"Αναγκαιότητα Εθνικής Συνεννόησης" - Γράφει ο Βάιος Καλοπήτας, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

''ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ'’-Οι τελευταίοι μήνες, με πρωτοφανή πολιτική  πυκνότητα συντάραξαν την χώρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία εξελέγη πριν επτά μήνες με εντολή την ακύρωση των μνημονίων και την εφαρμογή των υποσχέσεων του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» με τους χειρισμούς της όπου διέκοψε τις διαπραγματεύσεις, προκήρυξε δημοψήφισμα, οδήγησε σε τραπεζική αργία και σε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων ,παρότρυνε με ενθουσιασμό στην επιλογή του «όχι» και αμέσως μετά είπε «ναι» σε συμφωνία σκληρότερη αυτής που απορρίφθηκε,  έριξε την χώρα σε βαθιά ύφεση  και  ουσιαστικά αυτοδημιούργησε ένα μνημόνιο σκληρότερο από τα προηγούμενα . Ένα μνημόνιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στην βουλή με ισχυρή πλειοψηφία.

Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου καταρρίπτονται οι αντιμνημονιακοί μύθοι των 5 τελευταίων ετών Καταρρίπτεται η άλλη επιλογή, η εύκολη και συνάμα ηρωική, που δεν την ακολουθούσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις γιατί θέλαν δήθεν τα σκληρά, αντιλαϊκά, υφεσιακά μέτρα.

Καταρρίπτεται όμως μαζί και η ελπίδα , που έβρισκε δυστυχώς  πρόθυμο κοινωνικό ακροατήριο, συνδικαλιστές και συντεχνίες αλλά και καλόπιστους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

‘’ Η ελπίδα έφυγε ‘’ το  αναγκαίο καλό μεταλλάχτηκε σε ‘’Αναγκαίο Κακό ‘’ . Για τα επόμενα τουλάχιστον 3 έτη θα είμαστε επί καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης.

Το ΠΑΣΟΚ με τη στάση και την ψήφο του συνέβαλλε στο να μείνει η χώρα όρθια, να μη βρεθούμε εκτός ευρωζώνης, να μη βιώσει ο λαός μας την φτωχοποίηση.

Με την ψήφιση όμως του 3ου μνημονίου ξεκίνησε και μια ακατάσχετη φιλολογία για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών , μία φιλολογία που πηγάζει από τις εσωκομματικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ και του γεγονότος ότι χάθηκε η άτυπη κυβερνητική πλειοψηφία των 120 βουλευτών.

Ο κ.Τσίπρας επιζητάει από ότι διαφαίνεται με τις εκλογές να αλλάξει την εντολή που πήρε ως αδιάλλακτος αντιμνημονιακός , να αποδείξει ότι το κόμμα του είναι πρώτο παρά τους διαφωνούντες ,να απαλλαγεί από ‘’αριστερά βαρίδια’’ και προσωπικές επιλογές τύπου Προέδρου Βουλής , να σταματήσει την αντιμνημονιακή αιμορραγία τώρα , και να παρουσιαστεί ως νεομνημονιακός ηγέτης .

Η κυβέρνηση λοιπόν ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως «καλή» αφορμή, προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου. Γιατί φοβάται, σχεδόν τρέμει, ότι η πάροδος του χρόνου της επιφυλάσσει φθορά και μάλιστα ακατάσχετη και ραγδαία...

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα πάνε την χώρα και άλλο πίσω  αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η αντιφατική αυτή κατάσταση, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας , τώρα που τα αντιμνημονιακά ψέματα αποκαλύφθηκαν πρέπει να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις  από όλα τα κόμματα με ειλικρίνεια έτσι ώστε  να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα.

Ακόμα και αν γίνουν πρόωρες εκλογές η μόνη σοβαρή μετεκλογική λύση θα ήταν όμως και πάλι η ίδια , κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης , δηλαδή ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων που δεσμεύονται ειλικρινά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Που δεν έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ρήξη που είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα .


Βάιος Καλοπήτας

Μηχανικός Περιβάλλοντος

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ , Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Δωδ/σου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...