Ανάγκη η δημιουργία της 14ης Περιφέρειας - Κατεβαίνουμε ξανά με τον Χαράλαμπο Κόκκινο στο Νότιο Αιγαίο

«Η δημιουργία 14ης Περιφέρειας είναι απόλυτα επιβεβλημένη για λόγους Εθνικούς, ιστορικούς , γεωγραφικούς, μα πάνω από όλα οικονομικούς. Η Δωδεκάνησος μόνη της δεν θα είναι μικρή Περιφέρεια . Και έκταση τεράστια διαθέτει και ποικίλο πλούτο, εκτός αν οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούν εκτάσεις μόνο τις στεριανές και όχι τα πλουτοπαραγωγικά νησιά τα νερά και το βυθό τους… Επιπλέον ας μη ξεχνάμε ότι κανένας ανυστερόβουλος Δωδεκανήσιος δεν δέχτηκε ποτέ την υπάρχουσα ετερόκλιτη ένωση των δύο Νομών». Τα παραπάνω δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος και γραμματέας του περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Ζωγραφίδης σε συνέντευξη του στη Γνώμη και εκφράζει παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η 14η περιφέρεια θα γίνει πραγματικότητα.
Ο κ. Γιώργος Ζωγραφίδης μιλά για όλους και για όλα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Για τον Γιάννη Μαχαιρίδη λέει: «Ο Περιφερειάρχης άγνωστο για μένα πως, αλλά γνωστό ίσως σε άλλους, υποστηρίζεται με άριστο επικοινωνιακό τρόπο. Έτσι ενώ στην ουσία αναμασά χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια και ανακοινώνει έργα και δράσεις παρελθόντων ετών , χωρίς να φέρει στον τόπο μας τίποτε καινοτόμο και σύγχρονο». Και προσθέτει ότι οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση και ξεχωρίζουν πια τα πράσινα φύκια από τις μεταξωτές κορδέλες. Για τη λειτουργία του προεδρείου στο οποίο συμμετέχει ο κ. Ζωγραφίδης αποδίδει ευθύνες στο νομικό πλαίσιο και στο φοβικό κανονισμό που πολλές φορές δεν επιτρέπει την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των μελών του. Οσο για την πρόεδρο την χαρακτηρίζει μεθοδική και ευέλικτη.
Μιλά για τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές και προαναγγέλλει την εκ νέου κάθοδο της παράταξης του Χ. Κόκκινου και απεύχεται σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ: «Θέλω να πιστεύω ότι η κεντρική Νέα Δημοκρατία δεν θα θελήσει να γίνει δεκανίκι του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ . Ο συνδυασμός ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Κόκκινο είναι συμπαγής και ενωμένος και θα λάβει μέρος στις εκλογές του Μαΐου 2014 με αρκετά ακόμα νέα στελέχη . Πολύ πρόσφατη συλλογική απόφαση μας είναι να μην δεχτούμε να συμπράξουμε με το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως αυτό επιβληθεί άνωθεν , δεν θα είμαι υποψήφιος γιατί αυτό υπαγορεύουν οι αρχές μου και μου προτείνουν οι φίλοι που με στηρίζουν».
Αναφέρεται και στον Γιάννη Παππά που συχνά –πυκνά φέρεται ως υποψήφιος περιφερειάρχης της Ν.Δ:» Ο Γιάννης Παπάς ζει και εργάζεται στην Αθήνα . Από ότι ακούω είναι πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και ίσως και ευνοούμενός του. Σύμφωνα λοιπόν με την εφαρμοσμένη Ελληνική κομματική κουλτούρα δεν αποκλείεται να συμβεί και αυτό που με ρωτάτε.
Τον Γιάννη Παπά τον γνωρίζω ελάχιστα .Το γεγονός ότι τον τίμησαν πολλοί Δωδεκανήσιοι στις βουλευτικές εκλογές, ασφαλώς τον νομιμοποιεί σε οποιονδήποτε κομματικό μετερίζι , αρκεί να είναι επιτόπου παρών μετέχοντας στο κοινό άθλημα της Δωδεκανησιακής πολιτείας. Σε ό,τι με αφορά, αφού μετέχω σε ένα εν ενεργεία Περιφερειακό συνδυασμό , που επιθυμεί να λάβει σύσσωμος μέρος στις προσεχείς εκλογές πως μπορώ να αθετήσω το λόγο μου;»
Είναι τέλος ιδιαιτέρα καυστικός για τα συνεχή μνημόνια που εφαρμόζονται: «Αυτό που βιώνουμε ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της νομιμότητας και πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατόν.
Ο λαός δεν δέχεται την εθνική του ταπείνωση και δεν αντέχει να ζει με μισθούς και συντάξεις πείνας και ντροπής.
Ελπίζω και εύχομαι να περάσει οριστικά αυτός ο απίστευτος τυφώνας…

