Έξι δημοτικοί σύμβουλοι Χάλκης: Η Χάλκη αξίζει ένα καλύτερο βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων

Η ΧΑΛΚΗ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ 

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ 

 

Στις 8 Φεβρουαρίου 2021, έξι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χάλκης, στείλαμε μία εμπεριστατωμένη επιστολή προς τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, τον Αντιπεριφερειάρχη  κ.  Χρήστο Ευστρατίου και τον Δήμαρχο Χάλκης κ. Άγγελο Φραγκάκη, ζητώντας να επανεξεταστούν και βελτιωθούν τα δεδομένα της  απαρχαιωμένης μελέτης για τον βιολογικό σταθμό της Χάλκης, που κινδυνεύει, εφόσον πραγματοποιηθεί με την μέχρι στιγμής ισχύουσα μελέτη, να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον οικισμό της Χάλκης, όπως λεπτομερώς και με αδιαμφισβήτητα στοιχεία αποδεικνύουμε στην επιστολή μας.

Δυστυχώς ένα μήνα και πλέον μετά την λήψη της επιστολής μας, κανένα ενδιαφέρον δεν έχει επιδειχθεί ούτε από τον κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ούτε από τον κ. Δήμαρχο Χάλκης, για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, πριν την δημοπράτηση του έργου.

Όταν σήμερα, υπάρχει η εντελώς σύγχρονη μελέτη για τον βιολογικό σταθμό της Λάρδου, την οποία μάλιστα υλοποιεί η ίδια Περιφέρεια, είναι μεγάλο κρίμα και αδικία για την Χάλκη, να υλοποιηθεί μια απαρχαιωμένη μελέτη, όπως περιγράφουμε λεπτομερώς στην εν λόγω επιστολή μας, την οποία δημοσιεύουμε ακολούθως :

 

 

ΠΡΟΣ                                                               Χάλκη  08/02/2021

 

Τον κ. Γεώργιο Χατζημάρκο

Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. 

 

Κοινοποίηση : 

 

1— κ. Χρήστο Ευστρατίου

 Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. 

 

2— κ. Άγγελο Φραγκάκη

Δήμαρχο Χάλκης. 

 

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα,

 

Με βάση το ενδιαφέρον που έχετε επιδείξει και την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τα μικρά νησιά του νότιου Αιγαίου, σας απευθύνουμε την επιστολή αυτή, ως μια ύστατη προσπάθεια, ώστε με τη βοήθεια και την παρέμβαση σας, να διορθωθούν ορισμένες σημαντικές αστοχίες, στην μελέτη και την κατασκευή του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων της Χάλκης, τον οποίο η Περιφέρεια προωθεί προς την υλοποίηση του. 

Αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε την παρέμβαση σας, διότι δυστυχώς, από το 2017 οπότε έκανε την παρουσίαση της μελέτης της εταιρείας ¨ Εγνατία ¨ ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο δημοτικό συμβούλιο Χάλκης και παρά την υπόσχεση που είχε δωθεί προς τους δημοτικούς συμβούλους, και τους λίγους πολίτες που είχαν παρευρεθεί εκείνη την ημέρα  στην συνεδρίαση, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την αναβάθμιση του τεχνολογικού επιπέδου του βιολογικού σταθμού, εντούτοις από τότε και μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΕ. 

Η μελέτη παρέμεινε ακριβώς η ίδια και η θέση του βιολογικού σταθμού ακριβώς η ίδια.

Ο Βιολογικός Σταθμός Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων, είναι αδήριτη ανάγκη για τη νήσο  Χάλκη. 

Δυστυχώς όμως, οι Δημοτικές Αρχές της Χάλκης, προηγούμενη και τωρινή,  στο συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν μπόρεσαν, με δημιουργικό προβληματισμό και σοβαρές προτάσεις, να βοηθήσουν την Περιφέρεια, να διορθώσει εγκαίρως τα λάθη και τις αστοχίες, που προέρχονται από το παρωχημένο  τεχνολογικό επίπεδο του συγκεκριμένου έργου.  

Προτάσεις, που τόσο οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας και πολύ περισσότερο εσείς ο ίδιος, πιστεύουμε ότι θα υιοθετούσατε άμεσα και ευχάριστα.

Το υπό υλοποίηση έργο του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων της Χάλκης, παρουσιάζει περιληπτικά, τα παρακάτω σοβαρά μειονεκτήματα :

 

—— ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ (ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ), ΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  2ου ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΟΤΑΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.

 

—— ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΘΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ, ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΧΑΒΟΥΖΕΣ ΒΡΩΜΕΡΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ, ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΟΣΜΙΕΣ ΘΑ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ. 

 

—— ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΝΕΟΥΝ ΑΝΕΜΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ-ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ

 ( ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ-ΜΑΙΣΤΡΟΣ ), ΕΠΙ 7-8 ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΒΕΡΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΚΑΤ´ ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ.

