Ανοικτή γραμμή Αθήνας - Βρυξελλών για λύση στο «παρά 5»

Αισιοδοξεί ο έλληνας υπουργός οικονομικών για σύγκλιση του Eurogroup την Παρασκευή. Μικρό περιθώριο ελιγμών βλέπει ο Σόιμπλε. Οι κόκκινες γραμμές του Γιούνκερ.
Την πέμπτη πρόκειται να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση την αίτησή της για παράταση της δανειακής συμφωνίας με μικρές τις πιθανότητες να γίνει αποδεκτή, παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο έλληνας υπουργός οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης.
Βαρουφάκης: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μετά την προεδρική εκλογή ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε καλό δρόμο, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και καλή σχέση η οποία σμιλεύεται ώρα με την ώρα, email με email». Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική πρόταση θα αναλυθεί από το Euroworking group της Πέμπτης και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.
Αναζητούν «κοινή γλώσσα»

Η Γερμανία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ακόμη και η Κομισιόν θεωρούν ότι η παράταση χωρίς συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πληροφορίες που διοχετεύονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται μια συμβιβαστική διατύπωση που θα μπορούσε ενδεχομένως να άρει τη διαφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο. Η φράση κλειδί ίσως είναι Master Financial Assistance Facility Agreement ( Κύρια Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης) αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο.
Σκληρή γραμμή από Βερολίνο

Δημοσίως πάντως, Βερολίνο και Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι η παράταση που ζητά η Αθήνα θα πρέπει να αφορά στην δανειακή σύμβαση και στο μνημόνιο που την συνοδεύει χωρίς καμία αλλαγή. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών στην διαπραγμάτευση. Ο γερμανός υπουργός οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλωσόρισε την απόφαση της Αθήνας σχολιάζοντας: «Είναι καλό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προφανώς αποφάσισε χθες το βράδυ να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα της Ελλάδας και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος. Ανακοίνωσαν προς την Ε.Ε. ότι επιθυμούν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος»  
Πιέσεις από Γιούνκερ και ΗΠΑ

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschafts Woche, ότι συνεργάζεται με τον Γερούν Ντάσισελμπλουμ για μια συμφωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα αφορά στο υπάρχον πρόγραμμα. «Είναι περιττό να πω ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των Ευρωπαίων και των διεθνών εταίρων της. Αυτή πρέπει να είναι η βάση για την νέα συμφωνία» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Πιέσεις από Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρότρυναν την Ελλάδα να επιτύχει μια συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία εξεύρεσης μιας συμφωνίας θα οδηγήσει άμεσα σε δοκιμασία.

the toc.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...