Να ξεκινήσω από την πορεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πως την σχολιάζετε;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μια πάρα πολύ μεγάλη σε έκταση πολυνησιακή Περιφέρεια με ποικίλα και ειδικά προβλήματα σε κάθε της νησί, που δυσχεραίνουν την ικανοποίηση των ποικίλων , αλλά ζωτικών αναγκών των πολιτών της. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την διαφορετική οικονομική δυναμική της Δωδεκανήσου συγκριτικά με αυτήν των Κυκλάδων , παράλληλα με την οικονομική κρίση να βρίσκεται για έκτη συνεχή χρονιά στο φόρτε της, η πορεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά κοινή ομολογία δεν νομίζω ότι ικανοποιεί τις προσδοκίες των πολιτών της.

Πως κρίνετε τη λειτουργία του Γιάννη Μαχαιρίδη;
Ο Περιφερειάρχης άγνωστο για μένα πως, αλλά γνωστό ίσως σε άλλους, υποστηρίζεται με άριστο επικοινωνιακό τρόπο. Έτσι ενώ στην ουσία αναμασά χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια και ανακοινώνει έργα και δράσεις παρελθόντων ετών , χωρίς να φέρει στον τόπο μας τίποτε καινοτόμο και σύγχρονο και παραγωγικό ,γνωρίζει να μεταλλάσσεται και να κρατιέται ψηλά στην επικαιρότητα. Οι πολίτες όμως έχουν μνήμη και κρίση και ξεχωρίζουν πια τα πράσινα φύκια από τις μεταξωτές κορδέλες.

Θα θέλαμε την άποψη σας για αυτή καθαυτή την Περιφέρεια. Λειτουργεί η ένωση των δύο Νομών η θα πρέπει να έχουμε διάσπαση; Τι λέτε για 14η Περιφέρεια;
Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος , είτε στη Δωδεκάνησο, είτε στις Κυκλάδες που να μην διαπιστώνει ότι η ένωση Κυκλάδων και Δωδεκανήσου λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών και των δύο Νομών. Άλλωστε τι είδους Περιφέρεια είναι αυτή όταν δεν μπορείς να την γνωρίσεις, να δεις τους πολίτες και τα προβλήματά τους; Σε ποιαν άλλην Περιφέρεια οι περιφερειακοί σύμβουλοι , ή οι υπηρεσιακοί παράγοντες αδυνατούν να μεταβούν όπου χρειάζεται αυθημερόν; Οι τεράστιες θαλάσσιες αποστάσεις και η κάκιστη συγκοινωνία , άλλωστε υποχρεώνουν το Περιφερειακό Συμβούλιο να συνεδριάζει πάντα με οριακή πλειοψηφία, αφού όλοι γενικά οι σύμβουλοι δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους, πέραν του ότι οι μετακινήσεις κοστίζουν πάρα πολλή ακριβά στην Περιφέρεια και στις τσέπες τους. Η δημιουργία 14ης Περιφέρειας είναι απόλυτα επιβεβλημένη για λόγους Εθνικούς, ιστορικούς , γεωγραφικούς, μα πάνω από όλα οικονομικούς. Η Δωδεκάνησος μόνη της δεν θα είναι μικρή Περιφέρεια . Και έκταση τεράστια διαθέτει και ποικίλο πλούτο, εκτός αν οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούν εκτάσεις μόνο τις στεριανές και όχι τα πλουτοπαραγωγικά νησιά τα νερά και το βυθό τους… Επιπλέον ας μη ξεχνάμε ότι κανένας ανυστερόβουλος Δωδεκανήσιος δεν δέχτηκε ποτέ την υπάρχουσα ετερόκλιτη ένωση των δύο Νομών. Ας θυμηθούμε ότι ο Πρωθυπουργός, ο νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο νυν υπουργός εσωτερικών δήλωσαν καθαρά και ξάστερα ότι, όποτε ανοίξει το θέμα της Αυτοδιοίκησης ,η 14η Περιφέρεια θα γίνει πραγματικότητα. Ελπίζω ότι θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Χαίρομαι που οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και η ΝΟΔΕ ταυτίζονται με τη θέση αυτή, που έρχεται ως συνέχεια της αταλάντευτης στάσης της Νομαρχιακής Παράταξης του Βασίλη Υψηλάντη, στην οποία συμμετείχα και η οποία δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τις μεθοδεύσεις των ντόπιων και πράσινων υποστηρικτών αυτού του αναποτελεσματικού ετερόκλητου αυτοδιοικητικού τάχα οργάνου που έχουμε σήμερα.