 

—— ΤΑ  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΛΥΜΑΤΑ ΘΑ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΠΟΡΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε τα κάτωθι :

1— Προτείνουμε την αντικατάσταση της μελέτης της κατασκευής των εγκαταστάσεων και της μεθόδου λειτουργίας του βιολογικού σταθμού με νέα, που η σύνταξή της θα γίνει  με επιβάρυνση του Δήμου Χάλκης, ο όποιος θα  διαθέσει τους οικονομικούς πόρους για το σκοπό αυτό, γιά να μετατραπεί ο Βιολογικός Σταθμός, από ανοιχτός δευτέρου βαθμού, σε κλειστό τρίτου βαθμού, χωρίς καμία έκλυση οσμών, όπως για παράδειγμα ο Βιολογικός Σταθμός της Λάρδου Ρόδου  και άλλων περιοχών, και το παραγόμενο ποτιστικό νερό, να δοθεί για  άρδευση και δημιουργία αλσυλλίων στην περιοχή, π.χ. μελιτοφόρων ευκαλύπτων, πεύκων κλπ.

2— Το ήδη δημοπρατημένο τμήμα του έργου, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την υλοποίηση του, δεδομένου ότι με την λύση που προτείνουμε, δεν χρειάζεται να αλλάξει η προβλεφθείσα θέση για το έργο, αφού η προτεινόμενη αλλαγή του, από δευτέρου βαθμού ανοιχτού  τύπου, σε τρίτου βαθμού κλειστού τύπου ( compact) βιολογικού σταθμού, δίνει τις απαραίτητες εγγυήσεις μακρόχρονης λειτουργίας, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος από δυσοσμίες και απορροή επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα.

3— Για την επιτάχυνση της διαδικασίας ο Δήμος Χάλκης θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την επιλογή του νέου μελετητή, με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, με προεπιλεγμένο αριθμό εγνωσμένης αξίας και εμπειρίας τεσσάρων – πέντε μελετητών.

4— Η υλοποίηση της μελέτης μπορεί να είναι πολύ σύντομη, δεδομένου ότι οι κλειστού τύπου ( compact ) βιολογικοί σταθμοί, είναι σε μεγάλο βαθμό προμελετημένοι και έτοιμοι να παρουσιαστούν, με κυριότερο  μέλημα του μελετητή, την προσαρμογή τους στο τοπικό οικόπεδο.

5— Η επικαιροποίηση της έγκρισης περιβαντολλογικών όρων, που θα απαιτηθεί για την αλλαγή της μελέτης, θα είναι επίσης πολύ σύντομη, δεδομένου ότι προϋπάρχει η έγκριση περιβαντολλογικών όρων για την συγκεκριμένη θέση, με απείρως επαχθέστερους περιβαλλοντολογικούς  όρους, δεδομένου ότι η προηγούμενη έγκριση δόθηκε για βιολογικό σταθμό δευτέρου βαθμού ανοικτού τύπου, ενώ η ζητούμενη θα αφορά βιολογικό σταθμό κλειστού τύπου τρίτου βαθμού, χωρίς απορροή υγρών στη θάλασσα, αλλά χρησιμοποίηση τους για ποτιστικούς σκοπούς.

6— Το συνολικό κόστος της επένδυσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε περισυλλέξει, θα είναι μικρότερο του ήδη εγκεκριμένου, ή στην δυσμενέστερη εκδοχή, δεν θα ξεπερνάει σε καμία περίπτωση το ήδη εγκεκριμένο κόστος του έργου. 

 

Το προτεινόμενο εγχείρημα, θα δημιουργήσει μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, η οποία όμως θα μετατρέψει ένα έργο Βιολογικού Σταθμού εντελώς παρωχημένου τεχνολογικού βαθμού, σε ένα έργο πνοής για τις επόμενες δεκαετίες για την Χάλκη και όχι δυσοσμίας και  θαλάσσιας νέκρωσης.

 

Κύριε Περιφερειάρχα ζητάμε την κατανόησή σας και παρακαλούμε να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας αυτή και  να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναγκαία μετατροπή του έργου  «Β΄ Φάση, Εγκαταστάσεις», αυτή την ύστατη χρονική στιγμή.  

Σας διαβεβαιώνουμε δε, ότι ο εκσυγχρονισμός αυτός και οι βελτιώσεις που θα γίνουν, θα κάνουν όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες  της Χάλκης ευχαριστημένους και ευτυχείς, γεγονός που είμαστε βέβαιοι ότι είναι στις προθέσεις σας, σε αντίθεση με την θλιβερή κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί, εάν τελικά υλοποιηθεί ο προγραμματισμένος βιολογικός σταθμός, ως έχει. 

 

Με εκτίμηση

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

 

Μιχάλης Σταματιάδης

 

 

Χρύσα Βελή

 

 

Βασίλης Χ. Χειμωνέττος

 

 

Αντώνης Φαναράκης

 

 

Λάμπρος Μαρκάκης

 

 

Τάκης Χρυσοβέργης

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...