Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάτμου για τα προβλήματα και τις καταστροφές που προέκυψαν απο την τελευταία κακοκαιρία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ     ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ    

    Δυστυχώς για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες αλλά και βιώσαμε  φαινόμενα, που επαναλαμβάνονται  και τείνουν να γίνουν συνήθεια. Αυτή τη φορά δεν μιλάμε μόνο για τη μετατροπή του κέντρου της Σκάλας Πάτμου σε λιμνοθάλασσα, με το εκρηκτικό κοκτέϊλ των   όμβριων και  θαλασσίων υδάτων  αλλά και λυμάτων. Μιλάμε πλέον για επέκταση των πλημμυρικών φαινομένων σε πολύ μεγάλο μέρος της Σκάλας (ιδιαίτερα στον Χοχλακά), καθώς επίσης στον  Κάμπο, στον Γροίκο αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Η ισχυρή βροχόπτωση, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε τα προαναφερόμενα φαινόμενα, αλλά έφερε και καταστροφές δρόμων, κατολισθήσεις βράχων και υποχωρήσεις τμημάτων εδάφους. Επιπρόσθετα, για πολλοστή φορά, πλημμύρισαν  δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, αποθήκες και σπίτια.    Προφανώς αυτό είχε ως συνέπεια να υποστούν ζημίες και να καταστραφούν περιουσιακά στοιχεία  συμπατριωτών μας (κινητά και ακίνητα). Εύλογα υπάρχουν και ακούγονται φωνές θυμού, πικρίας και απόγνωσης από αρκετούς συνδημότες μας, για τις ζημίες και τη ταλαιπωρία, που υπέστησαν και εξακολουθούν  να υφίστανται.                                               

    Υπαίτια, υπόλογη και καταδικαστέα για όλα αυτά τα φαινόμενα αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις, που βιώνουμε είναι η ακραία και επικίνδυνη πολιτική που ασκείται διαχρονικά μέχρι και σήμερα από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις με τις ευλογίες  και τις  κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχευση τη μη προώθηση γενικότερα έργων που υπηρετούν και διασφαλίζουν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Χαρακτηριστικά , μεταξύ των άλλων, τέτοια έργα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά και τα αντιπυρικά. Όμως οι επιλογές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, διαχρονικά, είναι να δαπανώνται «ποτάμια» ευρώ για έργα μη κοινωφελή , έργα τέτοια, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αρωγός σ’ αυτή τη προσπάθεια και επιλογή, μέσα από την όλη στάση της, ήταν και είναι  η εκάστοτε δημοτική αρχή Πάτμου. Εξειδικεύοντας στο νησί μας, έχουμε να αναφέρουμε καταστάσεις που «ξεκινάνε» από κάποιες δεκαετίες πριν και δυστυχώς συνεχίζουν και σήμερα. Όπως  ότι έχουν «στραγγαλιστεί» και μπαζωθεί  χείμαρροι και ρέματα (χαρακτηριστική περίπτωση ο Περδικάρης) . Τα δίκτυα αποχέτευσης και όμβριων υδάτων είναι ανεπαρκή και «επικοινωνούντα» μεταξύ τους,  «υπηρετούνται» δε  με ελαττωματικές αντλίες και υπολειτουργούντα αντλιοστάσια. Τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Κυριαρχούν τα μεγάλα λόγια και οι αόριστες υποσχέσεις .    Ο Δήμος Πάτμου αλλά  και οι κυβερνήσεις πάντοτε  παρατηρούν και  καταγράφουν τις  βροχοπτώσεις και την ένταση τους . Χαρακτηρίζουν δε «ακραία» τα φαινόμενα κάθε φορά που συμβαίνουν για να καλύψουν τις διαχρονικές  ευθύνες τους .  Ο θεσμός της Τοπικής Διοίκησης  στη χώρα μας επί δεκαετίες   με τις γνωστές «συμπεριφορές» και «πρακτικές» ( άδειες  και μεθοδεύσεις  για αυθαίρετη δόμηση, ασφαλτοστρώσεις και μπαζώματα ρεμάτων κ.λπ. - ένα ολόκληρο σύστημα κομματικών πελατειακών σχέσεων, που μετέτρεψε και μετατρέπει λαϊκές οικογένειες , αυτοαπασχολούμενους, μικροεργολάβους, εργαζόμενους, σε όμηρους  των κομμάτων και των μηχανισμών εξουσίας, σε κεντρικό άλλα και σε τοπικό επίπεδο). Είναι σχεδόν κανόνας η έλλειψη δημοσίων έργων καθώς και η κρατική μέριμνα για την εξυπηρέτηση και κάλυψη αναγκών   σε σχέση με την αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση των κατοικιών και των δημοσίων κτηρίων,  τη  διαχείριση των  απορριμμάτων, την αποχέτευση, καθώς και   την  άρδευση και διαχείριση νερού . Τα ελάχιστα που γίνονται είναι ημιτελή, με κακοτεχνίες,  βάζοντας σε προτεραιότητα   εργολαβικά κέρδη και όχι τις  λαϊκές ανάγκες .

     Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάτμου απαιτεί και επίσης καλεί και τη δημοτική αρχή να παλέψει  για να αποζημιωθούν από τους αρμόδιους κρατικούς  φορείς ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ  όσοι από τους κατοίκους και επαγγελματίες του Δήμου Πάτμου επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.  Βάζει δε ως προτεραιότητα των διεκδικήσεων της   το συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση, με ευθύνη του κράτους, όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις). Διεκδικούμε ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση σχολείων, Κέντρου Υγείας, Δημοσίων κτηρίων. Τίθεται επιτακτικά η αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγώνα, ώστε να μπει μπροστά ο Δήμος με τους κατοίκους στο πλάι του, για την διεκδίκηση υλοποίησης όλων των απαραιτήτων έργων υποδομής,  για τη προστασία της ζωής και των υπαρχόντων  των κατοίκων, με κρατική χρηματοδότηση.

                                                                                                              Πάτμος 06.02.2021

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...