Είστε μέλος του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πως είναι η συνεργασία σας με την πρόεδρο Ανδριάνα Μπαφίτη;
Η λέξη συνεργασία είναι σύνθετη και έχει ως πρώτο της συνθετικό το συν που σημαίνει μαζί και ως δεύτερο συνθετικό τη λέξη εργασία . Αν λοιπόν θα ήθελα να κυριολεκτήσω θα έλεγα ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ο φοβικός κανονισμός και όχι πάντα η διάθεση της προέδρου, δεν επιτρέπουν την ουσιαστική συνεργασία τόσο με εμένα όσο και με τον Αντιπρόεδρο μας. Κατά τα άλλα θεωρώ την πρόεδρο μεθοδική και ευέλικτη.

Οι επόμενες περιφερειακές εκλογές είναι κοντά. Θα είναι παρούσα η παράταξη σας; εσείς θα είστε και πάλι υποψήφιος;
Η Κυβερνητική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δυσκολεύει αρκετά τα τοπικά πολιτικά πράγματα και των προκαλούν αναταράξεις και ανακατατάξεις. Θέλω να πιστεύω ότι η κεντρική Νέα Δημοκρατία δεν θα θελήσει να γίνει δεκανίκι του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ . Ο συνδυασμός ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Κόκκινο είναι συμπαγής και ενωμένος και θα λάβει μέρος στις εκλογές του Μαΐου 2014 με αρκετά ακόμα νέα στελέχη . Πολύ πρόσφατη συλλογική απόφαση μας είναι να μην δεχτούμε να συμπράξουμε με το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως αυτό επιβληθεί άνωθεν , δεν θα είμαι υποψήφιος γιατί αυτό υπαγορεύουν οι αρχές μου και μου προτείνουν οι φίλοι που με στηρίζουν.

Συχνά πυκνά ακούγεται ότι εκλεκτός της Ν.Δ για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη της Ν.Δ θα είναι ο Γιάννης Παπάς; Ποια είναι η άποψη σας;
Ο Γιάννης Παπάς ζει και εργάζεται στην Αθήνα . Από ότι ακούω είναι πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και ίσως και ευνοούμενός του. Σύμφωνα λοιπόν με την εφαρμοσμένη Ελληνική κομματική κουλτούρα δεν αποκλείεται να συμβεί και αυτό που με ρωτάτε. Τον Γιάννη Παπά τον γνωρίζω ελάχιστα και έτσι δεν μπορώ να έχω βαρύνουσα άποψη γι’αυτόν. Το γεγονός ότι τον τίμησαν πολλοί Δωδεκανήσιοι στις βουλευτικές εκλογές, ασφαλώς τον νομιμοποιεί σε οποιονδήποτε κομματικό μετερίζι , αρκεί να είναι επιτόπου παρών μετέχοντας στο κοινό άθλημα της Δωδεκανησιακής πολιτείας. Σε ό,τι με αφορά, αφού μετέχω σε ένα εν ενεργεία Περιφερειακό συνδυασμό , που όπως προανέφερα επιθυμεί να λάβει σύσσωμος μέρος στις προσεχείς εκλογές με τον νυν επικεφαλής του, τον Χαράλαμπο Κόκκινο, πως μπορώ να αθετήσω το λόγο μου;

