώθηση και επίλυση θεμάτων που αφορούν μεγάλα έργα, τον τουρισμό, τις συγκοινωνίες, την στελέχωση του νοσοκομείου. Οι προτεραιότητες  πρέπει να είναι δίκαιες τόσο στην πρωτεύοθσα όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα. Οι δημοτικοι σύμβουλοι πρέπει να αξιοποιούνται με την ανάθεση παρακολούθησης εκτέλεσης εργασιών.

6. Γιατί επιλέγεται τον συνδυασμό του Χανιώτη; Έχετε δεσμευθεί σε κάποια κοινή διακήρυξη;

Απαντ: Είναι γνωστό ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές δεν στήριξα την παράταξη του κ. Χανιώτη. Όμως έχω μάθει να κυκλοφορώ χωρίς παρωπίδες και να διακρίνω τους ανθρώπους που έχουν μεράκι να προσφέρουν στον τόπο τους. Ο κ. Χανιώτης έτρεξε, χτύπησε πόρτες, προχωρησε παγωμένα έργα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες έκανε έργο στο νησί χωρίς βέβαια ν΄αποφύγει λάθη και παραλείψεις, ουδείς τέλειος.

Όσο για δεσμεύσεις και διακυρήξεις δεν υπάρχουν` και να ήθελα να το κάνω είναι αντίθετο με τα πιστεύω μου. Είμαι όμως δεσμευμένος με την επίλυση των προβλημάτων του χωριού μου, για τα οποία θα επιδιώξω λύση.

7. Τελικά γιατί να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο του Χανιώτη; ειδικότερα γιατί να σταυρώσουν εσάς;

Απαντ: Το ψηφοδέλτιο του κ. Χανιώτη ξεκινάει με έναν ικανό και άξιο υποψήφιο Δήμαρχο, με τεράστια και πολυετή πείρα στην αυτοδιοίκηση, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι άνθρωποι απλοί, επιχειρηματίες, επαγγελματίες,εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι του μόχθου γεμάτοι μεράκι, υπόσχονται να βοηθήσουν το νησί που ζουν και μεγαλουργουν. Οι Καρπάθιοι είναι έξυπνοι άνθρωποι, μπορούν να ξεχωρίσουν τους άξιους που μπορούν να τους εκπροσωπήσουν στον Δήμο. Όσο για μένα δεν έχω κάτι το ιδιαίτερο για να ζητήσω σταυρό. Είμαι και εγώ ένας απ΄αυτούς γεμάτος μεράκι.

8. Που βλέπεται τον εαυτό σας μετά της εκλογές;

Απαντ: Η ζωή είναι μια διαρκής πάλη ενάντι στα προβλήματα, είτε προσωπικά, είτε οικογενειακά, είτε της καθημερινότητας. Πέρα απ΄τα δύο πρώτα,θα αφοσιωθώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό μου είτε με παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, είτε με ατομικές και μαζικές παραστάσεις κατόπιν λα"ικών συνελεύσεων, όπως και θα επαινώ κάθε θετικό επίτευγμα του Δήμου σε μεγάλο ή μικρό έργο.

Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...