«9 Μαΐου 1945-2020: Η αντιφασιστική νίκη των λαών»

Νομαρχιακές Επιτροπές

Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου

- Ρόδος, 09-05-20

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- «9 Μαΐου 1945-2020: Η αντιφασιστική νίκη των λαών»

Η συμπλήρωση 75 χρόνων από τη νίκη ενάντια στον ναζισμό, η ήττα του Χίτλερ και η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη αποτελούν ένα ιστορικά φορτισμένο γεγονός. Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί επίσης ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης.

Τιμούμε την επέτειο αυτή, ως ημέρα μνήμης, αλλά και εγρήγορσης, ενθυμούμενοι το σύνθημα του 1945, «Ποτέ πια πόλεμος-Ποτέ πια φασισμός!».

Θυμόμαστε ότι απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του χιτλεροφασισμού ορθώθηκαν μεγάλα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα, που μαζί με την Αντιχιτλερική Συμμαχία, οδήγησαν στην μεγάλη αντιφασιστική νίκη.
Η 9η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες του ελληνικού λαού, που έγραψε το έπος της Αλβανίας, πολέμησε για να μην υποδουλωθεί η Ελλάδα στους Γερμανούς, και όταν βρέθηκε υπό κατοχή, ανέπτυξε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης σε πόλεις και χωριά. Διδασκόμαστε από τους ανθρώπους στο ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ, τον ΕΛΑΝ, που με την αυταπάρνηση και τις ηρωικές τους θυσίες πολέμησαν τους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συμμάχους τους. Τιμούμε τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του φασισμού και τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος, δεν ξεχνάμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους θαλάμους αερίων. Αποτίουμε φόρο τιμής στους μαχητές του Ανατολικού Μετώπου και του Κόκκινου Στρατού, που όρθωσαν το ανάστημά τους μπροστά στην επέλαση του στρατού του Χίτλερ και αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων για τη δημοκρατία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, όπου τα σκοτάδια του ρατσισμού, του νεοναζισμού και του εθνικισμού απλώνονται ξανά, πάνω από την Ευρώπη, κι όπου στον τόπο μας επανεμφανίζονται δυναμικά οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού, καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη είναι όχι μόνο η μνήμη και απότιση φόρου τιμής στις ηρωίδες και τους ήρωες της αντιφασιστικής νίκης, αλλά και η επαγρύπνηση και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, η αντιφασιστική εγρήγορση, η διαρκής πάλη για την απόκρουση των πολιτικών επιγόνων των ναζί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου. Οι αγώνες των λαών της ηπείρου μας για μια άλλη Ευρώπη, θεμελιωμένη στις αρχές της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι η καλύτερη απάντηση στους νοσταλγούς του φασισμού.

 

Το Γραφείο Τύπου.-

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...