Γνωρίζουμε ότι συνεχίζετε και είστε δίπλα στους εργαζόμενους και στα προβλήματα τους. Σήμερα μετά τα απανωτά μνημόνια ποια είναι η κατάσταση στους εργαζόμενους; Τι γίνεται στη περιοχή μας;
Οι εργαζόμενοι της Πατρίδας μας περνούν τη δυσκολότερη οικονομική κρίση που βίωσε ποτέ χώρα εν καιρώ ειρήνης. Οι αποδοχές τους μειώθηκαν, οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν, τα εργασιακά τους δικαιώματα ακρωτηριαστήκαν και η οκτάωρη εργασία έγινε απασχόληση λίγων ωρών και λίγων ημερών. Οργανισμοί έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες κλπ. Για το λόγο αυτό καθένας από εμάς πρέπει να στηρίζει τον άλλον με όποιο τρόπο μπορεί.Πονώ για τους απολυμένους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες που φεύγουν θυμωμένοι στη ξενιτιά, τους ανθρώπους που κλείνουν τα μαγαζιά τους και ψάχνουν εργασία με μισθό Βουλγαρίας, τους κακοπληρωμένους, τους ανασφάλιστους και τους απλήρωτους. Γι’αυτό εν σιγή, δεν θα σταματήσω ποτέ να πράττω ότι μπορώ.Πάντως αναρωτιέμαι ειλικρινά πως ξεπουλήθηκε αυτή η χώρα. Τόσο μεγάλοι κλέφτες, λοιπόν και ανάξιοι ήταν αυτοί που μας κυβερνούσαν; Ας μη ρίχνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας στα πράγματι σκληρά μνημόνια που μας επιβλήθηκαν. Εμείς έπρεπε να είχαμε φροντίσει τα του οίκου μας νωρίτερα και μάλιστα σταθερά. Αντί αυτού από το 1981 ειδικότερα και ύστερα είχαμε επενδύσει στο κομματισμό, στον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, στις μίζες , στις επιδοτήσεις, στη διόγκωση του Κράτους, στη ρεμούλα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη φαυλότητα, καταργώντας ιεραρχίες, κανόνες, αξιολογήσεις και ελέγχους. Όμως με τη μοιρολατρία και την γκρίνια δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, πολύ περισσότερο με το διχασμό και την υιοθέτηση ακραίων τάσεων. Μόνο μονιασμένοι και κρατώντας όσες αρχές και αξίες μας άφησε ο οδοστρωτήρας του σύγχρονου πολιτισμικού μηδενισμού και η αθλιότητα της νέας πραγματικότητας, ας πορευτούμε με το κεφάλι ψηλά . Ας δώσουμε δουλειά στα Ελληνόπουλα, χωρίς να παραμελήσουμε τους νόμιμους μετανάστες, που χωρίς να φταίνε συμμετέχουν και αυτοί στο απίστευτο δράμα μας. Χαίρομαι που βρέθηκε έστω και μεσοβέζικη λύση στο θέμα της επιδότησης των εποχικά εργαζομένων για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να έχουν στήριγμα έστω αυτό το ελάχιστο βοήθημα. Ελπίζω η νέα τουριστική περίοδος να είναι ακόμα καλλίτερη από αυτήν που μας έφυγε και ότι οι εργοδότες της περιοχής μας να γίνουν πιο συνεπείς στις εργατικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Τη συγκυβέρνηση πως την βλέπετε;
Στον Ελληνικό πολιτικό πολιτισμό δεν συναντάμε δυστυχώς μετεκλογικές συνεργασίες των κομμάτων. Μέχρι χθες το ένα ήθελε να κλείσει το άλλο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Να όμως που « Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται»… Η συγκυβέρνηση αμβλύνει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, κάνει να συγκλίνουν κυβερνητικά προγράμματα κρατώντας έτσι το λαό σε ηρεμία. Μακάρι να παρέμενε στο κυβερνητικό σχήμα και η ΔΗΜΑΡ. Μακάρι να είχαμε αντιπολίτευση που να καυτηρίαζε απερίφραστα συμπεριφορές κοινωνικών ομάδων και ατόμων που κινούνται οριακά στη νομιμότητα και που μερικές φορές υπερβαίνουν τα όρια της. Μια αντιπολίτευση που θα διευκόλυνε τις καθαρές και αναπτυξιακές επενδύσεις και θα ήλεγχε σκληρά αλλά δίκαια την εκάστοτε Κυβέρνηση.Ποιος πολίτης δεν θα επιθυμούσε να κυβερνιέται η Πατρίδα δημοκρατικά και όχι με μνημόνια, ξένη οικονομική κηδεμονία και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτό που βιώνουμε ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της νομιμότητας και πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατόν. Ο λαός δεν δέχεται την εθνική του ταπείνωση και δεν αντέχει να ζει με μισθούς και συντάξεις πείνας και ντροπής. Δεν αντέχει μέτρα που οδηγούν στη δήμευση της περιουσίας του. Δεν αντέχει τις χιλιάδες απολύσεις και την κατάργηση κάθε προστασίας του αδύναμου. Δεν δέχεται τη διάλυση του κοινωνικού Κράτους και του κράτους δικαίου. Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο, καλά θα κάνουν οι συγκυβερνώντες να συνεννοηθούν χωρίς αποκλεισμό κανενός κόμματος και να χαράξουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανόρθωσης της χώρας προτού οι αυτοκτονίες γίνουν Ερινύες τους, προτού οι βεντέτες συνεχιστούν, προτού τα νιάτα ξενιτευτούν και προτού οι δανειστές πάρουν κοψοχρονιά το πλούτο της Ελληνικής γης και της Ελληνικής ΑΟΖ.
Ελπίζω και εύχομαι να περάσει οριστικά αυτός ο απίστευτος τυφώνας.

εφημεριδα ΓΝΩΜΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...