Βουλευτές Ν.Δ. προς Γ. Στουρνάρα: Διατηρήστε το "χαράτσι" και το 2014

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πρόταση-βόμβα για τη διατήρηση του χαρατσιού και το 2014 υπέβαλε στον υπουργό Οικονομικών, σημαντικός αριθμός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από την περιφέρεια που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση.

Οι βουλευτές, αφού απαρίθμησαν στο οικονομικό επιτελείο όλες τις αδικίες και την εξωπραγματικής, κατ ’αυτούς φορολόγηση της αγροτικής περιουσίας με τον νέο ενιαίο φόρο, ζήτησαν να μην θεσπιστεί ο νέος φόρος για ένα έτος και στη θέση του να παραμείνει το «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) και για το 2014, με παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης για την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω του ΦΑΠ.

Ο υπουργός από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, τους απάντησε ότι το χαράτσι έχει κριθεί αντισυνταγματικό και ότι η διατήρησή του θα δημιουργήσει νομικό πρόβλημα. Σε δηλώσεις τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών, βουλευτές της Ν.Δ. από την περιφέρεια είπαν ότι περιμένουν ουσιαστικές βελτιώσεις στον νόμο εφόσον δεν περάσει η πρότασή τους για διατήρηση του χαρατσιού για ένα ακόμη έτος. Μάλιστα, βουλευτές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν και άρθρα του νομοσχεδίου σε περίπτωση που δεν γίνουν βελτιώσεις.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

"΄Θα δω με δημιουργικό τρόπο τις προτάσεις σας αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες΄. Αυτή τη φράση είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους περίπου 80 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για ενημέρωσή τους σχετικά με το νέο φόρο ακινήτων.

Η συνάντηση έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες σε καλό κλίμα και «δεν υπήρχε κλίμα αμφισβήτησης του υπουργού». Στη συνάντηση το βασικό ρόλο για την ενημέρωση των βουλευτών αναφορικά με το νέο φόρο ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών και συντάκτης του νομοσχεδίου, κ. Νίκος Καραβίτης.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στους βουλευτές ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο νομοσχέδιο που επιφέρει μείωση των εσόδων θα πρέπει να αντισταθμιστεί με άλλο μέτρο αντικατάστασης των εσόδων που χάνονται.

Επίσης είπε ότι το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή και ότι μέχρι τότε θα περιμένει εγγράφως τις προτάσεις τους.

Οι βουλευτές από την πλευρά τους έθεσαν στον υπουργό μια σειρά από ζητήματα-προτάσεις:

-Από βουλευτές της περιφέρειας προτάθηκε να αυξηθεί η φορολόγηση για τους κατέχοντες μεγάλη αγροτική γη προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα για ελαφρύνσεις σε αγρότες με μικρό κλήρο.

-Τέθηκε ζήτημα αύξησης του εισοδηματικού ορίου για την έκπτωση του φόρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει εισοδηματικό όριο 7.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί.

-Βουλευτές των αστικών κέντρων έκαναν λόγο για υπερφορολόγηση της αστικής περιουσίας με την κ. Φ. Πιπιλή να θέτει θέμα για τις εξωπραγματικές, όπως τις χαρακτήρισε, αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό. Η κ. Η Ντ. Μπακογιάννη έθεσε το θέμα της πολύ μεγάλης διαφοράς μεταξύ πραγματικών και αντικειμενικών τιμών, αναφέροντας μάλιστα και μία αγγελία για ακίνητο που ανέγνωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα".


Πηγή:www.capital.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...