Ακόμη μια χαμένη χρονιά για τα αδέσποτα της Καρπάθου; γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

 

Θυμάστε την πρόσφατη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Καρπάθου με τον κτηνίατρο κ. Πώχο; Λοιπόν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως καμμιά ενέργεια που να αφορά φροντίδα για των αδέσποτων σκυλιών και γατιών της Καρπάθου! Στις αρχές του Νοέμβρη ο Δήμαρχος του νησιού συναντήθηκε με τον κτηνίατρο και στη συζήτηση εντοπίστηκε η μη συγκρότηση της πενταμελής επιτροπής η οποία θα καταγράφει και θα ελέγχει τη διαδικασία των στειρώσεων. 

Με απόφαση του Δημάρχου κ. Νισύριου, στις 19 Νοέμβρη 2019, ορίστηκε η πενταμελής επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τον κτηνίατρο κ. Η. Πώχο, τον Πρόεδρο της κοινότητας Καρπάθου (Πηγαδίων) κ. Γ. Χατζηκουτσό, τον Πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου κ. Μ. Αναγνωστόπουλο, την Δημότη Καρπάθου κα Ολυμπία Γιαννακά και την κα  Luisa Ricaldone, ως μέλος κάποιου φιλοζωικού σωματείου (άραγε υπάρχει οργανωμένη δομή στην Κάρπαθο;).

Μετά και από αυτή την κίνηση οι φιλόζωοι του νησιού αναρωτιούνται αν τα εμπόδια επιτέλους ξεπεράστηκαν και μέσα στον Δεκέμβρη, δηλαδή στον ένα μήνα που απομένει μέχρι τη λήξη της σύμβασης, θα ξεκινήσει η φροντίδα και η καταγραφή των αδέσποτων του νησιού;

Την ίδια ώρα στην Κάρπαθο ο πληθυσμός των αδέσποτων όλο και αυξάνει, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εγκατάλειψη επτά κουταβιών μέσα σε ένα χαρτόκουτο στην πλατεία των Μενετών! Για τις γάτες του νησιού δεν γίνεται κουβέντα, γιατί εξακολουθούν να παραμένουν αόρατες. 

Η νέα Δημοτική Αρχή δεν κρύβει το θέμα και μάλιστα έχει αποφασίσει να δώσει οριστική λύση με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Φιλόδημος, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων. 

Όμως τι γίνεται μέχρι τότε;  Κι αν ο Δήμος μπορεί να κάνει υπομονή τα αδέσποτα, που γνωρίζουν μηδενική φροντίδα, δεν αφήνουν περιθώρια για παρηγορητικές κουβέντες.  

Να υπενθυμίσουμε ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι η πρώτη προσπάθεια που γίνεται και αφορά εμβολιασμός, στείρωση, αποπαρασίτωση, ηλεκτρονική καταγραφή και επανένταξη σε περίπου 90 γάτες και 30 σκύλους και το ποσό φτάνει κοντά στις 20.000 ευρώ. 

Μια καθοριστική λεπτομέρεια ποιος θα μαζέψει τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά;

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο κάλεσμα στους δημότες που φροντίζουν αδέσποτα ζώα ώστε να τα πάρουν στον κτηνίατρο.

Η εμπειρία και οι επιλογές άλλων Δήμων της χώρας μπορούν να βοηθήσουν και να δώσουν ουσιαστικότερες λύσεις σε ένα θέμα που πονάει την Κάρπαθο. 

Αν κάτι πονάει περισσότερο είναι μια παράξενη έλλειψη ανθρωπιάς, μιας αδιαφορίας που μοιραία μεταδίδεται και στις γενιές που έρχονται. Θυμάται άραγε κανείς τον Άλφ; Εκείνον τον ξένο που είχε στο Κονάκι ένα μικρό νοικιασμένο παλιό σπιτάκι και με ένα δίκτυο αόρατων εθελοντών είχε φροντίσει να λύσει το θέμα των αδέσποτων της Καρπάθου; 

Έμεινε 17 χρόνια στο νησί και λίγο πριν φύγει μας είχε πει πως η Κάρπαθος δεν αντιμετώπιζε ουσιαστικό θέμα με τα αδέσποτα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι μόνο για το 2015 οι εθελοντές της Καρπάθου έκαναν 400 στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες και 100 σε σκυλιά!

Στην ερώτηση ποιοι ήταν οι οικονομικοί αρωγοί ετούτης της προσπάθειας, ο Άλφ δείχνει έναν πήλινο κουμπαρά, παρόμοιους είχαν τοποθετήσει σε ορισμένα εμπορικά καταστήματα του νησιού και περίμεναν τις προσφορές εκείνων που μπορούσαν αλλά και ένιωθαν την ανάγκη να βοηθήσουν. Παρά τα μεγάλα, παχιά λόγια και τις υποσχέσεις διαφόρων τοπικών πολιτικών παραγόντων, που κατά καιρούς έχει ακούσει, ο Άλφ είναι κατηγορηματικός: 

“ποτέ κανένας επίσημος φορέας δεν έδωσε χρήματα στους εθελοντές που πάλευαν για τα αδέσποτα της Καρπάθου”!

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...