Ανακοίνωση απο το δήμο Λέρου για τη φωτιά στο νησί

Από το γραφείο Δημάρχου ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (23.8.2019) εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική - δασική έκταση στην περιοχή της Μερικιάς (Λακκί).

Για τα αίτια της πυρκαγιάς συνελήφθη εχθές το απόγευμα στη Λέρο από αστυνομικούς του ΑΤ Λέρου, ένας 20χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για εμπρησμό, ο οποίος και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω.

-Άμεσα ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Λέρου ο οποίος επικοινώνησε με το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας αναφέροντας το γεγονός προκειμένου να σταλεί εναέρια και επίγεια βοήθεια, αφού η συγκεκριμένη περιοχή είναι αραιοκατοικημένη.

Επίσης ο Δήμαρχος Λέρου ενημέρωσε τον φρούραρχο (Διοικητή της ΥΝΤΕΛ) για τις δικές του ενέργειες, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης του Νοσοκομείου από την διοικήτρια για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κατέφθασε άμεσα προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέρου με δύο πυροσβεστικά οχήματα, ενώ παράλληλα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησε άγημα πυρόσβεσης της ΥΝΤΕΛ, περίπολος δασοπροστασίας του 588 ΤΕ παρουσία του Διοικητή, πλήθος εθελοντών - πολιτών υπό την εποπτεία του Δημάρχου καθώς και άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας. 

Επίσης στο νησί κατέφθασε ομάδα πεζοπόρου τμήματος με οκτώ άνδρες της 1ης  ΕΜΑΚ από την Αθήνα ενώ άνδρες του Λιμενικού απομάκρυναν με ασφάλεια τους λουόμενους από παρακείμενες παραλίες. Στο έργο της κατάσβεσης, συμμετείχαν και πυροσβεστικά ελικόπτερα. 

Η πληγείσα περιοχή θα αποκατασταθεί ΑΜΕΣΑ με εκστρατείες δενδροφύτευσης από τον Δήμο μας, όπως επίσης άμεσα θα συσταθεί οργανωμένος εθελοντικός σταθμός πυρόσβεσης με τη συμμετοχή επαγγελματιών πυροσβεστών.

-Ο Δήμαρχος Λέρου ευχαριστεί θερμά για την άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά και ειδικότερα: 

  • - Τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα.
  • - Το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας,
  • - Τους πολίτες - εθελοντές που έθεσαν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και που χωρίς αυτούς η πυρκαγιά θα ήταν ανεξέλεγκτη,
  • - Τον φρούραρχο και το άγημα πυρόσβεσης της ΥΝΤΕΛ, 
  • - Τον Διοικητή και τους άνδρες περιπόλου του 588 ΤΕ., 
  • - Την Διοικήτρια του Α.Τ. Λέρου και τους αστυνομικούς,
  • - Τον Λιμενάρχη και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος,
  • - Το κέντρο επιχειρήσεων και τον Γ.Γ. της Πολιτικής Προστασίας,
  • - Τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος,
  • - Τον διοικητή και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω,
  • -το πεζοπόρο τμήμα με οκτώ άνδρες της 1ης  ΕΜΑΚ από την Αθήνα,
  • - Τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες βυτιοφόρων που μετέφεραν νερό στο σημείο της πυρκαγιάς καθώς επίσης και τους ιδιοκτήτες φορτηγών – οχημάτων,
  • - Τους πιλότους των ελικοπτέρων που έδωσαν τη δική τους μάχη με τις φλόγες,
  • - την εταιρεία BLUE STAR FERRIES που με ειδικό δρομολόγιο μετέφερε δύο πυροσβεστικά οχήματα από την Κώ,

Οι υπάλληλοι του Δήμου Λέρου μαζί με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που μετέβη στη Λέρο από την Κω με δύο πυροσβεστικά οχήματα, παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και παραμένουν στο σημείο της πυρκαγιάς όπου παρατηρούνται μικρές εστίες αναζωπύρωσης.  

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...