Αρκάσα Καρπάθου, ένας γατούλης πονά και υποφέρει, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Να αγαπάς και να δείχνεις τις αδυναμίες σου ή μήπως να βγάζεις νύχια και με το παραμικρό να δαγκώνεις;

Εκεί που άλλοι ελπίζουν για την καλοτυχία και την ευδαιμονία της καινούριας χρονιάς έρχεται ένας όμορφος γάτος, όμως χτυπημένος από ανθρώπινα χέρια και σε κάνει να ντρέπεσαι και ταυτόχρονα να σιχαίνεσαι το θλιβερό είδος σου.

Πρόκειται για το γατούλη της Γιώτας Λοϊζου και του Μιχάλη Διακομιχάλη, που εξακολουθεί να είναι άκακος και να αγαπά όλο τον κόσμο. 

Αυτός λοιπόν, μετά τη βία που εισέπραξε από το άγνωστο κολοβό δίποδο, στο χωριό Αρκάσα της Καρπάθου, είναι ο ιδανικότερος για να μας κάνει μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς.

Μια ανάσα πριν τη νέα δεκαετία κι ο γάτος έπαιζε ξέγνοιαστος κι αμέριμνος κοντά στην παραλία του χωριού του, οι δικοί του επισκεύαζαν τα διαμερίσματα τους, λίγο αργότερα τον έψαξαν και τον βρήκαν να οδύρεται μέσα στη βροχή, ενώ τα πίσω του πόδια είχαν παραλύσει. Από εκείνη τη στιγμή ο γάτος πονά και δεν μπορεί να περπατήσει, ενώ οι δικοί του υποφέρουν κι αναρωτιούνται, άραγε αυτό να είναι το «δώρο» του Αη Βασίλη για τη νέα χρονιά;  

«Μας έκανε και τον αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή» μας λέει ο Μιχάλης, που μαζί με τη Γιώτα τον πήραν από τον δρόμο όταν ακόμη ήταν μικρούλης, γιατί φοβήθηκαν ότι αυτό το γλυκό πλασματάκι θα μπορούσε να τον χτυπήσει ένα αυτοκίνητο.

Πρόκειται για ένα γατάκι θαρραλέο και πολύ φιλικό με όλους τους ανθρώπους, ακόμη και με αυτούς που δε γνωρίζει κι αυτό ήταν το  λάθος του.

Ο λόγος που επιθυμούν την δημοσίευση είναι γιατί ο πόνος που νιώθουν, η εικόνα του δικού τους πλάσματος να σέρνεται τους έσπασε την καρδιά. 

«Ποιος άνθρωπος με ψυχή το κάνει αυτό; Ποσό κτήνος μπορεί να είναι κάποιος για να φερθεί έτσι; 

Χτυπάς ένα ζωάκι, γνωρίζεις ακόμη και τον ιδιοκτήτη του και το παράτας μέσα στο κρύο να πεθάνει αβοήθητο; 

Με αυτή τη νοοτροπία θέλουμε και επισκέπτες; Να έρθουν και τι ακριβώς να δουν στο νησί μας;

Άραγε αν ήταν άνθρωπος, αν ήταν ένα παιδάκι και το βλέπαμε  έτσι χτυπημένο, πως θα του απαλύναμε τον πόνο του;» 

Να σημειώσουμε ότι γάτος αυτός δεν έκοβε βόλτες στο δρόμο, βρισκόταν μέσα στον κήπο της οικογένειας του. 

Μα η ιστορία έχει και συνέχεια, το ζευγάρι  έτρεξε στα Πηγάδια και προσπάθησε να βρει κτηνίατρο όμως και τα δυο κτηνιατρεία ήταν κλειστά και οι γιατροί απουσιάζουν από το νησί! Άραγε στις αργίες και για τα έκτακτα περιστατικά δε θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα;

Όσα κι αν γραφτούν για τις κακοποιήσεις των τετράποδων δεν γίνεται να αλλάξουν οι άθλιες συμπεριφορές των ανθρώπων. Έτσι, κάπως μοιραία, τους ξεχωρίζουμε σε εκείνους που σέβονται και εκτιμούν κάθε διαφορετικό πλάσμα και σε εκείνους που θαρρούν πως γεννήθηκαν μικροί Θεοί ετούτου του πλανητικού συστήματος.   

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...