Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο σήριαλ του Κ.Υ. Καρπάθου - Του Μανώλη Δημελλά

 Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο σήριαλ του Κ.Υ. Καρπάθου

 Λόγια-μαχαίρια, ακόμη και παραιτήσεις, πέφτουν πάνω στα εξεταστήρια του. Το Κ.Υ. Καρπάθου το έχουμε ζήσει σχεδόν από όλες τις πλευρές του. Κυρίως μιλάμε για τις πάγιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Χωρίς να ξεχνάμε και τα κενά στους οδηγούς ή ακόμα και τα θέματα υλικοτεχνικής υποδομής.  

Η άμμεση εξάρτηση του από το Νοσοκομείο της Ρόδου, κάνει την υπόθεση πολλές στιγμές να μοιάζει έτοιμη να εκραγεί, να προκαλεί ποτάμια αγανάκτησης, δίκαια ή άδικα, δεν έχει καμμιά σημασία.

Γιατροί σαν πυρσβέστες ή άλλες στιγμές αποκαμωμένοι, ανήμποροι να σταθούν, δίνουν στίβα μπιλιετάκια για τα επείγοντα σε Ρόδο, Κρήτη και Αθήνα.

Ένα ιατρικό θέμα δεν είναι για μικροπολιτική, ούτε γίνεται ευκαιριακή κουβέντα για να σέρνουν ψήφους και υπηκόους στο κατόπι.

Το σήριαλ που εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες είναι εσωτερικό. Όπως φαίνεται η τριμελής επιτροπή του Κ.Υ. "δεν τα βρίσκει", δεν καταφέρνει τουλάχιστον να έχει κοινή γραμμή, στα ατέλειωτα και διαρκή, πάγια προβλήματα, πάντα με γνώμονα όλους εμάς, τους πολίτες, τους εν δυνάμει περαστικούς ασθενείς ή συνοδούς.

Το ποτήρι όμως ξεχύλισε.

Δύο βασικά στελέχη, έμπειροι γιατροί, φαίνεται να κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής.

Αιτία η σχεδόν μόνιμη διαφωνία, που φτάνει τα όρια της ρήξης, με τον εκεί διευθυντή.

Οι ψίθυροι του καλοκαιριού, γίναν φωνές, που όμως δεν φαίνεται να έφτασαν πουθενά, αφού δεν ακούγονται.

Οι εφημερίες, το πρόγραμμα, ακόμη και η βαθμολόγηση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η ανάρμοστη, ακραία συμπεριφορά, αυτά είναι τα κοινά τους μυστικά.

Όλοι τα ξέρουν όλα, όλοι γνωρίζουν για τη ρήξη, αλλα και τις διαφωνίες, μέσα στα συμβούλια της επιτροπής.

Μέχρι τώρα οι κλειστές πόρτες σφράγιζαν και τα στόματα. Όμως οι πιθανές παραιτήσεις που φαίνεται να κρατά στο συρτάρι ο πρόεδρος, δυσκολεύουν το μέλλον όλων των εμπλεκομένων.

Αναζητήσαμε τον πιο αρμόδιο, για να δώσει λύση και να απαντήσει στα επίμονα ερωτηματικά των Καρπαθίων, που θέλουν να γνωρίζουν τα προβλήματα, έστω κι αν οι λύσεις έχουν πάρει το καράβι της άγονης και αρμενίζουν μακριά.

Το Κ.Υ. Καρπάθου ανήκει διοικητικά στο νοσοκομείο Ρόδου και αυτό με την σειρά του στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη για το 11% του πληθυσμού της χώρας και περιλαμβάνει το 15,3% των νοσοκομείων, το 12,7%των Κέντρων Υγείας και το 9,55% των Περιφερειακών Ιατρείων της ελληνικής επικράτειας.

Καταλήξαμε σε έναν δικό μας άνθρωπο, τον κ. Λάμπη Πλάτση, που είναι ο αντιπρόεδρος στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια,  συντοπίτης, Καρπάθιος, από την πρώτη ερώτηση, φάνηκε να γνωρίζει καλά το θέμα και απαντά φωναχτά με έκδηλο εκνευρισμό:

"Όχι, δεν υπάρχουν εκλεκτές συγγένεις, κουμπαριές, ανάμεσα στο προσωπικό και σε τοπικούς πολιτικούς, που να λειτουργούν σαν τροχοπέδι στην εξέλιξη του Κέντρου Υγείας Καρπάθου.

Γνωρίζω τη δυσλειτουργία του τριμμελούς διοικητικού συμβουλίου, το θέμα που έχει προκύψει με τον διευθυντή. Θα περίμενα μια επίσημη, γραπτή και ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόβλημα, που ακόμα δεν έφτασε στο γραφείο μου.

Όμως εδώ θα ξεκαθαρίσω ό,τι το υπουργείο δεν θα ανεχτεί κανένα προσωπικό παιγνίδι, σε βάρος του κόσμου, που περιμένει υγεία και περίθαλψη, και όχι διαφωνίες και κουβέντες στα καφενεία. Παλεύουμε για το καλύτερο, δεν θα αφήσουμε να φαγωθούν μεταξύ τους και τους κατοίκους της Καρπάθου να πληρώσουν τη νύφη. Να καθίσουν και να τα βρούν, αλλιώς δεν θα διστάσουμε να αλλάξουμε ακόμα τη σύνθεση, του Δ.Σ. στο κέντρο υγείας του νησιού."

Θα περιμέναμε μια άμεση αντιδράση και από τον διοικητή νοσοκομείου της Ρόδου, που είναι και ο άμεσα υπεύθυνος, αλλά εδώ δεν έχει δώσει τα χρήματα, για να γεμίσει βενζίνη το μοναδικό ασθενοφόρο της Καρπάθου!

Η ιστορία όπως φαίνεται δεν θα έχει μια μεταξωτή λύση.

Το σενάριο που θέλει τους δύο γιατρούς να μην παίρνουν πίσω τις παραιτήσεις τους, δεν θέλω καν να το μελετήσω,

είναι αδιανόητο για την  Κάρπαθο, να χάσει τόσο σπουδαίο προσωπικό, και ειδικά σε τέτοιους, ανάποδους καιρούς, μέσα στην καρδιά της κρίση, οι ακραίες συμπεριφορές από "βαθμοφόρους" και οι προσωπικές κόντρες να μισοκλείνουν ένα κέντρο υγείας.

 Manolis Dimellas

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...