«Διευθέτηση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των κατοίκων των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΗΜ.24-9-2022 * ΡΟΔΟΣ * ΑΡ.ΠΡ: 402

Προς: «Τοπικό Τύπο»

Θέμα: «Διευθέτηση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των κατοίκων των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου»

 

Κύριε Διευθυντά

Με μεγάλη χαρά παρακολουθήσαμε να φτάνει στη Βουλή, το ζήτημα το οποίο πρώτη η Ένωση μας ανέδειξε  πανελλαδικά τον Φεβρουάριο του 2021 και να ψηφίζεται η επίλυση του. Αφού οι κάτοικοι των νησιών μέσω της Ηρωικής δασκάλας των Αρκιών κ Μαρίας Φαίδρας Τσιαλέρα μας μετέφεραν τα ζητήματά τους, με συνεχείς ενημερώσεις προς τους Βουλευτές του Νομού μας αλλά  και με διασκέψεις στο υψηλότερο Κυβερνητικό επίπεδο καταφέραμε  άλλη μια νίκη για την διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Δωδεκανησιών.

Η ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπει την διευθέτηση μεγάλου μέρους του ζητήματος και την κατάργηση των αγωγών και  αξιώσεων του δημοσίου έναντι των νησιωτών.

Η Ένωση μας πιστή στον σκοπό της, περιμένει να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και για την οριστική επίλυση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των κατοίκων των νησιών Ρόδου Κω- Λέρου που εξαιρέθηκαν της Ιταλικής κτηματογράφησης και πλήττονται από της διατάξεις του άρθρου 3 του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου και την διάκριση που παράγει στον τρόπο οριοθέτησης του Αιγιαλού και της Παραλίας στα νησιά και αφαίρεσε από αυτούς το δικαίωμα εγγραφής στο Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να θεωρούνται εσφαλμένα καταπατητές δημόσιας Γης εσφαλμένα, διώκοντας τους με πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, κατεδάφισης και υπέρογκων προστίμων.

Να θυμίσουμε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην κατάρτιση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την « Ένταξη περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό κτηματολόγιο» παρέλειψε την άμεση κατάργηση του άρθρου 3 του ΚΔ 132/1929 με την αιτιολογία πως το Υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο  θα έφερνε την τροποποίηση του άρθρου 26 του νόμου 2971/2001 που δίνει ισχύ στον Ιταλικό Κανονισμό.

Ο Σεπτέμβριος δυστυχώς φεύγει και ακόμα δεν έχει κατατεθεί κανένα σχέδιο καθώς επίσης, δεν έχουν κληθεί οι εμπλεκόμενοι φορείς του νησιού οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα και έχουν προτείνει την ορθή προσέγγιση για την δίκαιη και οριστική επίλυση του ζητήματος. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό καθώς μια λάθος προσέγγιση αφενός μπορεί να δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα ως προς την επίλυση του θέματος, καθώς ενέχει πολλές ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος  να επωφεληθούν σύγχρονοι καταπατητές δημόσιας γής και δη αιγιαλού και παραλίας κάτι για το οποίο η Ένωση μας είναι κάθετα αντίθετη ως προς την παραχώρηση  των κοινόχρηστων χώρων αυτών όπως αυτοί ορίζονται από της διατάξεις του Εθνικού νόμου 2971/2001 «Αιγιαλός και Παραλία».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αναμονή βρίσκεται και το σχέδιο νόμου περί των καταπατημένων του δημοσίου στο οποίο από πληροφορίες μας έχουν προβλεφθεί ειδικές διατάξεις για τα νησιά μας όμως καμία εξ αυτών δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού μας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχουμε την πλήρη πληροφόρηση για τα επικείμενα νομοθετήματα εξασφαλίζοντας τα σχέδια νόμου προς εξέταση από τους φορείς, ώστε οι αρμόδιοι να Νομοθετούν για μας ΜΕ εμάς και όχι χωρίς εμάς, για να αποφευχθεί το σύνηθες φαινόμενο να κυνηγάμε τις εξελίξεις.

Εμείς θα εξακολουθούμε να παλεύουμε για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας τα οποία είναι δέσμια ενός αντισυνταγματικού άρθρου που έχει πλήξει χιλιάδες οικογένειες 80 χρόνια τώρα.

 

Με εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος

Βαγιανού Μιχαήλ.

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...