«Βουλιάζει» το Αγαθονήσι από πρόσφυγες

Υπερδιπλάσιοι από τους κατοίκους οι μετανάστες στο μικρό νησάκι - Χωρίς γιατρούς, χωρίς νερό, χωρίς υποδομές, με σχεδόν ανύπαρκτη αστυνόμευση η τοπική κοινωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο - Στις 18.00 «δένει» στον Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος»
Το ασταμάτητο «πήγαινε-έλα» μεταφοράς ανθρώπινων ψυχών δεν έχει τέλος.



Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει στις 6 το απόγευμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας από τη Μυτιλήνη άλλους 2.172 πρόσφυγες από τη Συρία.

Το πλοίο αφού αποβιβάσει τους πρόσφυγες, πιθανότατα θα ανεφοδιαστεί με καύσιμα και θ' αναχωρήσει εκ νέου για τη Μυτιλήνη.



Στις 9 το πρωί της Πέμπτης το πλοίο αποβίβασε στον Πειραιά περίπου 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία που παρέλαβε από Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Μυτιλήνη.

Την ίδια ώρα κραυγή απόγνωσης και σήμα κινδύνου εκπέμπει το Αγαθονήσι, καθώς τα κύματα παράνομων μεταναστών κατακλύζουν το μικρό νησάκι.

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» οι μετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί είναι υπερδιπλάσιοι από τους κατοίκους, με τους τελευταίους να είναι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο δήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κοττορός, απευθύνει δραματική έκκληση στην Πολιτεία για άμεση βοήθεια.

«Έχουμε πάνω στο νησί κάπου 340 άτομα που δεν μπορούν να φύγουν. Καθώς, δεν υπάρχει χώρος διαμονής καταλύουν παντού όπου βρίσκουν, σε δρόμους, κάτω από δέντρα. Σε αριθμό είναι υπερδιπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους», περιγράφει ο ίδιος.

Και συνεχίζει: «Είμαστε 150 άτομα στο νησί και δεν υπάρχουν υποδομές. Εχουμε μόνο έναν αστυνομικό στο τοπικό τμήμα και δύο λιμενικούς. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Δεν υπάρχει γιατρός και τα τρόφιμα είναι ελάχιστα, λιγοστό και το νερό».

Το νησί βρίσκεται κοντά στη Σάμο, έχει έκταση μόλις 13,4τ.χλμ. και γύρω υπάρχουν πολλές βραχονησίδες και εντάσσεται στο Natura 2000 ως καταφύγιο.   

Η κυβέρνηση των Σκοπίων κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Η κυβέρνηση των Σκοπίων κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδικά στα νότια σύνορά της, μετά την μαζική άφιξη μεταναστών που περνούν από την Ελλάδα για να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Σε επίσημη ανακοίνωση η κυβέρνηση των Σκοπίων δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του στρατού για να διαχειριστεί αυτή την κρίση.

Από τον Ιανουάριο, περίπου 160.000 μετανάστες κατέπλευσαν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου προερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες. Η ευρωπαϊκή Frontex καταμέτρησε πάνω από 100.000 μετανάστες για τον μήνα Ιούλιο, ένα ρεκόρ όλων των εποχών.

proto thema.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...