«Όταν γιορτάζουν οι Θεοί… έρχονται στην Κάλυμνο!» - Το 18ο Συναπάντημα των όπου γης Καλυμνίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- ΘΕΜΑ «Όταν γιορτάζουν οι Θεοί… έρχονται στην Κάλυμνο!»

Το 18ο Συναπάντημα  των όπου γης Καλυμνίων

Η λέξη «απόδημοι» μας παραπέμπει χωρίς πολλή σκέψη στους απανταχού Καλυμνίους, αφού ο πληθυσμός αυτών που έφυγαν μαζικά από το νησί για μια καλύτερη τύχη, έχει ξεπεράσει τώρα, τους 110 χιλιάδες.

Μια Κάλυμνος παντού!

Κάθε φορά, ο ερχομός του Καλύμνιου ξενιτεμένου στο νησί, είναι μια μεγάλη χαρά, μια γιορτή μες στην καρδιά.. Είναι αυτή η αίσθηση της γλύκας που βάζει στην άκρη για λίγες ημέρες  τον πόνο του νόστου. Απαραίτητος στη ζωή του Καλύμνιου της διασποράς  ο ερχομός στο  νησί για διακοπές. Και πολύτιμος για τη ψυχική του υγεία,  όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Βάλσαμο τα καλημερίσματα και ο πρωινός καφές κάτω από την  κληματαριά  με τους παλιούς γείτονες, τους συγγενείς που άφησαν πίσω τους φεύγοντας. Κάτι σαν το οξυγόνο που χρειάζεται  ο Καλύμνιος σφουγγαράς…

Τον Αύγουστο κάθε χρόνο, στην Κάλυμνο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ζεστές αγκαλιές, συγκινήσεις και από καρδιάς χαμόγελα παντού.

Λίγες ημέρες μετά,  το ίδιο  καλοκαίρι, γιορτάζουν οι οικογένειες τη γνωριμία του παιδιού τους που  επέλεξε για ταίρι  πατριωτάκι,  στα  γρήγορα γίνονται τα  αρραβωνιάσματα και το επόμενο καλοκαίρι των διακοπών γίνονται και οι γάμοι. Το τρίτο καλοκαίρι,  έρχονται για τα  βαφτίσια. Γι΄ αυτό, κάθε καλοκαίρι, είναι  μια απέραντη γιορτή, γεμάτη χαρές στο νησί, με  επίκεντρο πάντα τα παιδιά του νόστου.

Τους Απανταχού Καλυμνίους… Που τροφοδοτούν με αγάπη, θετική  ενέργεια, και ενισχύουν οικονομικά  τον τόπο. Που έρχονται στο νησί γεμάτοι βαλίτσες  με  δώρα για όλους  τους γνωστούς και φίλους, αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανέναν  παραπονεμένο.

Να επισκεφθούν όσο το  δυνατόν περισσότερα  μαγαζιά, να ξοδέψουν πολλά χρήματα στον τόπο  τους, να  αποδείξουν  ότι  έπραξαν σοφά που αποφάσισαν να ξενιτευτούν, διότι αυτό  σημαίνει ευημερία δική τους και του νησιού  τους. Επενδύσουν, χτίζουν  σπίτια, το  ένα κτίριο,  καλύτερο από το  άλλο. Και  η  Κάλυμνος,  επενδύει  στον  ερχομό τους. Είναι μια σχέση  που  δεν τελειώνει  ποτέ. Συνεχίζεται, όσες  γενιές και  αν περάσουν.

Αυτή  άλλωστε, είναι η Κάλυμνος του νόστου. Του πόνου  και της χαράς. Του ύψους και του βάθους. Της  κατάδυσης και της αναρρίχησης.  Της υπερβολής, των αντιθέσεων, του πλούτου και της φτώχιας, του φιλότιμου, της ατελείωτης ξεγνοιασιάς, της εγκάρδιας φιλοξενίας  της προσμονής.  Του μίσους, αλλά ταυτόχρονα και του  σεβασμού στη  ξενιτιά και  στη θάλασσα. Η Κάλυμνος, περιμένει  κάθε  χρόνο να ασφαλίσει στην αγκαλιά  της τα παιδιά της. Η Κάλυμνος της καρδιάς μας…

Με  αυτά τα  έντονα συναισθήματα και με τον δικό τους  τρόπο,  οι Καλύμνιοι της διασποράς θα συναντηθούν και πάλι φέτος,  να γιορτάσουν το πατροπαράδοτο Αντάμωμά τους,,,

Οι  εκδηλώσεις για τη 18η Συνάντηση των Απανταχού Καλυμνίων θα ξεκινήσουν την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή στις 12 του μήνα, με τη μεγάλη γιορτή της Ομοσπονδίας.

Στις 7 Αυγούστου και  ώρα 20.00 ο Δήμος Καλυμνίων διοργανώνει γιορτή προς τιμήν των Απανταχού Καλυμνίων  στην Πλατεία Χριστού, ενώ  την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 8 Αυγούστου και ώρα 11.00 στο Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση φιλίας των Δ.Σ. των ντόπιων συλλόγων με τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Καλυμνίων.

Το αποκορύφωμα της  πολιτιστικής εβδομάδας του Ανταμώματος, θα είναι την Παρασκευή  12 Αυγούστου, με  τη  μεγάλη,  παραδοσιακή  γιορτή  που διοργανώνει το  Δ.Σ. της Παγκόσμιας  Ομοσπονδίας   με τη συμμετοχή των  όπου γης Καλυμνίων και των ντόπιων, όπου θα παρευρεθεί  ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού  του Υπουργείου Εξωτερικών,  Καλυμνιακής καταγωγής  κ.  Γιάννης Χρυσουλάκης,  ενώ θα προσκληθούν  επισήμως, οι πολιτικές αρχές  του νομού και του νησιού.

Η μεγάλη γιορτή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλυμνίων,  όπου θα ακολουθήσει το παραδοσιακό γλέντι,  θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο «Βαλσαμίδης» στα Βλυχάδια, με νόστιμους, Καλύμνικους μεζέδες, άφθονο κρασί  και την ορχήστρα «Καλυδωνάκια».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...