Από την Πάτμο ξεκίνησε η 3η Διεπιστημονική Διημερίδα «Τουρισμός, Πολιτική και ΜΜΕ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-5.7.2016 -Από την Πάτμο ξεκίνησε η 3η Διεπιστημονική Διημερίδα «Τουρισμός, Πολιτική και ΜΜΕ» -Με αφορμή την τρίτη Διεθνή Διεπιστημονική Διημερίδα με θέμα «Τουρισμός, Πολιτική και ΜΜΕ» που θα διεξαχθεί στη Ρόδο και στην Κω στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2016 (συνδιοργάνωση ΑΠΘ και Εθνικού-Καποδιστριακού Αθηνών με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), παραχωρήθηκε στις 29 Ιουνίου από τα μέλη της οργανωτικής-επιστημονικής επιτροπής συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ του νησιού της Ρόδου.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγήτρια Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Τέσσα Δουλκέρη, η Κοσμήτορας και καθηγήτρια της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Ευγενία Πετρίδου, η Πρόεδρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστήμιου κ. Μαριάννα Ψύλλα, η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, κ. Στέλλα Κωστοπούλου και ο Αναπληρωτής καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ. Στέφανος Καραγιάννης, με το συντονισμό του δημοσιογράφου Δημήτρη Γκαρτζώνη, αναφέρθηκαν στην ανάγκη για μία διεπιστημονική προσέγγιση του τομέα του Τουρισμού.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η δημιουργική οικονομία που πρέπει να αναπτυχθεί στα μικρά νησιά, η συνεργασία των τοπικών Αρχών, των επιχειρήσεων του Τουρισμού, των πανεπιστημίων και της τοπικής κοινωνίας καθώς και η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων και αξιοποίησης ευκαιριών στον τομέα του τουρισμού. Σημειώθηκαν παράλληλα η πολυεπίπεδη διάσταση της έννοιας της Πολιτικής και οι επιρροές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αναπτύχθηκαν ακόμη οι στόχοι της φετινής διεπιστημονικής διημερίδας, ο ρόλος της Πολιτικής στον Τουρισμό, όπως, οι συνέπειες του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στην τουριστική δραστηριότητα αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Τέλος έγινε η διασύνδεση της τρίτης διημερίδας με τις δύο προηγούμενες που διεξήχθησαν με επιτυχία το 2014 και 2015 στη Ρόδο και είχαν ως κεντρικό άξονα τον Πολιτισμό, την Παιδεία και τον Τουρισμό.

Μετά τη Ρόδο, στις 30 Ιουνίου 2016 τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής μετέβησαν στην Πάτμο, όπου πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνεδρία (προσυνέδριο) κατά την οποία καταγράφηκαν τα προβλήματα του νησιού, τα αιτήματα και οι προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη, όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και φορέων.

Οι προσκεκλημένοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία αυτή και υποδέχθηκαν εγκάρδια τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η επιμόρφωση των στελεχών του Τουρισμού και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Στην Πάτμο, την εκδήλωση συντόνισε και οργάνωσε η δημοσιογράφος Σμαράγδα Μουλιάτη και παραβρέθηκαν ο Ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου Βαρθολομαίος, ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Στόικος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σκεμπές Ιωάννης, η πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Ελένη Μαυρόγαλου, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Νομική Μαύρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Δημήτρης Γρύλλης, η επίτιμη πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κα Άννα Ρωμαίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών & Εκμισθωτών Τουριστικών Δωματίων Πάτμου κα. Πέντε Γιακουμίνα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιτηδευματιών κ. Γιώργος Καμίτσης, η πρόεδρος του γυναικείου Τουριστικού και Βιοτεχνικού Συνεταιρισμού κα. Βλαχοπούλου Μαρία και ο πρόεδρος του σωματείου λεμβούχων Πάτμου κ. Νίκος Μελιανός.

Ο κ. Στόικος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσπάθειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής, ενώ τόνισε ότι το νησί έχει ανάγκη από περισσότερες υποδομές που θα βελτιώσουν τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όσο και στην εύκολη πρόσβαση του νησιού. Παράλληλα ανέφερε ότι ενώ γίνονται προσπάθειες ώστε να «επενδύσει» το νησί στην αειφορία και στη βιωσιμότητα, είναι αδύνατο ελλείψει πόρων και χρηματοδότησης να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Τέλος είπε ότι η Πάτμος έχει μεγάλη λαογραφική παράδοση και πολιτιστική παρουσία, η οποία θα πρέπει να αναδειχθεί μαζί με τον θρησκευτικό χαρακτήρα του νησιού.

Την ανάγκη του να ξεκινήσει μία συστηματική και στοχευμένη προσπάθεια για την ανάδειξη του θρησκευτικού χαρακτήρα του νησιού επεσήμανε ο Ιερομόναχος Βαρθολομαίος. Πρότεινε δε να φιλοξενούνται στην Ιερά Μονή φοιτητές οι οποίοι θα εκπονούν διπλωματικές εργασίες σε θέματα σχετικού ενδιαφέροντος. Η κ. Μαυρόγαλου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι κραδασμοί που δημιουργούνται από την αρνητική δημοσιότητα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι λόγω του προσφυγικού ζητήματος που αντιμετώπισε πέρυσι η Κως, μειώθηκαν οι αφίξεις στο νησί του Ιπποκράτη, γεγονός που είχε σαν συνέπεια να μειωθούν οι ημερήσιες εκδρομές προς Πάτμο.

Εκφράστηκε τέλος από όλους τους προσκεκλημένους η ανάγκη για ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης-μάρκετινγκ, για να υπάρξουν και άλλες μορφές επιχειρηματικότητας εκτός από την εποχιακή τουριστική δραστηριότητα με την κ. Ρωμαίου να επισημαίνει ότι στα μικρά νησιά ο Τουρισμός στηρίζεται κυρίως στη εργατικότητα και αγάπη για τον τόπο των ίδιων των επιχειρηματιών.

*Με φωτογραφίες από Σμαράγδα Μουλιάτη/Patmostimes.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...